URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Ianuarie 2023, 16:53

O nouă licitație pentru construirea Autostrăzii Transilvania între Suplacu de Barcău și Chiribiș. CNAIR oferă aproape un miliard de lei! (VIDEO)

O nouă licitație pentru construirea Autostrăzii Transilvania între Suplacu de Barcău și Chiribiș. CNAIR oferă aproape un miliard de lei! (VIDEO) (captură video: Asociația Pro Infrastructură)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o jumătate de an după ce a reziliat contractul pentru construirea celor 26,35 kilometri ai Autostrăzii Transilvania, între Suplacu de Barcău şi Chiribiş, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a scos din nou lucrarea la licitaţie, pentru a patra oară.

CNAIR este dispusă să ofere constructorului aproape un miliard de lei.

Oferte, până în martie

"Miercuri, 4 ianuarie 2023, CNAIR a transmis spre publicare în JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) anunţul de participare aferent contractului de achiziţie publică pentru proiectarea şi execuţia, respectiv pentru finalizarea Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş, Subsecţiunea 3C1: Suplacu de Barcău - Chiribiş (km 4+200 - km 30+550), în lungime de 26,35 km", a anunţat CNAIR joi, printr-un comunicat de presă, în care precizează că data limită pentru depunerea ofertelor este 15 martie.

Durata contractului ar urma să fie de 24 de luni, din care 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru executarea lucrărilor propriu-zise, iar valoarea estimată a contractului este de 937.532.814,55 lei fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Precedenta licitaţie organizată de CNAIR pentru proiectarea şi construirea susecţiunii 3C1 a Autostrăzii Transilvania, cea dintre Suplacu de Barcău şi Chiribiş, a avut loc în decembrie 2020 şi a fost câştigată de asocierea Construcţii Erbaşu (Bucureşti) şi Vahostav SK (Slovacia), pentru suma de 542,956 milioane lei.

O asociere concurentă, Drum Asfalt – Trameco, a contestat rezultatul licitaţiei, iar în decembrie 2021 Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţia şi a obligat CNAIR la reevaluarea ofertei declarate câştigătoare. Ulterior, CNAIR nu a mai oferit alte informaţii pe această temă, dar în luna iulie a anului trecut a anunţat rezilierea contractului încheiat cu Erbaşu şi Vahostav.

Filmare realizată la finalul lunii decembrie 2022 pe tronsonul Suplacu de Barcău - Chiribiş (sursa video: Asociaţia Pro Infrastructură)

Biharia - Chiribiş, tot în licitaţie

Nici cealaltă subsecţiune a Autostrăzii Transilvania, 3C2, dintre Chiribiş şi Biharia (28,55 km), nu are un antreprenor după ce în luna mai a anului trecut CNAIR a reziliat contractul încheiat în august 2020 cu asocierea Trameco – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – Vahostav SK – East Water Drillings (Bucureşti) pentru suma de 326 milioane lei, pe motiv că firmele nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale.

De altfel, acestea au fost penalizate cu 4,6 milioane lei şi CNAIR le-a emis un aşa numit certificat negativ, care le împiedică să mai participe la licitaţii publice timp de 3 ani. Măsura a fost atacată în instanţă de grupul Selina, într-o primă etapă aceasta pierzând la Curtea de Apel Oradea un proces în care a cerut suspendarea aplicării măsurii certificatului negativ, însă pe fond litigiul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, unde Selina a cerut anularea măsurii şi a penalităţii.

Ulterior, în luna august a anului trecut, CNAIR a lansat o nouă licitaţie pentru această parte a autostrăzii, valoarea estimată a contractului fiind de 2,6 ori mai mare decât suma oferită asocierii firmelor din grupul Selina, şi anume de 877,799 milioane lei. Iniţial, data limită pentru depunerea ofertelor era 17 octombrie 2022, dar termenul a fost prelungit, mai multe firme cerând clarificări.

Din 2004, când compania americană Bechtel a început construirea Autostrăzii Transilvania, în judeţul Bihor a fost dată în folosinţă o singură subsecţiune a acesteia, de 3,35 km, construită între Borş II şi Biharia de aceleaşi firme din grupul Selina, care au dat în folosinţă drumul în anul 2021.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Oferta rămâne deschisă.
Iar peste vreo 5-6 ani, când va fi gata lucrarea ... să se deconteze contractul la 2 miliarde.
Postat 06 Ianuarie 2023, 09:53 de KP
benny hill e bine, sanatos?
Acum ca raii aia de la cnair i-au luat jucariile, oare ce cadouri i-a pus sub brad bunul lui amic, birtinezul?
Postat 06 Ianuarie 2023, 09:34 de pinonel
Întreb și eu...
Din iulie, de când s-a reziliat, până acum, ce s-a făcut? Nu cred că o să reia cineva să facă podul acela abandonat de atâția ani...
Postat 06 Ianuarie 2023, 06:29 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON