URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pare ciudat, dar creșterea șomajului în Oradea este un semn bun, pe care-l așteptăm de zeci de ani. În ultimele luni s-au închis mai toate fabricile de confecții și pantofi care lucrau în sistem lohn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2021, 08:56

O investigație a BIHOREANULUI a devenit temă a emisiunii Pro TV „România, te iubesc”, despre conacele și castelele din România (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea castelului Stubenberg din Săcueni, pe care Primăria acestui oraș se pregătea să-l ofere unei fundații căreia inițial i-l dăduse în folosință gratuită, a devenit subiect al cunoscutei emisiuni „România, te iubesc”. În ediția de duminică, dedicată conacelor și castelelor României, echipa Pro TV a reluat o investigație a BIHOREANULUI despre modul în care Primăria Săcueni a ignorat șansa de a restaura castelul cu fonduri europene, pentru a-l vinde pe bani de nimic unui cumpărător dinainte stabilit.

Fără ștrand, fără castel

În luna mai a acestui an, în articolul „Castel cu dedicație”, BIHOREANUL dezvăluia că primarul orașului Săcueni, Béres Csaba, a pregătit vânzarea castelului Stubenberg către fundația Sf. Francisc din Deva, patronată de călugărul Bőjte Csaba, un apropiat al premierului ungar Viktor Orbán, aceeași căreia în 2010 îi oferise imobilul în folosință gratuită pe 49 de ani și care în același an cumpărase și ștrandul orășenesc din Săcueni pentru ca ulterior să-l dea în administrare gratuită unei firme controlate tocmai de edilul UDMR-ist.

Dacă în urmă cu zece ani condiția transferării dreptului de folosință gratuită a castelului către fundația Sf. Francisc, sub motiv că va adăposti aici copii orfani, era ca aceasta să renoveze castelul, în primăvara lui 2021 caietul de sarcini pregătit de Primăria Săcueni pentru vânzarea imobilului prevedea tot... renovarea lui.

Subevaluat și cu țintă

Așa cum BIHOREANUL a scris în luna mai, castelul - construit în anii 1750-1760 de către contele Dietrechstein János, cumpărat în 1830 de baronul Felix Stubenberg și intrat în 1921 în proprietatea statului român, care i-a despăgubit pe foștii proprietari - a fost evaluat de un colaborator al Primăriei Săcueni la doar 3,654 milioane lei (echivalentul a 741.810 euro), deși potrivit aceluiași raport de evaluare valoarea de piață a imobilului, cu tot cu terenul aferent de 2,61 hectare, ar fi de cel puțin două ori mai mare, și anume de 7,310 milioane lei (echivalentul a 1,65 milioane euro).

În mod scandalos, pentru ca imobilul clasificat drept monument istoric să ajungă în proprietatea fundației Sf. Francisc din Deva, Consiliul Local Săcueni a votat la propunerea primarului Béres Csaba ca la simulacrul de licitație pentru vânzarea castelului să se poată prezenta doar organizații caritabile, precum cea patronată de călugărul Bőjte Csaba, care să aibă „certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale de cel puțin 10 ani și să furnizeze servicii sociale în minimum 5 locații la nivel național”, condiții pe care le îndeplinea doar această entitate, fapt ce încalcă legea.

Potrivit Codului Administrativ, unitățile administrativ-teritoriale care organizează licitații sunt obligate să asigure „condiții pentru ca orice participant la procedura de atribuire să aibă dreptul de a deveni cumpărător în condițiile legii”, fără a restrânge condițiile de participare în mod artificial.

Castel contra ștrand

BIHOREANUL arăta că „generozitatea” primarului UDMR față de fundația Sf. Francisc nu era defel dezinteresată, deoarece în 2016, la un an după ce ONG-ul cumpărase ștrandul orășenesc din Săcueni, a și cedat administrarea acestuia, gratuit, firmei Campying Baranto SRL, deținută de edilul Béres Csaba și de șoferul acestuia de la Primărie, Álbert Sándor Norbert, căreia după câteva zile primarul i-a cedat, în acte, și acțiunile lui.

Chestionat de BIHOREANUL, Béres a susținut că vânzarea castelului Stubenberg este dorită de conducerea orașului deoarece Primăria nu dispune de banii necesari renovării lui, edilii neîncercând nici măcar o singură dată să acceseze în acest scop fonduri europene.

Ironia situației este întregită și de faptul că atât castelul, cât și ștrandul orășenesc sunt singurele atuuri pe care Primăria Săcueni le-a invocat în luna martie a acestui an, atunci când a cerut și a obținut ca localitatea să fie declarată stațiune turistică.

„Noa, bine, vă doresc o zi frumoasă”

Ediția de duminică, 24 septembrie, a emisiunii „România, te iubesc”, a reluat și confirmat investigația ziarului.

La fel ca BIHOREANULUI, șeful fundației Sf. Francisc, călugărul Bőjte Csaba, le-a declarat reporterilor Pro TV, care s-au deplasat la Săcueni la finele lunii august, că vrea să cumpere castelul, primit în folosință gratuită până în 2059, deoarece numai așa, ca proprietar, îl poate renova, fără a explica de ce cu 11 ani în urmă, când l-a căpătat în comodat, și-a asumat fix aceeași obligație, fără să se fi achitat de ea. „Altfel, e mai greu să primim fonduri pentru renovare”, a spus călugărul, cunoscut ca apropiat al liderului de la Budapesta, Viktor Orbán, care sprijină financiar achiziții imobiliare în Transilvania.

Atunci când reporterul Pro TV Paula Herlo i-a cerut explicații, Bőjte a ajuns să-i închidă telefonul în nas. Întrebat de ce a cedat folosința ștrandului orășenesc firmei primarului, călugărul a mințit, pur și simplu, negând acest lucru și susținând că „nu-i așa cum spuneți dvs”, pentru ca apoi să încheie brusc: „Na, bine, vă doresc o zi frumoasă” și să pună capăt convorbirii.

Pe de altă parte, atunci când reporterul l-a întrebat pe primarul Béres Csaba despre afacerile făcute cu fundația Sf. Francisc pe seama ștrandului orășenesc, edilul a negat și el cu tupeu evidența, chiar și atunci când i-au fost arătate documentele ce atestă că ONG-ul i-a cedat gratuit administrarea a ștrandului. „Asta nu-i adevărat, asta nu-i adevărat!”, a tăgăduit UDMR-istul.

„Îndreptat” de Prefectură

Așa cum BIHOREANUL arăta la începutul acestei luni, în cele din urmă primarul orașului Săcueni a fost obligat de Prefectura Bihor să inițieze modificarea Hotărârii de Consiliu adoptată în luna mai pentru vânzarea Castelului Stubenberg.

Concret, Prefectura a cerut Primăriei și Consiliului Local să obțină întâi un document din partea Ministerului Culturii, având în vedere că acesta are drept de preemțiune la o eventuală vânzare, iar caietul de sarcini pentru licitație, în eventualitatea în care aceasta va mai avea loc, să elimine condițiile pregătite cu dedicație pentru ca ea să fie câștigată de fundația Sf. Francisc din Deva.

Somat de Prefectură, primarul Béres Csaba și-a asumat ambele observații făcute de Prefectură, promițând că Hotărârea Consiliului Local adoptată astă-primăvară va fi modificată la proxima ședință a deliberativului orășenesc.

Ediția de duminică a emisiunii „România, te iubesc” poate fi urmărită accesând acest link

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7329 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON