URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2022, 19:50

O tânără din Oradea, cercetător şi profesor la o universitate din Paris, în faţa elevilor din Colegiul Eminescu:  „Nu plecaţi din ţară doar pentru a vă simţi speciali” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În săptămâna în care sărbătoresc zilele şcolii în care învaţă, elevii de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu au avut parte de o întâlnire aparte.

O absolventă a şcolii, Teodora Groza, le-a vorbit despre studiile ei în străinătate şi despre considerentele pe care ar trebui să le aibă în vedere, înainte de a lua această decizie.

Tânăra de doar 25 de ani a avut ce să le povestească: a studiat Dreptul în Olanda şi Austria, iar acum este doctorandă la Universitatea Sciences Po din Paris, unde şi predă.

Dublu laureată la Olimpiada Internaţională de Filosofie

An de an, în preajma zilei de 15 ianuarie (zi în care, în 1850, s-a născut poetul Mihai Eminescu), absolvenţi ai Colegiului Mihai Eminescu cu rezultate meritorii în carieră sunt invitaţi la o întâlnire cu elevii. Miercuri, în faţa liceenilor a ajuns Teodora Groza, fostă olimpică internaţională la filosofie, azi o specialistă în drept internaţional.

"Teodora este, după părerea mea, o tânără de excepţie, pentru că încă din ceea ce au fost anii ei de liceu s-a remarcat prin seriozitatea cu care s-a raportat la propria formare, prin interesul deosebit pe care l-a avut pentru filosofie, stimulat şi puternic susţinut în familie şi îmi place să cred că a fost consolidat şi la şcoală", a declarat directoarea Livia Muntean.

Când era în liceu, pregătită chiar de mama ei, profesoara de filosofie Elvira Groza, Teodora s-a calificat de două ori la Olimpiada Internaţională de Filosofie, obţinând medalia de bronz (2015) şi pe cea de argint (2016). După ce a absolvit Colegiul Mihai Eminescu, a urmat cursurile Universităţii de Drept Internaţional din Groningen, Olanda, şi, la distanţă, pe cele ale Facultăţii de Filosofie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. În plus, în timpul studiilor din Olanda, a obţinut o bursă de un semestru la Viena.

Teza de licenţă în Drept a Teodorei a fost premiată, în 2019, drept cea mai bună cercetare în domeniul dreptului european. Orădeanca a continuat studiile de masterat la Paris, la Universitatea de Studii Politice (Science Po), în Drept Economic. Aici a fost selectată între cei 8 studenţi care au urmat un program de specializare la Universitatea Columbia din New York. De anul trecut, orădeanca este şi doctorand la Science Po, unde face cercetări în dreptul concurenţei şi a început şi activitatea didactică. "E intimidant, pentru că sunt studenţi care sunt mai mari ca mine, la vârstă", a declarat Teodora, pentru BIHOREANUL.


Teodora Groza (centru), alături de mama ei, Elvira Groza, profesoară de filosofie la Colegiul Eminescu (dreapta) şi de directoarea Colegiului Mihai Eminescu, Livia Muntean (stânga)

"Trebuie să vă fie greu"

Teodora le-a vorbit elevilor despre provocarea de a studia în străinătate, spunându-le că a ales acest drum pentru că i-a plăcut mediul experimentat cu prilejul olimpiadelor internaţionale şi pentru că a vrut să scape de confortul vieţii din oraşul natal. "Dacă luaţi în calcul să plecaţi, să nu vă fie frică. Să nu vă temeţi că va fi greu, pentru că trebuie să fie greu. E momentul la care trebuie să vă fie greu, ca să evoluaţi cât mai mult. (...) Nu plecaţi din ţară doar de dragul de a pleca, de a simţi că sunteţi mai speciali decât ceilalţi. Nu e cazul. Avem în ţară facultăţi extraordinare", le-a spus tânăra.

Liceenii au avut multe întrebări pentru absolventă, semn că subiectul studiilor în străinătate îi interesează. Unii au vrut să afle diferenţele între universităţile româneşti şi cele din Europa de Vest, iar alţii dacă studenţii români sunt discriminaţi în străinătate.

Francă, orădeanca a recunoscut că s-a simţit discriminată din cauza originilor ei, precizând că reputaţia românilor în străinătate are mult de suferit. Studenţii români care învaţă bine sau au realizări academice nu devin subiect de ştiri, aşa cum devin românii care dau o spargere, şi de aceea, a mai spus Teodora, prieteni de-ai ei care studiază în Vest preferă să spună că sunt originiari din Transilvania. "Nu m-am simţit niciodată discriminată pentru că sunt femeie, dar am fost discriminată pentru că sunt româncă", a spus ea.

Orădeanca a mai subliniat că, în timp ce în universităţile din România "se discută cărţi ale unor autori străini", dincolo "se caută mereu ceva nou, care să te pună în faţa curentului", aşadar cercetarea este încurajată.

Tânăra a făcut şi o amplă pleodoarie pentru studiul filosofiei, spunându-le liceenilor că, deşi li se pare că această disciplină conţine concepte abstracte, în realitate este fundament pentru orice alt domeniu. La cererea elevilor, Teodora şi-a dezvăluit şi planurile de viitor: ar vrea să îşi continue cariera academică, dar şi să profeseze ca avocat.

Zilele Colegiului Mihai Eminescu vor continua cu lansarea noului număr al revistei şcolii, "Ritmuri incandescente" (marţi, ora 13), cu o dezbatere între elevi şi profesori pe tema "Interferenţe culturale româno-maghiare - Ziua Culturii Maghiare" (luni, ora 11) şi cu o prezentare a clubului de robotică din colegiu, anume susţinută pentru elevii din toate clasele (joi, ora 11).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ai noștri tineri
Bine ca ati scăpat de discriminare, domnișoară. Era păcat de dvs. Per total, felicitări sincere. Sper ca nu va deranjează titlul.
Postat 12 Ianuarie 2022, 21:16 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON