URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2023, 09:19

„O sărbătoare a Crișului Repede”: Viața sălbatică a râului care străbate Oradea, „vedeta” unei cărți și a unui album cu fotografii (VIDEO/FOTO)

„O sărbătoare a Crișului Repede”: Viața sălbatică a râului care străbate Oradea, „vedeta” unei cărți și a unui album cu fotografii (VIDEO/FOTO) Cei doi autori ai cărții, Andrei Togor (dreapta) și Mihnea Moraru (stânga), au oferit autografe tuturor doritorilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iubitori de natură și, mai ales, orădeni care apreciază viața sălbatică din apa și de pe malurile Crișului Repede s-au reunit, marți seară, la Primărie, unde a avut loc un eveniment dublu: lansarea unei cărți dedicate peștilor din râul orădean și a unui album cu fotografii care imortalizează biodiversitatea din oraș.

Cartea a fost scrisă de activistul de mediu orădean Andrei Togor, președintele Asociației Aqua Crisius, și de Mihnea Moraru, un tânăr originar din Craiova, dar care este student la Cluj-Napoca. Ambii autori sunt pasionați de ihtiologie, adică studiul peștilor, Togor fiind și absolvent de studii în acest domeniu. De cealaltă parte, albumul prezintă peștii din Crișul Repede în fotografii, dar și alte viețuitoare din râu ori de pe malurile lui, precum rațe, lebede, vulpi, castori ori vidre, toate realizate de fotograful Lucian Macaveiu, din Alba-Iulia.

Ce pești trăiesc în Criș

După cum au spus cei invitați să vorbească despre carte, mai precis universitarii Călin Lațiu (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj - Napoca), Diana Cupșa și Ilie Telcean (Universitatea din Oradea), cartea intitulată sugestiv „Peștii Crișului Repede în Oradea” este valoroasă tocmai pentru că inventariază și prezintă toate speciile care trăiesc în râu, ceea ce în ultimele decenii nu s-a mai făcut.

„Sunteți extrem de norocoși și cred că modelul ar trebui perpetuat peste tot în țară și chiar și alte țări ar trebui să ia exemplu de la Oradea, să aloce timp, efort și bani pentru înmagazinarea și extragerea datelor din teren, iar apoi ele să fie puse la dispoziția publicului larg”, a declarat Călin Lațiu.

În urma studiului în teren, Togor a concluzionat că în Crișul Repede, pe tronsonul de trei kilometri dintre podurile Dacia și Densușianu, trăiesc 35 de specii de pești, iar cu ajutorul lui Moraru, a prezentat în carte trăsăturile fiecăruia. Printre aceste specii se numără babușca, scobarul, mihalțul, șalăul, dar și cega, păstrăvul indigen, știuca ori linul.  

„Diversitatea speciilor sălbatice din orașul nostru este destul de mare și «vinovat» este Crișul Repede, care traversează orașul și care în albia sa reușește să adăpostească și să creeze habitate pentru multe specii, cât și pe maluri, unde nu s-a betonat și nu s-a construit. Un întreg coridor verde, care face ca orașul să nu fie zid de netrecut pentru plante și animale”, a declarat Diana Cupșa (foto sus), directoarea Departamentului de Biologie din cadrul Universității din Oradea.

Cartea și albumul sunt utile inclusiv pentru pescari. „Este un moment foarte oportun pentru apariția unei cărți care nu numai aduce explicații accesibile tuturor, ci și o prezentare cu imagini reușite. M-am bucurat să găsesc în conținutul acestei cărți și normative legale privitor la pescuitul în anumite condiții. Sper ca oamenii să le cunoască și să dorească să fie mai onorabili”, a spus și profesorul Ilie Telcean, de la același departament.

Să păstrați Oradea verde!

Aceeași nevoie a cărții pentru orădeni și pescari deopotrivă a fost subliniată și de Mihnea Moraru, iar fotograful Lucian Macaveiu a avut un îndemn pentru locuitorii orașului de pe Crișul Repede: să-și păstreze această bogăție.

„Aici, în Oradea, mai există picături sau rămășițe de natură. Să luați inițiativă, ca să vă asigurați că nu vor dispărea cu totul. În goana urbanizării sau dezvoltării excesive, nu observăm că strivim și multe lucrări minunate din jurul nostru. Vă felicit că ați reușit să păstrați Oradea destul de naturală. Să depuneți eforturi ca acest Criș Repede și acest oraș să devină cât mai verde”, a spus artistul fotograf.

El a contribuit și la realizarea unui scurt film despre viața sălbatică a Oradiei, o inițiativă care aparține tot Aqua Crisius, și care a fost proiectat în timpul evenimentului de marți seară.

„Peștele este mai valoros în apă”

Vorbind despre dubla-lansare ca „o sărbătoare a Crișului Repede”, Andrei Togor a spus că, deși cartea aproape intră în buzunarul unui sacou, eforturile pentru realizarea ei au fost considerabile. Vorbind și despre sprijinul primit de la Primăria Oradea, care a finanțat apariția celor două publicații, președintele Aqua Crisius a spus despre el că este pasionat de pești încă de la 5 ani, când a mers prima oară la pescuit cu tatăl său, și el cunoscut ecologist orădean, Mihai Togor, și că inițiativa scrierilor despre pești o are din clasele primare, când folosea calculatorul familiei pentru asta.

„Peștii reprezintă o sursă de hrană, dar sunt și un barometru al lumii în care trăim. Ei indică cu fidelitate impresionantă cât am agresat natura”, a declarat Andrei Togor, amintind și despre populările cu peste 10 specii de pești pe care el, Aqua Crisius și un alt ONG, Grupul Pescarilor Sportivi orădeni, le-au făcut în ultimii ani în Crișul Repede.

„Peștele este mai valoros în apă decât în tigaie. Nu vreau să par ipocrit, consum pește, dar niciodată din surse nesustenabile. Ceea ce vă doresc și dvs.”, a mai spus ihtiologul.

La finalul evenimentului, toți cei prezenți au primit gratuit câte un exemplar de carte și album, dar și autografe de la cei trei autori.

Materialele se pot descărca, tot gratuit, și de pe site-ul asociației Aqua Crisius.


Lucian Macaveiu, fotograful care a imortalizat viața sălbatică a Oradiei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Teorie..
Teoria ca teoria..practica ne omoara...despre braconaj...numai de bine...setci,curent etc....peste câțiva ani vor rămâne doar pozele cu pești...
Postat 20 Decembrie 2023, 18:35 de zorro
minunat !
OK, super! de unde pot cumpara cartea si albumul?
Postat 20 Decembrie 2023, 11:49 de BH22LEX
RE: minunat !
Puteți contacta Asociația Aqua Crisius la 0744 514 754.
Postat 20 Decembrie 2023, 12:33 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON