URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2021, 14:22

O pădure din Bihor, groapă de gunoi pentru unii. Primarul spune că se aruncă atât de multe deşeuri încât nu reuşeşte să le cureţe (VIDEO)

Imagini dezolante din pădurea Tinca, cu gunoaie aruncate peste tot printre copaci, au fost transmise BIHOREANULUI de o cititoare dezgustată de mizeria găsită la o plimbare prin natură.

"Pădurea din comuna Tinca este, mai nou, o groapă de gunoi. Zilnic, multe maşini intră şi lasă saci plini cu PET-uri şi alte mizerii", a declarat femeia, explicând că zona cea mai problematică este cea din capătul străzii Andrei Mureşanu. "Trec calea ferată, mai merg câţiva metri, şi pe partea dreaptă aruncă tot ce se poate", a explicat aceasta.

Edilul comunei, Teodor Coste, admite că fenomenul este unul de amploare şi că angajaţii Primăriei nu reuşesc să facă curăţenie la fel de prompt pe cum se adună gunoaiele.

"Facem acţiuni de curăţenie săptămânal, dar nu mai putem, nu reuşim să stopăm fenomenul. Oamenii aruncă gunoaiele direct din maşini, noi dăm amenzi când îi prindem, dar ne-ar trebui o Poliţie numai pe problema asta. E uşor să arunci vina pe Primărie, dar pur şi simplu nu mai ştiu cum să-i fac pe oameni să nu mai arunce", a declarat Coste, marţi, pentru BIHOREANUL.

Primăria Tinca a cerut şi ocolului silvic din zonă să facă curat în pădure, iar angajaţii societăţii de gospodărire locală din subordinea primăriei adună, de asemenea, gunoaiele aruncate aiurea. "Dăm şi amenzi, dar este când îi prindem că nu-s nici măcar de la noi din judeţ, şi atunci nu ne ajută cu nimic, că banii merg acolo unde au domiciliul", a mai spus primarul. În comuna Tinca, 80% dintre localnici au contracte de salubritate încheiate cu operatorul AVE Bihor.

După ce primeşte bugetul pentru anul acesta, edilul liberal are de gând să cumpere nişte camere de filmat mobile, pe care să le pună în zonele problematice, ca să-i depisteze şi apoi să-i amendeze pe cei care aruncă gunoaie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Viitorul suna bine...
...o zice chiar maestrul Rebengiuc. Gunoiul e o problema a comunitatii.Trebuie rezolvata de catre reprezentantul comunitatii.Cum? Simplu: sa vina in intimpinarea necesitatii firesti,naturale,instinctive a omului de a se debarasa de gunoi.Cum au inteles ei asta? taxe+amenzi. Cum ar fi de exemplu,CA colectarea,transportul,sortarea,depozitarea,reciclarea,neutralizarea sa fie responsabilitatea autoritatilor locale.Punct. Sa se descurce cum stiu si cum pot.Pe baza unei taxe colectate via impozit pe cladire.Locuiesti in oradea,ai asigurata problema gunoiului,ca stai acolo,ca nu stai,ca ai 10 apartamente.Se pare ca in unele comune se practica deja.In schimb,ei au privatizat serviciul,"operatorului licentiat", caruia i-au parafat mandatul de spoliere al cetatenilor,pe baza unui contract pe 8 ani.Care operator,pe baza semnaturii in alb,poate sa faca ce vrea cu noi,sa ne transforme in colectori,sortatori,compactori si ce le-o mai trece prin cap.Este timp pentru idei novatoare.De exemplu,cea tisnita in creierul primarului birta,ca va fi fiecare tarc dotat cu camera de supraveghere.Probabil solara.O sa vada departamentul tehnic ce presupune una bucata instalatie autonoma pentru alimentarea unei camere ip,eventual un access point pentru conectare wireless la o retea metropolitana(digi evident). Ma rog,trebuie sa facem cumparaturi cit mai variate,trebuie sa traiasca toata lumea...
Postat 23 Martie 2021, 18:13 de excalibur
Păcălici.
Sandu, amenzi există de zeci de ani și n-au rezolvat problema, lipsa educației. Acolo e mai greu, trebuie un plan coerent și de durată, dar nu aduce bani imediat ca amenzile.
Postat 23 Martie 2021, 17:03 de User anonimizat
excalibur
Colecteaza selectiv
Postat 23 Martie 2021, 15:52 de Sandu2100
San-doo
Eu stiu ca tu faci eforturi de a-ti depasi suficienta. Sincer , si eu incep s-o iau peste bot de la altii mai cititi si mai destepti ca mine, dupa ce mi-am bagat nasul in domenii care ma depasesc,recte medicina. Am hotarit sa ma rezum la lucruri mai accesibile,cum ar fi gunoiul...ceea ce iti recomand si tie
Postat 23 Martie 2021, 15:32 de excalibur
excalibur
Calea, usoara, simpla si accesibila cetateanului de a depozita gunoiul exista din anii 70, doar ca dupa 90 fiecare a facut ce a vrut in 30 de ani sunt 2 generatii care au invatat sa arunce gunoiul dupa cum au invatat de la parinti . Amenzile sunt binevenite si sper sa fie cat mai mari.
Postat 23 Martie 2021, 15:12 de Sandu2100
Viitorul suna bine...(reclama connex,pentru putzoi)
Asta este rezultatul politicilor dezastruoase ale statului roman in managementului gunoiului. Stau frumos in fotolii si cel mult mai troznesc cite o amenda.Legislatia le-a bagat-o pe git UE.Ce proiecte europene s-au absorbit pentru statii de sortare performante a dus la edificii abandonate,care stau inerte sub lacat.Firmele de colectat gunoi stau cu ochii pe portofelul cetateanului, nu pe gunoi. "Oamenii aruncă gunoaiele direct din maşini, noi dăm amenzi când îi prindem, dar ne-ar trebui o Poliţie numai pe problema asta.".Zis si facut.In Oradea gunoiul se va arunca pe baza de politie,iar primarul nr.2 vrea sa puna camere de supraveghere la toate tarcurile de gunoi.Apoi politia locala va urmari cetatenii mascati,sa le aplice corectiile.Cit de idiot trebuie sa fii ca sa pricepi ca gunoiul are nevoie de o cale usoara, simpla, accesibila pentru a ajunge de la cetatean acolo unde ii e locul.In schimb avem monopoluri nationale private care se ocupa profesionist de gunoi.Suntem pe urma Italiei, de al carei gunoi se ocupa insasi MAFIA.
Postat 23 Martie 2021, 14:42 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON