URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iunie 2024, 20:11

O dată la patru ani: Regulile alegerilor de duminică, 9 iunie. Află secția la care ești arondat!

O dată la patru ani: Regulile alegerilor de duminică, 9 iunie. Află secția la care ești arondat! sursa foto: Multimedia Centre / European Parliament
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat regulile de organizare a alegerilor locale și europarlamentare, care se vor desfășura concomitent, duminică, 9 iunie, când în Bihor vor fi deschise în total 659 de secții de votare, iar numărul total de alegători din județ este de 496.577. 

5 buletine de vot 

Cetățenii vor primi în total 5 buletine de vot. Este vorba despre un buletin pentru Parlamentul European și 4 buletine pentru alegerile locale (consilii locale, consilii județene, primar și președinte de Consiliu Județean).     

Totuși, conform AEP, „alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutinuri. În cazul în care alegătorul care se prezintă la vot la o secție de votare din țară optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat”. 

La locale, doar la secția „proprie”

Este important de subliniat că pentru alegerile locale, cetățenii „pot vota numai la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința și doar pe teritoriul României”. Nu se votează deloc în străinătate. 

Cei care nu știu la care secție sunt arondați pot afla această informație ușor, pe platforma https://www.registrulelectoral.ro/, introducând CNP-ul și numele de familie. 

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, românii își pot exprima opțiunea la secțiile de votare la care sunt arondați sau, dacă nu se află în localitatea de domiciliu, „la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare”. 

Alegerile de încheie la ora 22 

Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, aceștia prezentând unul dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea de identitatea provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic ori carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare). 

Alegătorii vor prezenta actul de identitate, care va fi scanat, iar datele introduse automat într-un sistem centralizat, ca măsură de eliminare a votului dublu. 

Votarea se desfășoară duminică, 9 iunie 2024, între orele 7 și 22. „La ora 22:00, președintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot”, arată AEP. Totuși, „alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23:59”. 

Vot secret 

Regulile prevăd că, în secțiile de votare din toată țara, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, „prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”. 

După ce a votat în cabină, „alegătorul îndoaie buletinul de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl introduce în urna specifică, având grijă ca acesta să nu se deschidă”. „În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare”, transmite AEP. 

Cum se cere urna mobilă 

Și de această dată, se va putea vota, în cazuri întemeiate, în urna mobilă, doar după ce se depune o cerere în acest sens. Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul roaep.ro. 

„Cererile de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțite de copii ale oricărui act din care rezultă situația de fapt care califică alegatorul drept alegator netransportabil, în condițiile Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 65H/26.04.2024. Se recomandă ca depunerea cererilor în preziua votării la birourile electorale ale secțiilor de votare să se realizeze în intervalul orar 18.00-19.00 sau în ziua votării mai devreme de ora 14.00, pentru ca biroul electoral al secției de votare să aibă timpul necesar pentru a asigura procesarea cererilor, deplasarea echipei care însoțește urna specială, votarea și returnarea la secția de votare a respectivei echipe anterior orei 22.00”, se arată în îndrumarul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă. De asemenea, cererile pot fi depuse, „prin intermediul oricărei persoane sau prin e-mail, la biroul electoral de circumscripție comunală, orășenească, municipală, în perioada 27 mai – 7 iunie 2024”.

Regulile pentru alegerile locale:

Regulie pentru alegerile parlamentare:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Nu credeam ca o sa votez vreodata cu USR
La europarlamentare insa ADU este chiar cea mai conservatoare solutie.
Postat 09 Iunie 2024, 13:48 de unu
Câștigă vine trebuie
:::))))
Postat 09 Iunie 2024, 11:02 de Sandu2100
sanduivanov aka vasi13
80% ::::))))
Postat 09 Iunie 2024, 11:01 de Sandu2100
Vasalii
Stii ca ineptia ta de mai jos poate fi calificata ca influentare a opiniei electorale? Numa zic
Postat 09 Iunie 2024, 06:39 de poiu
@sanduivanov
"Sandu mincinosu alias biggie, mischie" Iar ai gresit conturile? Vorbeam cu vasi13, de ce raspunzi tu in locul lui? Si iar te apuca obsesia Sandu2100=Biggie?
Postat 06 Iunie 2024, 19:53 de Biggie
Ca bine zici Stapan, Stăpânul Inelelor
Sa vezi câte inele o să facă in urmatorul mandat.
Postat 06 Iunie 2024, 17:58 de Sandu2100
@vasi13
"Cei care aveti case in oras aveti grija ce votati." Si cu cine ai vrea sa votam? Cu haur? Vrei sa-ti dau niste fer? Sa ajungi si tu boier?
Postat 06 Iunie 2024, 16:58 de Biggie
vasi/adi13
Stai mă liniștit ca nu te aruncă nimei in stradă, primești despăgubiri.
Postat 06 Iunie 2024, 16:46 de Sandu2100
Atentie cei cu case
Cei care aveti case in oras aveti grija ce votati. Nu se stie ce bloc va impune primaria, parc, strada de legatura. Nu exista dreptul la proprietate, cel din Constitutie. In Oradea nu se respecta Constitutia. Oricand poti fi aruncat in strada, pe simplul motiv ca vrem sa punem o bancuta cu un leagam sa dezvoltam, sau vrea seful de la Pnl loc de parcare pe locul casei tale
Postat 06 Iunie 2024, 14:09 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON