URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2024, 13:43

O vară orădeană: Programul evenimentelor din această vară este unul divers și tentant

O vară orădeană: Programul evenimentelor din această vară este unul divers și tentant Sursa foto: Facebook / Oradea Summer Film
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenda orădeană este bogată şi pestriţă şi pe perioada verii. Se anunţă o serie de evenimente, unele inedite, cum ar fi recitaluri de tip pop-up susţinute de artiştii Filarmonicii de Stat în locuri populate din oraş. 

Urmează şi o serie de proiecţii de filme, dar şi alte concerte, toate în aer liber, fiindu-le dedicate localnicilor şi deopotrivă turiştilor care aleg să-şi petreacă măcar o parte din vacanţă în Oradea. 

De la plajă...

Primul eveniment, programat chiar în această săptămână, este Oradea Beachvolleyball Tournament, care a început joi şi va ţine până duminică în Piaţa Unirii. A doua ediţie a turneului de volei pe nisip readuce "plaja" în centrul oraşului, unde vor concura 32 de echipe profesioniste de talie internaţională, 16 la masculin şi tot atâtea la feminin. 

Competiţia este organizată de Academia de Volei Oradea în parteneriat cu Prima Residence şi Visit Oradea, sub egida Federaţiei Române de Volei, fiind acreditată de Confederaţia Europeană de Volei şi de Federaţia Internaţională de Volei. "Indiferent dacă sunteţi un suporter pasionat sau doar în căutarea unei experienţe memorabile, acest eveniment are ceva special pentru toată lumea. Pregătiţi-vă pentru un spectacol voleibalistic de neuitat!", anunţă organizatorii, care promit şi alte activităţi distractive, chiar şi sub luminile nocturnei. Accesul spectatorilor este gratuit. 

... la muzeu

În organizarea Muzeului Ţării Crişurilor continuă, tot cu ediţia a II-a, şi Tipografia de idei, ce include o listă de evenimente bogată. Agenda cuprinde ateliere pentru copii, cum ar fi cele de pictură pe lemn (23 iulie, ora 10), de cusături cu motive tradiţionale (9 august, ora 10), de iniţiere în tainele restaurării (5-9 august), expoziţie de porumbei (din 18 august), dar şi de tehnică militară (31 iulie). 

Tot în cadrul Tipografiei de idei au loc Conferinţele Bibliovibes, cu Ada Milea (26 iulie, ora 20), în timp ce Colocviile MŢC propun MUZEfilm, adică proiecţiile în aer liber ale peliculelor "Visul" (26 iulie, ora 20.30) şi "La Snagov" (27 iulie, ora 20.30). 

Nume importante din diverse domenii figurează pe lista invitaţilor la conferinţele Muzeului: Gabriela Szabo la "Olimpicii României" (17 august), actorul Adrian Păduraru la "Meşteşugul vinului" (21 august) şi Ştefan Bănică Jr. la "Liceenii", care va include şi proiecţia filmului (23 august).


(Imagine de arhivă, sursa: Facebook / Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal)

Filme de vară, în aer de seară

De-a lungul verii, până în 15 septembrie, oraşul ca muzeu în aer liber poate fi descoperit prin tururi ghidate gratuite, organizate de Visit Oradea în fiecare weekend, vinerea de la ora 18, sâmbăta şi duminica de la ora 10, cu pornire din Piaţa Unirii.

Oradea Summer Film programează şi în acest an proiecţii de filme în aer liber, cu o selecţie de pelicule prezentate la cele mai prestigioase festivaluri din lume. Timp de 5 zile, între 14 şi 18 august, cinefilii sunt aşteptaţi sub cerul înstelat în Parcul Cetăţii, să se bucure pe răcoare de un film bun, într-o atmosferă relaxantă, cu luminiţe, în fotolii sau pe pături, având la dispoziţie standuri cu popcorn şi răcoritoare. Aceasta va fi a 5-a ediţie a evenimentului şi "îşi propune să aducă împreună comunităţile locale pasionate de cinematografie", transmit organizatorii. Intrarea va fi liberă. 

La fel ca în alţi ani, vara nu va fi lipsită de Carnavalul Florilor, în cadrul Zilelor Culturii Maghiare, în 20 şi 21 august, când carele alegorice florale vor traversa în paradă oraşul până în Piaţa Unirii.

Oradea Summer Film
(Imagine de arhivă, sursa: Facebook / Oradea Summer Film)

Concerte pop-up

Ediţia 2024 a proiectului estival Initio al Filarmonicii de Stat Oradea va avea loc între 16 august şi 12 septembrie, iar în vara aceasta aduce un concept nou: recitaluri de tip pop-up, susţinute de artişti în zone populate ale oraşului, aceştia urmând să-i surprindă pe trecători cu muzică simfonică, dar "populară". Aceste momente vor fi oferite gratuit în spaţii neconvenţionale cum ar fi strada Libertăţii - "Un cvartet de capodopere", piaţeta din spatele Teatrului - "Corzi în dialog", în Grădina Palatului Baroc - "Bach în aer liber" cu violoncelistul Victor Sandu, în Pasajul Vulturul Negru - "A Million Dreams", şi în Parcul Libertăţii - "Fantezie în amurg". 

Evenimente cu public numeros în cadrul Initio vor fi şi la Cetate: "Muzică de film" (16 august), concert coral de jazz "Night and Day" (23 august), "Vara in Blue" (6 septembrie), acesta avându-l în prim-plan pe noul dirijor permanent al Filarmonicii, croatul Andrej Vesel. 

INITIO Oradea, concert pop-up
(Foto arhivă)

Initio cuprinde şi un concert "Pop simfonic la Catedrală" (27 august), în Piaţa Unirii, printre invitaţi fiind şi Marcel Pavel.

Tot în sfera muzicii culte, pianistul de Cartea Recordurilor Thurzó Zoltán invită melomanii, pe 18 august, în sala festivă a Universităţii Partium, la un solo cu Valsurile complete ale lui Chopin. 

În Oradea, vara are ritm... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON