O fetiţă de 12 ani din satul bihorean Leş a fost salvată de la moarte de pompierii paramedici orădeni, după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon.
Incidentul s-a petrecut duminică seară, în jurul orei 23. Fetiţa avea dureri de cap, greaţă şi vărsături, pentru că a inhalat, în baia casei, gazul toxic emanat de o centrală de apă caldă, alimentată cu gaz.
"După acordarea primului ajutor calificat, minora a fost transportată de pompieri la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea", a declarat, luni, maiorul Camelia Roşca, purtăror de cuvânt al ISU Crişana.
Sfaturi pentru siguranţă
Pompierii reamintesc că intoxicarea cu monoxid de carbon poate provoca decesul, iar pe timpul iernii este una dintre cauzele principale de producere a situaţiilor de urgenţă.
"Astfel de evenimente nedorite sunt, în general, determinate de racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea inadecvată sau cu defecţiuni a sistemelor de încălzire (aparat de încălzire tip sobă pe gaz, centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, încălzitor instant pe gaz pentru apă, radiator cu petrol etc.) şi utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire", a precizat Roşca.
Pentru a preveni tragedii de acest gen, ISU Crişana le recomandă bihorenilor să respecte cu stricteţe câteva măsuri. Mai precis, să folosească doar sisteme de încălzire corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, să aerisească frecvent încăperile, să cureţe şi să repare, dacă este cazul, coşurile, burlanele şi ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse. Atenţie, însă, aceste lucrări trebuie făcute de persoane specializate.
Bihorenii care se încălzesc cu sobe nu trebuie să le folosească decât cu uşiţa închisă şi să nu adoarmă dacă focul nu este stins.
"Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului", a mai spus Roşca.
Ce este monoxidul de carbon
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor. Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar deces. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.
Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces.
În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1% în aer omoară într-o oră, 1% monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.