URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2021, 18:18

O ediţie comentată a Bibliei, veche de peste 500 de ani şi aflată în colecţia Bibliotecii Universităţii din Oradea, a fost restaurată (FOTO)

O ediţie comentată a Bibliei, veche de peste 500 de ani şi aflată în colecţia Bibliotecii Universităţii din Oradea, a fost restaurată (FOTO) sursa foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a anunţat, luni, că cea mai veche carte din colecţia Bibliotecii studenţeşti, un incunabul, a revenit acasă.

Incunabulul este, conform definiţiei, o carte tipărită înainte de anul 1500, deci rară şi preţioasă, şi, potrivit Danielei Bar, şefa Biroului Achiziţie, Prelucrare şi Catalogare al Bibliotecii Universităţii, aceste volume sunt cele care dau valoare unei biblioteci.

Universitatea orădeană are un singur asemenea incunabul, o ediţie comentată a Bibliei, publicată la Basel, în 1498, de Johann Froben şi Johann Petri.

Cartea conţine comentarii biblice, puse în paralel, note şi completări, datorate unui mănunchi de reputaţi exegeţi din secolele XIV-XV. Ediţia a fost îngrijită de Sebastian Brant (1457-1521), un jurist, editor şi scriitor, care a fost autorul unui "bestseller" al epocii medievale, "Corabia nebunilor", care, încă în timpul vieţii autorului, a fost tradusă în germană, latină, franceză şi olandeză.

În ultimul an, incunabulul a fost supus unui laborios proces de restaurare. Numai pentru decontaminarea volumului care are peste 500 de ani, restauratorul, Cristina Petcu, expert la Muzeul Naţional de Istorie a României, a avut nevoie de patru luni de zile, după cum se arată în comunicatul Universităţii.

Apoi, de la începutul anului 2021, până în 4 iunie, când preţiosul tom s-a întors la Biblioteca Universităţii, s-au desfăşurat lucrările de restaurare propriu-zise. Paginile, muşcate de timp, au fost completate cu o hârtie specială, numită văl japonez. Scoarţele din lemn ale cărţii şi cotorul acesteia, complet desprinse anterior, au fost şi ele restaurate, volumul fiind legat din nou.

"Coperta şi interiorul fuseseră atacate de insecte xilofage, insecte de mici dimensiuni care mănâncă lemnul şi hârtia", a explicat Bar, cea care a început demersurile pentru salvarea operei scrise. Au mai fost restaurate încuietorile cărţii şi coperţile, acoperite cu piele imprimată cu frumoase ornamente cu motive vegetale.

Restaurarea a stopat procesul de degradare al cărţii. "Altfel, în doi - trei ani, incunabulul s-ar fi pierdut. Acum, putem spune că, pentru o vreme cel puţin, el este în siguranţă", a subliniat Florica Ujoc, directoarea Bibliotecii.

Pentru a ţine cartea în condiţii cât mai bune, a fost decontaminată şi restaurată și cutia în care e păstrată. De asemenea, a fost achiziţionat un dulap special pentru depozitarea cărţii.

"Dacă l-am fi dus înapoi, în dulapul cu carte veche, unde cărţile şi mediul însuşi sunt contaminate, ar fi fost ca şi cum n-am fi făcut nimic. De fapt, meritul pentru salvarea acestei cărţi de o mare valoare îi aparţine domnului prorector Sorin Borza.El a insistat pentru restaurarea incunabulului. Și, la rândul său, domnul rector Constantin Bungău a asigurat resursele financiare necesare", a mai spus Florica Ujoc.

Comunicatul Universităţii nu precizează la ce valoare s-a ridicat salvarea cărţii.

Incunabulul aflat în proprietatea Universităţii a fost achiziţionat, în anul 1967, de la un anticariat din Cluj, pentru suma de 5.000 de lei. Astăzi, valoarea de inventar a cărţii, mai mică decât cea reală, de piaţă, este de 20.000 de lei.

Bibliotecarii Universităţii vor începe procedurile de clasare a incunabulului, demersuri în urma cărora cartea va deveni bun de patrimoniu naţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON