URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2021, 17:31

O localitate din Bihor intră în carantină zonală. Se instituie numeroase restricții pentru localnici și persoanele care o tranzitează

O localitate din Bihor intră în carantină zonală. Se instituie numeroase restricții pentru localnici și persoanele care o tranzitează foto arhivă BIHOREANUL

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a aprobat joi propunerea de instituire a carantinei zonale a satului Telechiu, comuna Ţeţchea, făcută luni de către Comitetul Judeţean Bihor pentru Situaţii de Urgenţă, după ce măsura a fost avizată şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La rându-i, CJSU Bihor a înaintat propunerea de instituire a carantinei locale în baza unei analize de risc a Direcției de Sănătate Publică Bihor, ca urmare a ratei mari a infectărilor cu SARS-CoV-2.

Accesul și deplasările, restricționate

Accesul și deplasările în localitatea Telechiu vor fi restricționate, începând cu data de 7 octombrie, ora 19.00, pentru o perioadă de 14 zile, căile de acces în și din localitate urmând să fie supravegheate de echipaje ale Poliției și Jandarmeriei.

Conform Ordinului, emis în temeiul Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, se va limita la maximum deplasarea persoanelor.

Astfel, pe durata zilei este permisă deplasarea persoanelor vaccinate complet și celor aflate în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi după confirmarea infectării (indiferent de scop), deplasarea în interes profesional între locuință și serviciu, deplasarea pentru bunuri de bază și bunuri pentru desfășurarea activității profesionale, deplasarea pentru asistentă medicală care nu poate fi amânată și achiziția de medicamente, deplasarea în apropierea locuinței (pentru plimbare, inclusiv a animalelor de companie, dar nu pentru activități sportive de echipă, deplasarea pentru donarea de sânge sau plasmă, pentru activități de voluntariat, pentru activități agricole sau comercializarea produselor agricole, pentru îngrijirea unor proprietăți din alte localități, pentru achiziția, service-ul sau ITP-ul mașinilor, pentru eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi legale, pentru îngrijirea unor membri ai familiei sau persoane vârstnice, bolnave ori cu dizabilități, pentru participarea la activități religioase, deplasarea în tranzit și cea pentru vaccinare.

Pe durata nopții, în intervalul 20.00 – 05.00, circulația este permisă numai persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, deplasarea în scopuri profesionale, medicale, pentru îngrijirea unor membri ai familiei sau persoane vârstnice, bolnave ori cu dizabilități, ale persoanelor aflate în tranzit, precum și pentru vaccinare.

Declarație pe proprie răspundere

Pe de altă parte, este permisă intrarea și ieșirea din localitatea carantinată pentru transportul de mărfuri, pentru persoanele care nu domiciliază, dar lucrează în localitate, celor care realizează activități agricole (inclusiv pentru comercializarea produselor agricole), pentru îngrijirea unor membri ai familiei sau persoane vulnerabile, în scopuri medicale, pentru obținerea de acte ori reparații/service/ITP auto.

Pentru verificarea deplasării în interes profesional, persoanele trebuie să prezinte autorităţilor legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţă eliberată de angajator sau declarație pe proprie răspunedere, iar cei care se deplasează în interes personal trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere completată în prealabil (care poate fi scrisă și de mână), la fel ca în primele luni ale stării de alertă, de anul trecut.

În interiorul localității este interzisă circulația pietonală în grupuri mai mari de 6 persoane, excepție făcând membrii aceleiași familii.

Persoanelor aflate în tranzit li se permite traversarea localităților sub carantină, însă le este interzisă oprirea.

Vaccinații, exceptați de la restricții

De asemenea, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, evenimente sportive, petreceri, spectacole, piețe, târguri etc, iar activitatea comercianților se limitează până la ora 18.00.

Conform ordinului șefului DSU, carantina zonală în Telechiu este valabilă până la 21 octombrie, ora 19.00.

Măsurile de mai sus nu li se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva Covid sau care au trecut prin boală și pot face dovada îndeplinirii acestor condiții prin certificatul de vaccinare, certificatul digital al UE, respectiv prin documente medicale.

Vezi ordinul de carantinare a localităţii Ţeţchea din Bihor!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prostia n-are limite
Sa tina organele de ordine publica sa pazeasca satele de fantome inventate de autoritati!!!
Postat 10 Octombrie 2021, 17:59 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON