URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Februarie 2022, 18:36

O nouă expoziție, despre viața Sfântului Ladislau, la Palatul Baroc. Etajul II se va deschide luna viitoare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii și turiștii pot vizita cea mai nouă expoziție din interiorul Palatului Baroc al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, unde au fost expuse mai multe cărți, tablouri și monede care au legătură cu întemeietorului orașului, dar și relicvariul în care este păstrat o parte din craniul regelui.

Expoziţia intitulată "Bijuteria regilor, Ladislau - Opera şi munca regelui" a fost deschisă săptămâna trecută, este una de mici dimensiuni și se află chiar lângă recepţia Palatului.

Cel mai important exponat este relicvariul Sfântului Ladislau, confecţionat din argint, pietre preţioase şi semi-preţioase, precum rubine şi perle, care adăposteşte un fragment din craniul regelui. "Acesta a fost confecţionat în 1892, când s-au aniversat 700 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau", a explicat Attila Lakatos Balla, istoric al Palatului Baroc, pentru BIHOREANUL.

Între cele mai preţioase exponate se numără şi un desen realizat de Maria Tereza în 1771 (foto), care înfăţişează mâna Sfântului Ştefan, după ce a fost descoperită într-o biserică din Croaţia, iar împărăteasa a mutat-o în Ungaria.

Expoziţia este plină de multe monede şi plachete cu imaginea Sfântului Ladislau, unele dintre ele provenind dintr-o colecţie privată şi donată Palatului Baroc anul trecut.

"Din nefericire nu avem informaţii certe despre înfăţişarea regelui. Fiind un personaj important al istoriei vremii, de-a lungul timpului mulţi au încercat să-l deseneze, respectând însă standardele de frumuseţe ale epocii în care trăiau. În vitrină (foto) putem vedea reprezentarea regelui în secolul VII, VIII, XIX, cea mai recentă fiind din secolul XX", a mai spus specialistul.

Expoziţia poate fi vizitată cu ghidaj, pe baza unei programări prealabile, în zilele de marţi, joi şi sâmbătă. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0359.433.401 sau pe e-mail la: tourinfo@varad.org.

În interiorul Palatului Baroc mai poate fi vizitată şi expoziţia tezaurului Episcopiei Romano-Catolice, amenajată la etajul I.

Din martie, se va deschide şi etajul II, unde se lucrează la o expoziţie de artă transilvăneană interbelică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON