Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea a obținut două acreditări Erasmus+, programul de mobilități europene, ceea ce înseamnă că în următorii ani va putea organiza schimburi de experiență și activități de formare profesională, deopotrivă pentru elevi și profesori, în străinătate.
Școala are dreptul să deruleze proiecte de mobilitate, până în 2027, fără alte evaluări sau selecții, în domeniile Educație Școlară și VET (Vocational Education and Training), iar săptămâna aceasta a lansat deja două proiecte.
Au început recrutarea
Viitoarele proiecte ale școlii au fost descrise într-o conferință pe care profesoarele Lucia Cighir și Alina Luncan au susținut-o în fața dascălilor și elevilor.
Școala a început să selecteze echipele care vor merge peste granițe, pentru că acreditările obține i-a asigurat bugetul pentru primul an de mobilități. Altfel spus, elevii și profesorii trebuie doar să vrea să participe în proiecte!
„Bugetul acordat primului an al acreditării, de 100.000 de euro, susține deplasările elevilor și profesorilor lor în vederea împărtășirii de experiențe constructive în țări europene, pe teme ca „Cyberbullying” și „Job shadowing” pentru echipa managerială. Astfel, două grupuri a câte 21 de elevi și 3 profesori însoțitori se vor deplasa în țări cu tradiție în domeniul educației pentru a învăța strategii de prevenire și stopare a bullyingului în mediul online. În același timp, 20 profesori vor putea participa la mobilități pe aceeași temă în țări precum Portugalia, Turcia sau Franța. Membrii echipei manageriale își vor îmbunătăți competențele de leadership prin observarea altor sisteme de învățământ în cadrul a două fluxuri de mobilitate, din două destinații diferite”, se arată într-un comunicat de presă transmis de școală. Selecția participanților se anunță riguroasă și echidistantă.
Vor învăța IT la firme din Europa
Al doilea proiect lansat de Colegiul Onisifor Ghibu este dedicat exclusiv liceenilor din clasele de matematică-informatică intensiv informatică, care în următorii 5 ani vor avea posibilitatea să facă stagii de practică la diferite firme din Europa.
„Elevii vor participa la astfel de mobilități anual, în grupe de câte 24 de elevi, coordonați de 3 profesori, mobilități ce se finalizează cu dobândirea calificării de ajutor analist programator. Se urmărește îmbunătățirea calității profesionale, a predării și integrării tehnologiilor în procesul educativ. Beneficiind de aceste experiențe, tinerii văd cum funcționează și sunt organizate firmele în acest domeniu”, a mai transmis Colegiul.
La inițiativa directorului Iulius Timar, la conferința de lansare a proiectelor au fost invitați și dascăli de la alte școli din Oradea, dornici să învețe din experiența Ghibu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.