URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2021, 15:26

O educatoare şi doi copii bolnavi de Covid-19 într-o singură grupă a unei grădiniţe din Oradea. Părinţii cer demiterea directoarei

O educatoare şi doi copii bolnavi de Covid-19 într-o singură grupă a unei grădiniţe din Oradea. Părinţii cer demiterea directoarei foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi părinţi ai unor copii de la Grădiniţa 54 din Oradea (Bulevardul Dacia 110) cer Inspectoratului Şcolar demiterea directoarei, Mihaela Pele, nemulţumiţi de felul în care aceasta gestionează activitatea grădiniţei. Pele a fost numită în funcţie în această toamnă.

Cea mai mare supărare a părinţilor este că, în opinia lor, directoarea nu a luat măsuri serioase împotriva Covid-19, după ce o educatoare de la grupa mică a fost confirmată ca fiind infectată.

Un grup de părinţi au contactat luni redacţia BIHOREANUL, tocmai ca să reclame public problemele, dar cerând să rămână anonimi, astfel încât copiii lor să nu fie victime ale unor răzbunări.

Suspicioşi privind dezinfectarea

Educatoarea cu pricina a fost confirmată pe 19 septembrie, într-o zi de duminică, la finalul primei săptămâni de şcoală. "Toţi copiii din grupa ei au mers în continuare la grădiniţă, nu s-au suspendat cursurile, deşi au spaţii comune cu celelalte grupe: sala cu dulapuri, mesele unde mănâncă, baia. Mai mult, îngrijitoarele de la acea grupă lucrează şi la alte grupe, aşadar toţi copiii riscă îmbolnăvirea", a reclamat un părinte.

Cum nu au acces în interiorul grădiniţei, părinţii sunt sceptici şi privind măsurile de dezinfecţie luate. "Nu pricep cum au dezinfectat sau ce au făcut, dacă nici măcar o zi n-a fost suspendată activitatea, măcar la grupa respectivă", zice şi o mămică.

Din vorbă în vorbă

Grija şi mai mare a părinţilor a apărut după ce, în grupa mică, unde educatoarea era deja confirmată cu Covid-19, s-au infectat şi doi copii. Primul caz a fost confirmat joia trecută, iar al doilea duminică (26 septembrie). Din acest motiv, începând de luni, grupa mică a trecut în sistem online.

"Din vorbă în vorbă am aflat şi când educatoarea a fost infectată, şi când s-au îmbolnăvit copiii, oficial nu ne-a informat nimeni. Nu mi se pare normal, cred că măcar puteam fi anunţaţi, pentru că dacă n-au suspendat cursurile, măcar noi să decidem dacă vrem sau nu să ne ducem copiii la grădiniţă, ţinând cont că au atât de multe spaţii comune şi aceleaşi îngrijitoare", zice o altă mămică.

Părinţii reclamă că directoarea nu le răspunde apelurilor şi nici nu stă de vorbă cu ei, cerându-le chiar şi educatoarelor să comunice cu ea doar prin adrese scrise. Ei spun că, dacă Pele ar fi suspendat oficial activitatea în grădiniţă, ei ar fi avut motiv întemeiat să îşi ia zile libere de la serviciu. "Sunt forţat să-mi duc copilul, chiar dacă mă tem pentru el, că altfel nu am cum să stau cu el acasă", a mai spus un tată.

Cu apă de la robinet

O altă nemulţumire a părinţilor este legată de apa pe care copiii o beau în grădiniţă. Până în acest an şcolar, în clădire aveau dozatoare cu apă plată îmbuteliată, pe care Pele le-a interzis, cerându-le educatoarelor să le dea preşcolarilor apă de la robinet, întrucât Compania de Apă Oradea livrează în tot oraşul apă potabilă. Măsura a fost contestată de părinţi, care au reclamat şi Inspectoratului Şcolar această problemă.

De asemenea, părinţii mai critică şi faptul că curtea Grădiniţei a fost delimitată astfel încât în pauze copiii din grupe diferite să nu se amestece, dar măsurile par că mai tare încurcă. "Sunt nişte benzi alb-roşii din plastic care delimitează pătrăţelele, în care copiii se împiedică. Cred că nu era cazul să existe defel aceste benzi, era suficient dacă scot copiii în momente diferite afară", zice un tătic.

Pentru toate aceste probleme, părinţii au de gând să depună la Inspectoratul Şcolar o petiţie, prin care să ceară demiterea Mihaelei Pele. "A fost numită acum, presupun că politic, după ce la concursul de acum patru ani a picat examenul. Dar nu este o soluţie bună", mai zice un părinte.

Cine propune, cine decide?

Întrebată de BIHOREANUL de ce nu a suspendat cursurile după confirmarea infectării educatoarei, ci abia după ce doi copii s-au îmbolnăvit, directoarea susţine că a urmat recomandările Direcţiei de Sănătate Publică.

"După ce a fost confirmată, doamna educatoare a dat o declaraţie pe proprie răspundere prin care a spus că a purtat mereu mască, doamnele îngrijitoare la fel, aşa că nu aveam motiv să suspend grupa, mai ales că nici DSP, nici medicul unităţii de învăţământ nu au recomandat asta. La fel, nu s-a recomandat nici după confirmarea primului copil, deoarece acesta nu a mai fost la grădiniţă din 17 septembrie şi s-a îmbolnăvit în familie, având şi tatăl infectat", a spus Pele.

În schimb, luni a suspendat cursurile la grupa mică pentru că cel de-al doilea copil infectat a fost prezent în grădiniţă săptămâna trecută.

De cealaltă parte, directoarea DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, spune că unitatea de învăţământ este, de fapt, cea care cere suspendarea orelor, iar DSP avizează sau nu această măsură. "Nu noi luăm decizia, ci şcoala sau grădiniţa propune suspendarea, iar noi o avizăm. Direcţia de Sănătate Publică suspendă doar atunci când vorbim de focare, ceea ce aici nu e cazul acum", a spus medicul.

Cât despre problema apei pe care o beau preşcolarii, directoarea Pele nici n-a vrut să discute subiectul. "Lăsaţi-ne să elucidăm toată problema şi să revenim cu o comunicare. La revedere!", a spus ea, înainte de a închide telefonul, fără drept de apel.

Şeful Inspectoratului Şcolar, Horea Abrudan, a declarat pentru BIHOREANUL că, dacă va primi o sesizare din partea părinţilor, le va răspunde punctual.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Psihoza colectiva continua
Din pacate e plina tara de parinti cretini care isi sufoca copiii cu masti si ii dezinfecteaza de dimineata pana seara. Copiii au sistem imunitar daca ii hranesti sanatos si nu ii tii treji pana dimineata la 2 in petreceri, daca sunteti armoniosi in casa si va ocupati de ei si nu-i tineti toata ziua pe tableta si in fata televizoarelor unde va faceti voi veacul. Plus ca nu exista cazuistica covid la copii. Sunteti niste imbecili irecuperabili si psihopati. Urmeaza sa-i "vacinati" asa cum ati facut-o si voi, retardatii naibii ce sunteti.
Postat 28 Septembrie 2021, 04:50 de Tool
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON