URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 August 2024, 16:40

O nouă ediție a festivalului-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban”. Cine sunt câștigătorii (FOTO)

O nouă ediție a festivalului-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban”. Cine sunt câștigătorii (FOTO) Patrik Raul Silaghi a câștigat marele premiu al festivalului-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Localitatea Roşia din Bihor a fost duminică, 18 august, gazda celei de-a XI-a ediţii a festivalului-concurs al viorii cu goarnă "Dorel Codoban", un eveniment care a adus în prim-plan tinere talente din lumea folclorului bihorean.

Festivalul poartă numele renumitului meșter al viorii cu goarnă și violonist Dorel Codoban şi are ca scop promovarea şi conservarea tradiţiilor muzicale specifice judeţului Bihor, fiind un eveniment de referinţă în peisajul cultural al zonei, au transmis marţi printr-un comunicat de presă reprezentanţii Centrului de Cultură al Judeţului Bihor.

Prezentatori ai evenimentului au fost Ioana Urs și Ionel Goina.

În competiţie au fost înscrişi 15 highidişi, iar marele premiu al concursului a fost câştigat de Patrik Raul Silaghi, un tânăr bihorean, care a impresionat juriul cu execuţia sa la vioara cu goarnă, un instrument reprezentativ pentru bihoreni.

Pe locul I s-a clasat Andrei Ionuţ Roponcea, în timp ce Alex Constantin Botiş şi Romeo Narcis Ambru au obţinut locurile 2 şi, respectiv, 3.

„Prin acest festival, nu doar că promovăm un instrument unic şi tradiţiile străvechi ale zonei noastre, dar ne asigurăm că acestea vor fi duse mai departe de tânăra generaţie şi că tradiţia românească rămâne nealterată. Vioara cu goarnă este cu siguranţă o emblemă a ţinutului bihorean", este citat Liviu Buţiu, manager al Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, în comunicatul transmis de instituţie.


Prezentatoare a evenimentului, Ioana Urs (foto)

În afara concursului, pe scena festivalului au urcat şi ansambluri folclorice, cum ar fi "Floarea Barcăului" şi "Codrenii Bihorului", „Datina din Aleșd”, „Muguri și mlădițe de Tezaur” din Beiuș, grupul instrumental al lui Felician Nicola, alături de artişti de muzică populară, precum Marius Mihut, Ionel Ban, Florica Ruja, Monica Pop, Gavril Ciciovan, Ioana Budae, Iosif Rusu, Daniela Crișan, Florean Roșean, Amalia Codorean, Alin Ienciu, Remus Bondar, Andrei Corb, Suzana Toader, Vasile Coca, Lucian Drăgan, Cristian Pomohaci, Ramona Viţa.

Evenimentul s-a încheiat cu un foc de artificii.

Organizatorii festivalului au fost Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Comunei Roşia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON