URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2021, 19:50

O școală pentru părinți ne-snobi

O școală pentru părinți ne-snobi foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru unele clase sau grupe, școlile s-au redeschis fizic, chimic, biologic și psihologic. În unele cazuri chiar și cu o tentă de psihiatric, alimentată pesemne de factorul de dezinfecție.

"Să schimbăm mobilierul. Să luăm alte perdele. Să punem podele noi. Să cumpărăm tablă și mai smart, ultimul răcnet. Să scăpăm de video-proiector, că e prea vintage...". Să..., să...

Dacă încerci, ca părinte sponsor, să schițezi o nuanță ori să oferi o soluție riști să fii catalogat tată dezinteresat ori mamă denaturată: "Stai jos, nota 3!". Dacă nu dai îndărăt, ești pocnit cu mesajul suprem: "Doar e pentru copiii noștri!".

Taci și te conformezi ca să nu ți se trezească băiețelul ori fetița cu reproșuri de la colegii care sigur vor auzi la cină tărășenia din gura părinților lor indignați.

Se miră portarii școlii de atâta travaliu. Se bucură consumismul. Se răsfață copiii, cel mai regretabil...

Au cam uitat părinții pasionați de șoping că în basmele românești Făt Frumos  curăță de rugină armele și de praf hainele părintești, ba mai și "tuninghează" caii putere din tinerețea tatălui său.

Își mai amintesc vremurile când învățătoarele îndemnau copiii să prețuiască și să păstreze manualele, ca să se bucure de ele și generația următoare? Era și un gest de coeziune, la fel ca și cel în care se predă festiv cheia școlii. Conceptul de reciclare îl include intrinsec pe cel de cicluri ale vieții.

Ce lecție de viață le oferi celor mici când îi faci să se simtă prințul buric al Pământului sau prințesa de Pompadour? Ce dacă desenez banca? Mama a plătit-o! Ce dacă zgâriu tabla ori trag de perdele? Tata a dat banii!

N-ai ce să te miri apoi că se așteaptă mai târziu la majorate și nunți faraonice, câtă vreme săritura cu prăjitura și aruncatul greutății pe umerii părinților devin sporturi naționale.

Ce soluții mai sunt câtă vreme pe snobii maturi e tare dificil să-i mai schimbi? Avem doar una, să dăm personal tonul schimbării. Fiindcă e boală grea conformismul. Să ne învățăm copilul că e bine să aibă spirit de echipă în toate cele bune, dar să nu se sfiască să iasă din rând - că nu-i vorba aici de turmă - când simte că ceva nu e în regulă. Alo, nu-i neapărat să aibă copilul un telefon mai smart decât el însuși. Ci preferabil invers.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Confuz
Rar am avut ocazia sa citesc un articol atat de confuz.
Postat 01 Martie 2021, 10:54 de marginan
educatie cumparata
parintii cred ca daca platesc, copilul va avea note mai bune... atat
Postat 01 Martie 2021, 07:21 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON