URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2023, 15:40

„O vară fierbinte”: Extinderea terminalului nou al Aeroportului Oradea va începe în luna iunie. Nu se suspendă zborurile (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Extinderea terminalului nou al Aeroportului Internațional Oradea ar urma să înceapă în luna iunie și să fie finalizată la sfârşitul anului. Pe perioada lucrărilor, aerogara orădeană nu se va închide, iar zborurile nu vor fi suspendate. 

Terminăm sau suportăm

Lucrările, iniţiate în ultimul momentul, se vor desfăşura contracronometru până la 31 decembrie.

„În urma întârzierii timp de ani de zile în atragerea acestor fonduri şi a tragerii finanţării în ultimul moment, vom fi puşi într-o poziţionare foarte dificilă. Anul acesta, până la sfârşit, va trebui ca toate aceste componente proiectului să le finalizăm", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia lansării proiectului Extinderea şi eficientizarea terminalului de pasageri 1 al Aeroportului Oradea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal.

Gal a mai spus că "dacă nu finalizăm lucrările la timp, putem pierde sume importante, ceea ce nu ne dorim".

La conferinţă au mai luat parte directorul Aeroportului Oradea, Răzvan Horga, managerul de proiect Ionuţ Boldan şi reprezentantul constructorului SSAB, Gabriel Nistor, susţinuţi din sală de prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.

Din iunie, şantier!

Proiectul de extindere și modernizare a terminalului T1 a fost depus spre finanţare prin Planul Operaţional Infrastructură Mare la finalul lunii septembrie 2022. „Am parcurs etapele de evaluare administrativă şi tehnico-economică până la finalul anului 2022, reuşind să ne urcăm într-un ultim tren al finanţărilor pe fonduri europene pe POIM", a spus directorul Aeroportului Oradea, Răzvan Horga.

Ulterior, Aeroportul Oradea a desemnat o asociere de firme condusă de constructorul SSAB, care a şi început proiectarea lucrării. „Ne aşteaptă o vară fierbinte", a spus miercuri directorul aerogării. 

Horga a arătat că, în prezent, constructorul SSAB lucrează la finalizarea proiectării, urmând ca „din 18 mai să înceapă amenajarea fluxurilor de plecări şi sosiri pe vechiul terminal". Potrivit lui Horga, „în luna iunie ne dorim să fim în şantier".

Pe durata lucrărilor, aeroportul va rămâne funcţional, iar activitatea aeroportuară va fi deservită de „terminalul vechi împreună cu nişte spaţii temporare care vor fi puse la dispoziţia călătorilor".

Investiţie de 241,2 milioane lei

Conform proiectului, investiţia în valoare de 241,2 milioane de lei implică extinderea terminalului nou, a suprafeţei betonate, drumului de acces şi platformei de parcare.

În urma lucrărilor, terminalul 1 al Aeroportului Oradea va avea patru fluxuri principale (plecări/sosiri Schengen și plecări/sosiri non-Schengen), precum și fluxuri secundare dedicate pentru plecări și sosiri VIP.

Clădirea va fi modificată la parter și va avea în unele zone și etaj sau mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare, se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă.

„Investiția presupune realizarea unui corp adiacent, parter, spre sud, înalt de maxim 10 metri, pentru fluxurile de plecări interne şi externe, reconfigurarea terminalului existent pentru sosirile Schengen şi non-Schengen şi realizarea unui alt corp adiacent, parter plus etaj, care va conţine spaţii pentru birouri şi flux de plecări şi sosiri", a explicat managerul de proiect, Ionuţ Boldan.

După finalizarea lucrărilor, suprafața construită se va mări de la circa 2.900 metri pătrați la aproximativ 12.500 metri pătrați.

Ca urmare a investițiilor, terminalul va putea procesa aproximativ 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât și pe zboruri externe.

Un terminal digitalizat

Terminalul va fi digitalizat astfel încât contactul cu personalul administrativ să fie minim. „Vor fi ghişee de self-check-in automate şi porţi automatizate care fluidizează acest flux. Dacă s-ar administra uman, durata ar fi 3 minute. Cu ghişee electronice, va fi de 30 secunde", a arătat managerul de proiect.

Lucrările mai vizează refacerea alimentării cu energie electrică, a reţelelor exterioare şi achiziţia unui echipament de degivrare.

În cadrul investiţiei va fi amenajat un parc fotovoltaic de 1,3 megawați, care va suplimenta necesarul de energie a clădirii, care va folosi un mixt de apă geotermală.

În plus, la jumătatea dintre cele două terminale va fi amenajat un sens giratoriu, care va deservi parcarea cu 320 de locuri. Dintre acestea, 15 locuri vor fi rezervate persoanelor cu handicap, iar patru locuri vor fi pentru autobuze şi autocare mari.

Licitația a fost câștigată de asocierea dintre firmele SSAB AG SA (cu sediul în Bacău), Bemel AG (din Constanța) și ACA Zoork (din Iași).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Bolojane, nu fi fraier.
Dă undă verde și la ceva lucrări conexe. Cum ar fi să se dea pista cu ceară, ca să lucească mai bine în soare. Măcar să știm că, după o spectaculoasă reabilitare generală, putem trece la construirea unui aeroport nou și care să corespundă cu adevărat standardelor europene în materie.
Postat 05 Mai 2023, 08:09 de KP
::::))))))
Moare propaganda :::::)))))
Postat 04 Mai 2023, 22:52 de Sandu2100
A fost si va ramane
Cel mai "tare" aeroport din Transylvania, cu filiale la Cluj si Debrecen, restul e pam-pam.
Postat 04 Mai 2023, 11:52 de Maikeltroll
Niciodata
Calm tovarasi! Nici subventionat nu e rentabil. Vedeti mai intai celelalte orase cum stau si cum stam noi. Oras mort, slab economic , fara tineret, lipsit de crestere de populatie tanara. Nu Universitate, mediu de afaceri zero, nu sunt sedii de firme, medical zero, cultura, sport, evenimente care sa atraga tineret nu avem. Doar vedeti agitatia din Cluj si cea din Oradea, noi parca am fi sat, asa pustiu e orasul. Mai intai dezvoltati cu adevarat orasul, nu betonul aduce nivel de trai ridicat
Postat 04 Mai 2023, 10:44 de Petre93
Orasul e in agonie, aeroportul e doar consecinta acestei stari.
Asta cu investim pentru viitor, suna a scuza pentru neputiinta prezentului. Daca orasul ar fi atractiv, ar fi si aeroportul. Sunt convins ca situatia nu se va schimba radical nici dupa aceasta investitie.
Postat 04 Mai 2023, 10:21 de User anonimizat
E bine doar ca nu e
Din nou avem o problema la proiectare. Cu surprindere observ ca in fata terminalelor nu e nici o zona acoperita cum au toate aeroporturile decente. Te ploua de te rupe cand te urci in bus sau in taxi. Sau poate va fi alt contract, alti bani, alta sinecura?
Postat 04 Mai 2023, 09:14 de alexcuce
M-as bucura
Orice realizare pt Oradea sau pt Bihor sau pt Romania este binevenita si sper sa se realizeze si acest proiect. Insa date fiind antecedentele si amploarea lucrarilor, precum si faptul ca majoritatea constructorilor din zona sunt angrenati in santiere de amploare din oras, care trebuie terminate toate pana in 31.12.2023, mie mi se pare o gluma termenul asumat si sper sa nu platim, din nou, incompetenta unora care scriu proiecte nerealiste, care nu pot fi realizate in conditiile sau termenele fixate ...
Postat 03 Mai 2023, 23:42 de oradea_mea_si_a_ta
Spor la treaba!
Succes! Merita si Oradea un aeroport modern. Un oras modern pozitionat geografic asa cum este Oradea, cu o economie in dezoltare evidenta are nevoie si un aeroport modern. Desigur, nu totul e perfect in oras, nici nu are cum fi. In urma cu numai mult de 100 de ani era mai rau ca si cum e azi in oricare sat. Fara canalizare, fara drumuri asfaltate, stabilimente, locuinte, baraci insalubre. E o diferenta.
Postat 03 Mai 2023, 18:30 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON