URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Noiembrie 2021, 18:33

Numărul orădenilor care cer ajutor de încălzire a crescut de patru ori faţă de iarna trecută

Numărul orădenilor care cer ajutor de încălzire a crescut de patru ori faţă de iarna trecută (foto: GETTY Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul orădenilor care au solicitat municipalităţii ajutor de încălzire până la 20 noiembrie a crescut de patru ori faţă de iarna trecută.

Frica de factura de încălzire

Dacă în precedentul sezon de termoficare au cerut sprijin doar circa 400 de orădeni pentru iarna aceasta numărul solicitărilor a crescut la 1.659.

"Numărul cererilor de ajutor de încălzire a crescut pentru că plafonul veniturilor pe membru de familie până la care se acordă acest sprijin a fost majorat", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Anca Grama.

De asemeni, mulţi orădeni şi-au adunat acte pentru a beneficia de ajutor financiar speriaţi de perspectiva scumpirii gigacaloriei.

"Probabil că înainte unii orădeni s-au gândit că pentru 10% - 20 % din valoarea facturii nu merită efortul de a-şi aduna actele pentru dosarul de ajutor de încălzire, dar acum, că acest ajutor va creşte a crescut, şi interesul potenţialilor beneficiari", a spus directorul DASO.

"Cu semnătură şi ştampilă..."

În ceea ce priveşte documentele necesare la întocmirea dosarului pentru ajutorul de încălzire, DASO a transmis luni, printr-un comunicat, câteva precizări.

"Obligatoriu pentru cererile de energie termică, asociaţiile de proprietari vor certifica, prin semnătură şi ştampilă, numărul camerelor branşate la sistemul de energie termică, numărul persoanelor luate în calcul la stabilirea cheltuielilor pentru întreţinere, nominal persoanele de la adresă şi codul furnizorului de energie termică", se menţionează în comunicat.

Consumatorii individuali, care nu fac parte dintr-o asociaţie de proprietari, vor trebui să prezinte, în schimb, ultima factură emisă de Termoficare.

DASO a făcut precizări şi în ceea ce priveşte documentaţia pentru acordarea suplimentului de energie. "Pentru accesarea suplimentului pentru energie, în vederea identificării codului de client CLC/POD, persoanele vor depune în fotocopie factura integrală (faţă / verso) pentru energie electrică / gaze naturale, în vederea operării, de către furnizor a reducerii la plata facturii", a transmis DASO.

Ajutor şi supliment pentru încălzire...

După cum BIHOREANUL a mai scris, ajutoarele de încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu lunar pe membru de familie şi sistemul de încălzire a locuinţei utilizat (energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri).

Procentul de compensare începe de la 100%, în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie este de doar 200 lei, şi scade treptat pentru a fi de 50% în cazul celor cu venituri între 680,1 lei şi 920 lei, 30% pentru cei cu venituri între 1040,1 lei şi 1.160 lei şi 20% pentru cei cu venituri între 1.160,1 lei şi 1.280 lei.

Cel mai mic nivel de compensare este de 10% şi se acordă celor cu venituri mediu net lunar pe membru de familie între 1.280,1 lei şi 1.386 lei, respectiv persoanelor singure cu venituri între 1.280,1 lei şi 2.053 lei.

Valoarea de referinţă la care se aplică acest procent de compensare este de 250 lei pe lună la încălzirea pe gaze naturale, 320 lei pe lună în cazul celei pe combustibili solizi sau petrolieri şi 500 lei pe lună în cazul energiei electrice.

În cazul sistemelor centralizate de termoficare, valoarea de referinţă este reprezentată de preţul local al energiei termice facturate populaţiei, care în Oradea este încă de 285 lei pe gigacalorie.

În plus, potrivit Legii 226 din 2021 privind protecţia consumatorului vulnerabil, începând din acest sezon rece se acordă persoanelor venituri mici şi un supliment pentru energie. Acesta este în sumă fixă pe lună, în funcţie de combustibilul folosit, respectiv 10 lei pentru gaze şi energie termică, 20 lei pentru combustibili solizi sau petrolieri şi 30 lei pentru energia electrică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON