URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2020, 18:23

O grădinţă din Marghita, închisă după ce trei educatoare au fost depistate cu Covid-19. Câte îmbolnăviri s-au mai depistat în şcolile din Bihor

O grădinţă din Marghita, închisă după ce trei educatoare au fost depistate cu Covid-19. Câte îmbolnăviri s-au mai depistat în şcolile din Bihor (fotografie din arhivă, cu titlu ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima unitate de învăţământ din Bihor care îşi suspendă activitatea din cauza Covid-19 este o grădiniţă care aparţine de Liceul Teoretic "Horvath Janos" din Marghita, care s-a închis pentru 14 zile, după ce trei educatoare au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul Sars-Cov-2, după cum a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Potrivit IŞJ Bihor, niciuna dintre cele trei educatoare nu s-a îmbolnăvit în grădiniţă, ci în afara ei. Toţi copiii cu care au intrat în contact au fost sau vor fi incluşi în anchetele epidemiologice realizate de DSP Bihor.

Un ordin comun al ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei prevede că o unitate de învăţământ se închide temporar dacă apar trei cazuri de îmbolnăviri în grupe sau clase diferite.

Până acum, 17 cazuri în şcoli şi grădiniţe

Comunicatul Inspectoratului Şcolar mai anunţă că alte cinci unităţi de învăţământ din Bihor aplică scenariul galben, adică cel în care o parte din elevi merg la şcoală, iar alţii urmăresc lecţiile online, de acasă. Celelalte 726 de unităţi de învăţământ din judeţ sunt în scenariul verde, adică au o participare fizică la ore.

Până în prezent, în Bihor au fost diagnosticaţi cu Covid-19 doi copii de grădiniţă şi nouă elevi. Este vorba de copii sau adolescenţi care învaţă la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială Oltea Doamna Oradea (un elev), Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea (un preşcolar), Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre" Oradea (un elev), Şcoala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" Oradea (un elev), Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea (un elev), Şcoala Gimnazială nr. 1 Abram (1 preşcolar), Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Oradea (un elev), Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" Oradea (un elev), Liceul Tehnologic Nr. 1 Popeşti (un elev), Liceul Teoretic "Horvath Janos" Marghita (un elev), Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin (un elev).

De asemenea, până acum, în Bihor au fost confirmate cu Covid-19 şase cadre didactice. Pe lângă cele trei educatoare din Marghita, s-au mai îmbolnăvit câte un profesor de la Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin, Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea, şi GPP Nr.1 Tileagd.

"În toate cazurile s-au luat măsurile necesare impuse de reglementările în vigoare. În nicio situaţie sursa îmbolnăvirii nu a fost comunitatea şcolară. La nivelul unităţilor de învăţământ se monitorizează modul în care se desfăşoară procesul instructiv educativ şi se respectă regulile de igienă şi distanţare. În funcţie de situaţia cazurilor înregistrate, avem în prezent grupe sau clase aflate în izolare, respectiv structura de învăţământ preşcolar a Liceului Teoretic "Horvath Janos" Marghita", a transmis IŞJ Bihor.

Vadu Crişului şi Boianu Mare - scenariu galben

Pe de altă parte, într-o intervenţie pe Facebook, prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat că, urmare a unei decizii adoptate luni de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a datelor centralizate legate de evoluţia Covid-19, în Bihor, în perioada 21-29 septembrie, toate şcolile vor funcţiona în scenariu verde, cu două excepţii.

"Excepţie fac doar două UAT-uri - Vadu Crişului şi Boianu Mare - care îşi vor desfăşura activitatea în scenariu galben, deoarece au o incidenţă mai mare a îmbolnăvirilor. Toate celelalte unităţi de învăţământ vor fi în scenariu verde, adică îşi vor desfăşura activitatea cu copiii în clasă, indiferent de ce tip sunt", a declarat Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON