URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2021, 10:48

O nouă vizită pe șantierul Sălii Polivalente din Oradea a ministrului Cseke, care anunță noi investiții. Vezi despre ce este vorba! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vizitat sâmbătă șantierul Sălii Polivalente din Oradea, a cărei construire a început în 2019 și a cărei finalizare este prevăzută pentru luna viitoare, după ce municipalitatea va realiza racordurile la sistemele de apă, canalizare, termoficare și electricitate.

Cseke s-a folosit de prilej pentru a anunța intrarea „în analiză" a documentației pentru noul stadion al Oradiei, dar și un nou bazin de înot, pentru elevi, în ștrandul din Ioșia, precum o sală de sport în comuna Tăuteu.

În octombrie

Începută la ora 8.30 în prezența reprezentanților Primăriei Oradea, Companiei Naționale de Investiții și constructorilor de la Erbașu, noua vizită a ministrului la Polivalentă s-a finalizat cu constatarea că aproape întregul contract dintre CNI și firma constructoare a fost executat, cu excepția unor finisaje și a montării echipamentelor și unor dotări care pot fi amplasate doar după racordarea la rețelele de utilități.

„Tot ce depinde de noi s-a finalizat, suntem spre finalul lucrării, după ce vom avea utilitățile de apă, energie electrică și termică tot ce a mai rămas de finalizat va fi finalizat. Toate dotările, toate echipamentele sunt achiziționate, ele pot fi montate – că vorbim de suprafața de joc, că vorbim de tabela de marcaj – în momentul în care pot fi făcute probele, pentru care evident ne trebuie apă, curent și energie termică”, a spus ministrul.

Așa cum s-a convenit la precedenta vizită, făcută în august cu primarul Oradiei, Florin Birta, municipalitatea trebuie să asigure realizarea racordurilor în cursul lunii octombrie.

Sala Polivalentă, cu o capacitate de 7.000 locuri la spectacole, 5.500 la competițiile de handbal și 5.200 la cele de volei și baschet, este o investiție de 112 milioane lei (aproximativ 23 milioane euro), fonduri asigurate de Ministerul Dezvoltării prin CNI, la care se adaugă o cofinanțare de 5,2 milioane euro din partea Primăriei Oradea, care acoperă cheltuielile pentru încălzire (inclusiv cu apă geotermală) și pentru amenajările exterioare (inclusiv o parcare cu centrală fotovoltaică, pe copertinele acesteia urmând să fie montate panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 0,85 megawați).

Stadion, bazin, sală de sport

„Terminăm o investiție importantă, începem o nouă investiție importantă pentru Oradea și bihoreni, noul stadion”, a spus ministrul Cseke Attila, precizând că pentru acest obiectv „avem documentația depusă de Primăria Oradea și vom începe analiza documentației”, în comisia tehnico-economică a Ministerului și a CNI.

Pe de altă parte, Cseke a anunțat două noi obiective și a semnat contractele pentru proiectarea și construirea acestora, împreună cu reprezentanta CNI, cu cel al firmei Da Vinci Construct, care le va construi, cu viceprimarul Oradiei, Arina Moș, și respectiv cu primarul comunei Tăuteu, Vincze Nandor.

„Un contract este pentru un nou bazin didactic de înot în Oradea, pe strada Cazaban, în incinta ștrandului Ioșia, în primul rând pentru copii și elevi, dar va putea fi folosit și de alte persoane”, a spus ministrul, precizând că valoarea investiției este de 10,2 milioane lei, iar termenul de finalizare un an de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Celălalt contract prevede construirea unei săli de sport cu 180 locuri în tribune în Tăuteu, la prețul de 11 milioane lei, cu termen de finalizare tot de un an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Baza de masă
Este foarte bine ca se construiesc sali mari de sport. Dar fara demersuri eficiente de cultivare a sportului de masa, din care se selecteaza sportivii de performanta pentru salile de sport de top, acestea din urma vor ramane fara "materie prima", adica sportivi de performanta. Sportul scolar va trebui stimulat foarte eficient, pentru a-i putea disloca pe tinerii tinuti ostatici de tastele calculatoarelor si a altor mijloace de tehnologie media, fapt extrem de daunator pentru sanatatea fizica si mentala a tinerilor, pentru a-i putea determina sa face miscarea atat de necesara. Altfel, copiii ajung dupa adolescenta direct bătrâni din punct de vedere fizic, si cu sechele psihice, nerecuperabili pentru o viata sanatoasa.
Postat 12 Septembrie 2021, 10:12 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON