Membrii sindicatului Transloc din cadrul societăţii Oradea Transport Local se întâlnesc, joi, pentru a decide dacă intră în grevă de avertisment şi apoi în grevă generală după ce negocierile pentru noul contract colectiv de muncă au eşuat. După ce, în octombrie anul trecut, au blocat oraşul cu o grevă ilegală, de data aceasta angajaţii OTL vor să protesteze legal.
Vor măriri de 12%
Reprezentanţii conducerii OTL şi cei ai angajaţilor nu s-au putut înţelege în primul rând pe creşterea salarială care ar trebui aplicată. "Noi am cerut măriri salariale de 12%. Nu cerem ceva imposibil. Ni s-au oferit doar creşteri de circa 4-5%", a declarat Virgil Mînz, miercuri, pentru BIHOREANUL.
În consecinţă, reprezentanţii conducerii OTL şi cei ai angajaţilor s-au dus la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru procedura de conciliere, dar. potrivit liderului sindicatului Transloc, şi aceasta a eşuat.
Mânz spune că, după trecerea contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, salariul mediu brut în OTL este de circa 2.400 lei.
Concediu mai puţin
Conducerea OTL nu doar că nu este de acord cu măririle pretinse de angajaţi, dar ar dori şi să le scadă din zilele de concediu. "Concediile de odihnă sunt între 24 şi 30 de zile lucrătoare. De asemenea, şoferii şi vatmanii cu vechime maximă au 33 de zile. S-a propus scăderea cu, în medie, 5 zile la toţi angajaţii, plus scăderea şi celor 3 zile suplimentare oferite în funcţie de vechime", a afirmat Mînz.
Drept urmare, liderul sindical a convocat pentru joi o şedinţă de sindicat în care s-ar putea decide intrarea în grevă. "Dacă va fi cvorum, adică vor fi peste 50% dintre membrii de sindicat prezenţi, vom putea lua o decizie cu privire la intrarea în grevă. Dacă se va ajunge acolo, o vom face aşa cum spune legea, adică prin asigurarea a minim 30% din curse", a precizat Virgil Mînz.
Oradea "paralizată"
Amintim că, la jumătatea lunii octombrie a anului trecut, timp de două zile oraşul a fost "paralizat" de o grevă ilegală a angajaţilor OTL, care erau nemulţumiţi de salarii. După ce negocierile cu conducerea societăţii au eşuat, primarul Ilie Bolojan s-a dus să discute cu angajaţii şi le-a spus acestora că orice ofertă pe care au primit-o din partea OTL nu mai era valabilă.
Ulterior, într-o conferinţă de presă ţinută la Primărie, Ilie Bolojan a caracterizat greva drept "un şantaj pe care nu îl putem accepta". În schimb, primarul Oradiei a vorbit despre o eficientizare a OTL prin concedierea unor angajaţi, precum şi despre modificarea frecvenţelor cu care circulă mijloacele de transport în comun.
Tot atunci, Bolojan spunea că măsurile vor fi luate astfel încât societatea să poată mări salariile "în cursul lunilor următoare şi anului următor".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.