URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2022, 15:01

O familie din Bihor are cei mai buni porumbei de maraton din lume. Trofeul îl va primi la Olimpiada de Columbofilie, care va avea loc la Oradea (FOTO)

O familie din Bihor are cei mai buni porumbei de maraton din lume. Trofeul îl va primi la Olimpiada de Columbofilie, care va avea loc la Oradea (FOTO) Soții Tunduc și cei patru copii ai lor sunt columbofili cu experiență
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Familia Tunduc din Bihor, ai cărei membri sunt crescători de porumbei cu experiență, a câștigat locul I competiția „Cei mai buni porumbei din lume” (World Best Pigeons), categoria maraton, după ce păsările au obținut cele mai bune punctaje la concursurile desfășurate de-a lungul anului trecut.

La un maraton, porumbeii zboară câte 800-900 de kilometri, de la un punct de pornire spre un punct de destinație, adesea acasă. Cei care parcurg aceste distanțe în cel mai scurt timp sunt câștigători, iar crescătorii ai căror porumbei câștigă cele mai multe concursuri într-un an sunt la rândul lor laureați.

„Noi avem cel mai bun punctaj din lume la categoria maraton, în condițiile în care concurăm cu o echipă mică, de 25 de porumbei. Anul trecut, am câștigat la nivel județean 24 de probe, la nivel provincial 12, iar național trei. O singură femelă a câștigat două locuri întâi la concursuri lungi”, a declarat Marius Tunduc (foto jos, alături de soție) pentru BIHOREANUL.

La fiecare sfârșit de an, Federația Națională de Columbofilie, al cărei președinte este acum chiar Marius Tunduc, trimite către Federația Internațională cele mai bune trei rezultate la fiecare dintre cele șase categorii ale concursului mondial: viteză, demifond, fond, general, maraton și super maraton. Federația Internațională compară punctajele porumbeilor din țările membre și face clasamentul campionilor.

Pe lângă locul 1 ocupat de familia Tunduc, categoria maraton mai aduce un premiu României, locul 2 fiind câștigat de crescătorii Claudiu Stroescu și Mihai Mihăilescu. Pe locul 3 s-a clasat un crescător din Polonia. La maraton, au fost înscriși 48 de crescători din diverse țări.

Familia Tunduc

Columbofili din toată lumea se adună la Oradea!

Concursul internațional nu aduce premii în bani crescătorilor, ci faimă și un trofeu care pentru împătimiții acestui sport înseamnă mult. Familia Tunduc se bucură și mai mult de faptul că vor primi trofeul chiar la Oradea, în vară.

În premieră, Olimpiada Internațională de Columbofilie, cea mai mare și importantă expoziție de porumbei din lume, se va organiza în România, mai precis în Sala Polivalentă din Oradea. „Olimpiada trebuia să aibă loc anul trecut, la Romexpo, București. Din cauza pandemiei am fost nevoiți să amânăm, iar primarul Florin Birta ne-a oferit sprijinul, ca să aducem acest eveniment la noi acasă”, a precizat Tunduc.

Columbofilii speră că în vară nu vor fi restricții de mobilitate în lume și că toți crescătorii importanți se vor putea aduna la Oradea. „Așteptăm între 15.000 și 20.000 de vizitatori, delegați din vreo 70 de țări, prezență ce va fi influențată și de pandemie, mai ales pentru crescători din afara Europei”, a declarat președintele Federației Române de Columbofilie.

Acesta estimează că porumbei de o valoare uriașă vor fi expuși în Sala Polivalentă, a cărei construcție nu este încă finalizată. „Este cel mai mare eveniment columbofil, se organizează o dată la doi ani și fiecare țară vine cu un lot de porumbei, cei mai buni. Vor fi expuși porumbei în valoare de 40-50 de milioane de euro. Vor mai fi standuri cu suplimente, la care vor fi regăsiți aproape toți producătorii”, a menționat Tunduc.

Evenimentul va fi deschis orădenilor, care vor putea vizita standurile cu campioanele înaripate.

În lume, sunt circa 4 milioane de columbofili, mulți dintre ei în țările asiatice și arabe. Ultima olimpiadă a avut loc în 2019, în Polonia. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON