Universitatea din Oradea a anunţat, luni, că cea mai veche carte din colecţia Bibliotecii studenţeşti, un incunabul, a revenit acasă.
Incunabulul este, conform definiţiei, o carte tipărită înainte de anul 1500, deci rară şi preţioasă, şi, potrivit Danielei Bar, şefa Biroului Achiziţie, Prelucrare şi Catalogare al Bibliotecii Universităţii, aceste volume sunt cele care dau valoare unei biblioteci.
Universitatea orădeană are un singur asemenea incunabul, o ediţie comentată a Bibliei, publicată la Basel, în 1498, de Johann Froben şi Johann Petri.
Cartea conţine comentarii biblice, puse în paralel, note şi completări, datorate unui mănunchi de reputaţi exegeţi din secolele XIV-XV. Ediţia a fost îngrijită de Sebastian Brant (1457-1521), un jurist, editor şi scriitor, care a fost autorul unui "bestseller" al epocii medievale, "Corabia nebunilor", care, încă în timpul vieţii autorului, a fost tradusă în germană, latină, franceză şi olandeză.
În ultimul an, incunabulul a fost supus unui laborios proces de restaurare. Numai pentru decontaminarea volumului care are peste 500 de ani, restauratorul, Cristina Petcu, expert la Muzeul Naţional de Istorie a României, a avut nevoie de patru luni de zile, după cum se arată în comunicatul Universităţii.
Apoi, de la începutul anului 2021, până în 4 iunie, când preţiosul tom s-a întors la Biblioteca Universităţii, s-au desfăşurat lucrările de restaurare propriu-zise. Paginile, muşcate de timp, au fost completate cu o hârtie specială, numită văl japonez. Scoarţele din lemn ale cărţii şi cotorul acesteia, complet desprinse anterior, au fost şi ele restaurate, volumul fiind legat din nou.
"Coperta şi interiorul fuseseră atacate de insecte xilofage, insecte de mici dimensiuni care mănâncă lemnul şi hârtia", a explicat Bar, cea care a început demersurile pentru salvarea operei scrise. Au mai fost restaurate încuietorile cărţii şi coperţile, acoperite cu piele imprimată cu frumoase ornamente cu motive vegetale.
Restaurarea a stopat procesul de degradare al cărţii. "Altfel, în doi - trei ani, incunabulul s-ar fi pierdut. Acum, putem spune că, pentru o vreme cel puţin, el este în siguranţă", a subliniat Florica Ujoc, directoarea Bibliotecii.
Pentru a ţine cartea în condiţii cât mai bune, a fost decontaminată şi restaurată și cutia în care e păstrată. De asemenea, a fost achiziţionat un dulap special pentru depozitarea cărţii.
"Dacă l-am fi dus înapoi, în dulapul cu carte veche, unde cărţile şi mediul însuşi sunt contaminate, ar fi fost ca şi cum n-am fi făcut nimic. De fapt, meritul pentru salvarea acestei cărţi de o mare valoare îi aparţine domnului prorector Sorin Borza.El a insistat pentru restaurarea incunabulului. Și, la rândul său, domnul rector Constantin Bungău a asigurat resursele financiare necesare", a mai spus Florica Ujoc.
Comunicatul Universităţii nu precizează la ce valoare s-a ridicat salvarea cărţii.
Incunabulul aflat în proprietatea Universităţii a fost achiziţionat, în anul 1967, de la un anticariat din Cluj, pentru suma de 5.000 de lei. Astăzi, valoarea de inventar a cărţii, mai mică decât cea reală, de piaţă, este de 20.000 de lei.
Bibliotecarii Universităţii vor începe procedurile de clasare a incunabulului, demersuri în urma cărora cartea va deveni bun de patrimoniu naţional.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.