URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2023, 11:43

O noapte... promițătoare: Orădenii sunt așteptați la Noaptea Muzeelor, cu expoziții atractive, tangouri și spectacol cu torțe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunteţi pregătiţi de un maraton? Nu clasic, ci unul care le permite participanţilor să descopere, vreme de câteva ore, gratis, cele mai importante colecţii, expoziţii şi obiective turistice din Oradea.

Noaptea Muzeelor se va ţine sâmbătă, de la ora 19 până la miezul nopţii, iar oferta din acest an este tentantă, incluzând, pe lângă expoziţii, şi evenimente cum ar fi un concert cu tangouri şi o defilare cu torţe.

Despre rege şi regină

În perioada 9-23 mai va avea loc ediţia a XXV-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, care cuprinde mai multe vernisaje şi lansări de carte, programate la sediul instituţiei din strada Armatei Române. Printre acestea se numără deschiderea expoziţiei "Reflexii în timp", cu decoraţiuni din sticlă ale artistului Ioan Tămâian şi a expoziţiei "Ferdinand şi Maria. Un destin comun: România Mare".

În programul Zilelor MŢC e inclusă şi vernisarea expoziţiei "Tréfilage III" (joi, ora 12), cu sculpturi metalice pe care artistul Darius Hulea le-a realizat cu ajutorul unui aparat de sudură, al unui ciocan, al unui cleşte şi al unor tije metalice. "Pentru mine, Michelangelo devine reperul artistic atunci când vorbim de concepţia formelor nelfinito şi puterea de a încorpora în banalitatea materialului grandoarea sublimă a ideii", spune sculptorul.

Zilele MŢC cuprind, pe 17 mai, de la ora 17, şi lansarea cărţii "Negustorul de antichităţi" (Corint, 2023), a lui Stelian Tănase, în prezenţa autorului. De asemenea, la Muzeul oraşului Oradea, secţie a MŢC, se va ţine în seara de 20 mai "Discoteca anilor ’70-’80", dedicată orădenilor care doresc să retrăiască sau să descopere atmosfera anilor respectivi.

Seară cu artă

Cel mai popular şi aşteptat eveniment este, însă, Noaptea Muzeelor, celebrată în întreaga lume. În Oradea, nu doar Muzeul Ţării Crişurilor îşi va deschide porţile sâmbătă, 13 mai, între orele 19 şi 00, ci şi o serie de alte muzee şi obiective turistice. Intrarea va fi gratuită peste tot.

Sediul principal al MŢC aşteaptă vizitatorii cu o mulţime de exponate interesante. Oaspeţii vor putea (re)descoperi, de pildă, expoziţiile permanente, precum cele de Ştiinţele Naturii, de Artă, cu picturi de Nicolae Tonitza, Francisc Şirato şi Ştefan Dimitrescu, ori Vivariul, cu animale exotice. De asemenea, vor putea fi admirate expoziţiile nou vernisate, ca "Reflexii în timp" şi "Tréfilage III", precum şi o expoziţie cu vânzare de ceramică albă din Vadu Crişului, dar şi o demonstraţie de olărit oferită de Póli Maria şi Póli Emanuel.

Tango în aer liber

În curtea interioară a Muzeului vor fi "câteva surprize gastronomice", iar pe parcursul serii vor avea loc din oră în oră ceremoniale ale schimbării de gardă, momente oferite de voluntari şi organizate de filiala orădeană a Muzeului Naţional Militar "Regele Ferdinand I". De asemenea, vor fi interpretate cântece patriotice şi ostăşeşti. Pentru ora 23 este programat un ceremonial al retragerii cu torţe, cu aceiaşi protagonişti.

În amfiteatrul din curtea MŢC va avea loc, de la ora 20, şi un concert numit "Seară de tango" şi adus de Analia Selis (voce), Julián Caeiro (pian) şi Nicolas Velazquez (bandoneon).

Opere de Dalí

La Muzeul oraşului Oradea, în Palatul Princiar al Cetăţii, vor putea fi văzute, între altele, expoziţia "Oradea în machete", o expoziţie dedicată lui Leonardo da Vinci, precum şi una despre istoria fotografiei orădene. Vor putea fi vizitate, în seara de 13 mai, şi muzeele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr şi Ady Endre.

De asemenea, la Noaptea Muzeelor îşi vor deschide porţile Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei (str. Roman Ciorogariu nr. 3), Catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae, precum şi Palatul Baroc al Episcopiei romano-catolice, alături de catedrala din acelaşi complex. În Palatul Baroc vor putea fi văzute o serie de expoziţii, precum cele de artă ecleziastică, expoziţia "Regum gemma, Ladislae - viaţa, opera şi cultul Sfântului Ladislau la Oradea", precum şi expoziţia artistului plastic Jovián György, "Sic erat in fatis". Tot acolo se află şi o sculptură din bronz aurit şi un medalion de aur de 18 karate create de Salvador Dalí în anii `60. Şi în acest an, va putea fi vizitat gratuit şi Muzeul Farmaciei Rodia, care oferă o incursiune în lumea vechilor leacuri.

Expoziţii de costume

Şi Oradea Heritage (Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice) aderă la programul Noaptea Muzeelor. Sâmbătă seara, între orele 19 şi 00, vor putea fi vizitate gratuit obiective precum Casa Darvas - La Roche, Templul Francmasoneriei, Muzeul istoriei evreilor din Oradea, Sinagoga Sion şi Turnul Primăriei. "În fiecare an alegem o tematică. De data aceasta, în colaborare cu Teatrul de Stat, vom prezenta în fiecare obiectiv costume haioase şi interesante folosite în spectacolele din Oradea, cu explicaţii privind personajele care le-au purtat", spune Angela Lupşea, directorul Oradea Heritage.

Menită să pună reflectoarele asupra patrimoniului şi obiectelor istorice şi de artă, Noaptea Muzeelor are o ofertă bogată pentru orădeni, care trebuie doar să hotărască ce includ în itinerar. Căci e greu de crezut că în cele 5 ore vor putea "acoperi" toate atracţiile...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON