URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2021, 18:31

O singură ofertă pentru terminalul de mărfuri al Aeroportului Oradea. Ce firmă vrea să-l construiască

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O firmă cu capital cehesc şi cu sediul în Ilfov, în localitatea Dragomireşti Deal, administrată de un olandez şi de un britanic, este singura care a înregistrat la Consiliul Judeţean Bihor o ofertă pentru construirea viitorului terminal Cargo al Aeroportului din Oradea.

Termenul pentru această procedură a expirat joi, iar săptămâna viitoare o comisie a CJ Bihor va decide dacă oferta va fi acceptată sau nu.

Comisie Judeţ - Municipiu

"Astăzi, 12 august, a fost ultima zi de depunere a ofertelor la licitaţia deschisă organizată de Consiliul Judeţean Bihor pentru realizarea unui terminal cargo la Aeroportul Oradea. O singură companie a depus ofertă, respectiv CTPark Iota SRL", a anunţat, printr-un comunicat, CJ Bihor.

Potrivit acestuia, ofertantul a depus toate documentele solicitate, iar oferta a fost declarată admisă din acest punct de vedere de către o comisie formată din vicepreşedintele Călin Gal, şeful Direcţiei Tehnice, Filip Cheşeli, un funcţionar de la Compartimentul Patrimoniu, Aurelian Cismaş, şefa Compartimentului Juridic, Mihaela Roşan, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi, managerul Aeroportului, Răzvan Horga, şi un reprezentant al Primăriei Oradea, Annamaria Sava.

Această comisie urmează ca în termen de maximum 5 zile lucrătoare să analizeze oferta tehnico-financiară, iar apoi să fie anunţată decizia finală.

Ori terminal Cargo, ori înapoierea terenului

Înregistrarea ofertei în vederea construirii terminalului de mărfuri al Aeroportului din Oradea are loc la o lună după ce, aşa cum relata BIHOREANUL, aleşii bihorenilor au aprobat documentaţia de licitare a acestui obiectiv.

De asemenea, pe 30 iulie, CJ Bihor a aprobat un parteneriat cu Primăria Oradea, cu ADLO şi cu Aeroportul Oradea, ce prevede construirea terminalului pe o suprafaţă de 143.889 metri pătraţi primită de Judeţ în anul 2013, în acest scop, de la Ministerul Apărării Naţionale (din fostul tancodrom). În cazul în care terminalul nu va fi construit până în 2023, însă, terenul va trebui returnat MApN.

Conform parteneriatului, CJ Bihor pune la dispoziţia unui investitor privat terenul, Primăria Oradea va acorda facilităţi fiscale pentru stimularea investiţiilor similare celor acordate companiilor din parcurile industriale ale municipiului, ADLO va oferi acces la drumurile publice şi utilităţile Parcului Industrial Eurobusiness II din strada Ogorului, iar Aeroportul îşi asumă să racordeze amplasamentul printr-o cale de rulare la pista de aterizare şi decolare.

În schimb, investitorul se obligă la o investiţie estimată la 4,1 milioane euro pentru ca până la 30 iunie 2023 să finalizeze cel puţin 20% din viitorul terminal, ceea ce înseamnă construirea unei clădiri, a căii de rulare a aeronavelor de tip Cargo şi să realizeze o platformă de garare a acestora.

Un conglomerat

CTPark Iota SRL este o companie înregistrată în Dragomireşti Deal, judeţul Ilfov, în 2018, deţinută de alte două firme cu capital cehesc – CTP CEE Properties Spol SRO şi CTP Invest SPOL SRO, şi acestea membre ale unui conglomerat de firme cu activităţi specifice fondurilor de investiţii şi companiilor imobiliare, cu sedii în Bucureşti şi Giurgiu.

Obiectul de activitate al CTPark Iota SRL este "dezvoltarea  proiectelor de construcţii pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale prin reunirea mijloacelor financiare, tehnice şi fizice pentru realizarea proiectelor de construcţii în vederea vânzării ulterioare", "construcţia de clădiri", "activităţi de arhitecturi şi de inginerie" şi "servicii de management a proiectelor de construcţie clădiri".

CTPark Iota SRL este administrată de un cetăţean olandez, Remon Leonard Vos, şi de un britanic, Richard John Wilkinson, care administrează, de asemenea, şi alte firme din acelaşi consorţiu, având ca obiect de activitate "exploatarea spaţiilor de depozitare pentru toate tipurile de mărfuri", "silozuri de cereale, depozite generale de mărfuri, depozite frigorifice, rezervoare (tancuri de depozitare)".

Potrivit portalurilor termene.ro şi risco.ro, CTPark Iota SRL nu figurează cu datorii la ANAF, dar nu a avut angajaţi declaraţi în 2020 şi, mai mult, a încheiat anul trecut cu o pierdere de circa 60.000 de lei.

Din acelaşi conglomerat fac parte alte 30 de societăţi înregistrate în România şi denumite similar, CTPark + litere din alfabetul grecesc, de la alpha până la omega, precum şi firme aparent de proiect, cum ar fi, de pildă, CTPark Km 23 South, CTPark Bucharest West I şi II, CTPark Management Turda, CTPark Management Afumaţi etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CTP e firma serioasa, are multiple parcuri industriale si logistice deschise in Europa de Est
interesant cum isi protejeaza activele si investitiile, cu cate o firma pentru fiecare proiect, si alte 30 SRLuri, in caz de necaz intr-o locatie, sa nu piarda si alt parc indsutrial deschis in alta parte.
Postat 12 August 2021, 18:55 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON