URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2022, 00:05

O ploaie puternică de vară a scurtat programul Festivalului Medieval. Orădenii s-au ascuns prin Cetate (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o zi toridă, în care soarele a strălucit orbitor și a dus mercurul în termometre la peste 30 de grade Celsius, Oradea s-a răcorit, sâmbătă seară, cu o mult-așteptată ploaie de vară, care a întrerupt și programul Festivalului Medieval din Cetate.

Norii închiși la culoare și câteva tunete și fulgere au prevestit schimbarea de vreme. În timp ce urmăreau spectacolul de șah medieval din șanțul Cetății, sute de orădeni au simțit primii stropi de ploaie și s-au ridicat rapid din tribune. Pe „tabla” de șah, adică o scenă uriașă în alb și negru, unde piesele erau actori veniți anume la Oradea pentru Festivalul Medieval care se mutau așa cum, în apropiere, dictau doi jucători care manevrau piesele clasice, „bătălia” nu s-ar fi întrerupt atât de brusc, mai ales că una dintre echipe era aproape să-și declare victoria. Totuși, în jurul orei 21.30, publicul a luat-o la goană spre Cetate, căutându-și un loc ferit de ploaie, așa că jocul a rămas cu un final deschis.

După ce oamenii s-au îmbulzit pe lângă zidurile fortăreței, ca să se ascundă de ploaie, angajații și voluntarii Visit Oradea, asociația care a organizat festivalul, i-au îndrumat spre spații anume deschise pentru ei. De pildă, zeci de oameni au intrat în sediul asociației Deus Vult, din corpul M al Cetății, printre echipamentele organizatorilor.

Din pricina condițiilor meteo, concertul Alexandrei Ușurelu a fost întrerupt, iar spectacolul cu foc pe care trebuia să-l ofere, pentru a doua seară la rând, Ordinul Solomonarilor, a fost anulat.

În schimb, sub un cort din curtea interioară a Cetății, petrecerea a continuat nestingherită. Trupa maghiară Hollóének, care începuse un concert în aer liber când încă mulți credeau că norii negri de pe cer sunt doar o amăgire, a continuat să cânte. În jurul artiștilor s-au înghesuit numeroși orădeni, bucuroși să asculte muzica medievală cu ritmuri celtice și nepăsători față de ploaia care cădea zgomotos pe prelata impermeabilă a cortului.

Cei mai mulți dintre orădeni au profitat de minutele „libere” între rafalele de ploaie și au ieșit din Cetate, căutând – fără prea mare succes – taxiuri. În centrul Oradiei, traficul s-a aglomerat rapid, iar străzile s-au umplut deopotrivă de apă și mașini. Cei care n-au avut un mijloc de transport la îndemână, au zăbovit pe lângă blocurile înalte de lângă Cetate, până când s-a domolit ploaia.

Festivalul Medieval continuă duminică, în Cetate, când va fi ultima zi cu activități programate.


Programul zilei de duminică, 3 iulie:

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00 Competiţie Buhurt

12:00 Skill at Arms – Competiţia scutierilor – Les Écuyers de l’histoire

13:00 Şah medieval – Agentura Hector

14:00 Jocuri nomade – Triatlon

15:00 Jocuri vânătoreşti – Agentura Hector

16:00 Lupta mare

17:00 Concert – Peregrinii

18:00 Finala – Turnir Full-contact – Les Écuyers de l’histoire

18:00 Concert – Peregrinii

19:00 Ceremonia de încheiere

20:00 Concert Bosquito

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON