În prezenţa deputatului USR Bihor Silviu Dehelean, a preşedintelui organizaţiei judeţene, Alex Flora, şi a fostului candidat la Senat, avocatul Cristian Rusu, un grup de 25 de membri şi simpatizanţi ai acestei formaţiuni s-au reunit joi seară în sala de spectacole ACT din incinta cafenelei Kosher pentru a discuta dacă şi cum pot fi oprite proiectele PSD ce vizează graţierea şi dezincriminarea unor fapte de corupţie prin modificarea Codului Penal.
De-a lungul a aproape trei ore, participanţii au discutat despre deosebirile dintre graţiere şi amnistie, subliniind că, în ciuda afirmaţiilor publice ale liderilor PSD, aceştia vor să facă şi o amnistiere mascată, abordând subiectul atât din punct de vedere juridic, cât şi politic.
O chestiune discutată a fost dacă preşedintele PSD Liviu Dragnea, "creierul" şi totodată beneficiarul imediat al celor două proiecte, va putea fi sau nu condamnat la o pedeapsă cu executare în procesul ce va începe pe 31 ianuarie, în care este inculpat alături de fosta sa soţie, Bombonica, pentru că a angajat la DGASPC Teleorman două secretare care, de fapt, nu au lucrat niciodată pentru această instituţie, prestând în realitate la sediul PSD Teleorman, în contextul în care acelaşi Dragnea a fost deja condamnat cu suspendare în Dosarul Referendumului din 2012.
De asemenea, USR-iştii au invocat şi lista unor alte câteva zeci de nume de politicieni care vor profita de îndată de cele două proiecte - parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, foşti miniştri, secretari de stat etc.
Participanţii la discuţii au dezbătut şi faptul că pericolul cel mai mare al proiectelor PSD este dezincriminarea, practic, a abuzului în funcţie, deoarece acesta ar urma să fie cercetat şi eventual sancţionat doar dacă prejudiciul depăşeşte 200.000 lei şi dacă instituţia vătămată face plângere împotriva celui ce comite fapta.
USR-iştii nu au uitat să pună în discuţie şi pretenţiile, false, ale PSD-iştilor care susţin că prin proiectul de modificare a Codului Penal ce prevede dezincriminarea practică a abuzului în funcţie nu ar face altceva decât să pună în acord reglementările acestuia cu decizii ale Curţii Constituţionale, menţionând în acest sens - prin avocatul Cristian Rusu - inclusiv numele eurodeputatului orădean Emilian Pavel, unul dintre cei ce susţin acest lucru nereal.
Participanţii la dezbatere au încercat să găsească un răspuns inclusiv la întrebarea cum ar putea opri minciunile răspândite de PSD prin canalale RTV, Antena 3 şi B1, despre blocajul în care a fost aruncat, intenţionat, Consiliul Naţional al Audiovizualului, precum şi despre felul în care românii ar putea - sau nu - să boicoteze companiile care îşi fac publicitate pe aceste canale de televiziune.
În timpul discuţiilor, USR-iştii au aflat, consultându-şi smartphone-urile, că la Bucureşti ministrul Justiţiei, Florin Iordache, anunţa că nu intenţionează să renunţe la cele două proiecte, pe care le va "dezbate" luni, în doar două ore şi în prezenţa a maximum 50 de persoane, înainte să le pună din nou pe masa Guvernului, cel mai probabil pentru ca ele să fie adoptate prin procedura asumării răspunderii.
Ca atare, după vociferările de rigoare, USR-iştii au ajuns la concluzia că marea scăpare a infractorilor nu ar putea fi oprită decât dacă societatea se va opune masiv şi îşi va manifesta nemulţumirea în stradă, aşa că şi-au dat întâlnire la protestul ce va avea loc duminică, de la ora 17.00, şi în Oradea, la fel ca în mai multe mari oraşe din ţară.
Citiți pe această temă și articolul Bucuria penalilor: Ordonanţele graţierii şi amnistiei, propuse de Guvern, salvează inculpaţi celebri şi din Bihor!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.