URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2024, 14:40

O nouă ediție a Târgului Meșterilor Populari. Ce au adus artizanii în Parcul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasionaţii de artă populară şi tradiţii s-au reunit sâmbătă, la prânz, în parcul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea la o nouă ediţie a Târgului Meşterilor Populari, care a strâns peste 100 de expozanți.

Deschis vineri, târgul a transformat parcul muzeului într-un spaţiu colorat, cu standuri pline de obiecte tradiţionale lucrate manual: sculpturi din lemn, obiecte din os, fier, ceramică, piese textile, port popular, podoabe ţărăneşti, icoane şi ouă încondeiate. 

Atmosfera a fost animată de numeroşi vizitatori, de toate vârstele – părinţi, copii, bunici – care au avut ocazia să discute direct cu meşterii şi să afle secretele artei populare.

Printre cele mai căutate produse au fost lingurile de lemn, vândute la prețuri între 8 şi 20 de lei, în funcţie de complexitatea modelului. 

De asemenea, hainele populare, cum ar fi ii, cojoace, curele de piele şi opinci, au atras atenţia publicului. O pereche de opinci se vinde cu 100 de lei, iar o ie lucrată manual din zona Prahovei poate ajunge şi la 900 de lei.

"Noi venim de ani de zile, din anii 2000. Tot ce am expus aici e lucrat manual", a mărturisit Iulia Goran, unul dintre meșterii invitați, cu o carieră de peste 50 de ani. Femeia originară din Prahova a adus la târg un dosar plin cu diplome şi fotografii din cariera sa, care include participări la târguri din Europa, America sau China.

"Ne place mult, venim de fiecare dată când avem ocazia. Preţurile sunt cum sunt, având în vedere că s-a muncit manual la fiecare obiect de aici. Şi eu fac artizanat şi ştiu ce înseamnă", a spus Sorin din Nojorid, unul dintre vizitatori.

Carolina Dénes, venită alături de soţul ei din Corund, Harghita, a menţionat că obiectele mici din ceramică sunt foarte populare printre vizitatori. Preţurile pentru aceste obiecte încep de la 10 lei şi pot ajunge la câteva sute de lei, dacă este vorba de vaze de mari dimensiuni.

"Este cu totul deosebit", au comentat doi trecători trecuţi de prima tinereţe, în timp ce admirau oale de lut de la un alt stand.

Programul târgului include şi spectacole de muzică populară. Sâmbătă seara, între orele 19-20, grupul vocal Moştenitorii Cântecului de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de profesoara Anamaria Turc Gal, va susține un recital de muzică populară. Duminică, în ultima zi a târgului, grupul vocal Lioara al Şcolii de Arte "Francisc Hubic", coordonat de profesoara Antonela Ferche-Buţiu, va oferi un alt moment muzical în acelaşi interval orar.

Ediţia a XXXI-a a târgului a adus laolaltă 134 de meşteri populari din diverse zone ale ţării – Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania şi Crişana – dar şi din Republica Moldova, Serbia şi Ungaria.

Târgul va fi deschis sâmbătă până la ora 21, iar duminică între orele 9 – 19.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea, Palatul Copiilor Oradea, Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" şi Oradea Transport Local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON