URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2024, 15:06

Obiecte ce i-au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor fi expuse la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numeroase obiecte care i-au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor ajunge la Oradea într-o expoziţie a cărui vernisaj va avea loc vineri, 12 iulie, de la ora 17, într-o sală de la parterul Muzeului Ţării Crişurilor.

Printre altele, vor putea fi admirate tunica de ofiţer de lăncieri care i-a aparţinut lui Cuza, celebrul portret oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, sabia de onoare a domnitorului, dăruită de districtul Râmnicu Sărat în 1863, sau bicornul original din uniforma acestuia.

De asemenea, vizitatorii vor descoperi obiecte personale de-ale domnitorului, cum ar fi ceasuri, bijuterii, tabachere, o servietă, un tac de billiard sau un breloc din aur cu tipar sigilar din 1862, dar şi scrisori, sigilii, fotografii, bijuterii şi o lampă ce i-au aparţinut Doamnei Elena Cuza.

Expoziţia mai cuprinde decoraţii româneşti şi străine, fotografii, picturi, cărţi poştale, tipărituri, portrete ale Doamnei Elena Cuza, piese de mobilier şi documente legate de marile reforme ale lui domnitorului, cum ar fi Circulara despre Legea Rurală.

Vor mai fi expuse şi decoraţii româneşti şi străine, fotografii, litografii şi picturi, cărţi poştale, tipărituri, piese de mobilier (inclusiv un fotoliu care a aparţinut domnitorului) sau documente legate de marile reforme ale lui Cuza.

Se vor regăsi în vitrine şi mărturii legate de moartea domnitorului român, cum ar fi tricolorul îndoliat folosit la înmormântare sau o broşură cuprinzând programul ceremoniei respective.

La vernisaj vor lua cuvântul istoricul Gabriel Moisa, manager al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, istoricul Neculai Bolohan, director al Muzeului Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, muzeografa Brânduşa Munteanu de la Muzeul Unirii din cadrul Complexului Naţional Muzeal Moldova din Iaşi şi curatorul expoziţiei, Roxana Pătraşcu, muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în 27 octombrie 2024, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. 

Exponatele adunate în proiectul "Alexandru Ioan Cuza 150", lansat anul trecut cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la trecerea în eternitate a domnitorului, provin din patrimoniul unor prestigioase muzee din România: Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi – Muzeul Unirii, Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad, Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui, Muzeul Universităţii "Alexandru I. Cuza" Iaşi şi Muzeul Naţional al Bucovinei din Suceava. De asemenea, expoziţia cuprinde obiecte din colecţia proprie a lui Daniel Cosmin Obreja.

Evenimentul este organziat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Oradea.

Expoziție Alexandru Ioan Cuza

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON