URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2023, 08:01

„Nu vrem să pierdem nici măcar un cent”. Interviu cu city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, proaspăt întors în Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce ultimul an l-a petrecut în Berlin, unde a urmat un masterat în administraţie publică, city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, a revenit în Primărie şi are sarcina de a urmări şantierele deschise pe bani europeni.

Miza? La 31 decembrie, Oradea să deconteze cât mai mulţi bani din fonduri nerambursabile, pentru că lucrările care nu vor fi finalizate la termen vor fi plătite din bugetul oraşului. Iar în cazul unor şantiere, probabil aşa va fi...

Nufărul geotermal, rău în urmă

- Ce atribuţii are un administrator public şi ce faceţi dvs. pentru oraş? 

Un city-manager are responsabilităţile pe care primarul i le delegă. În 2020, când am preluat poziţia, mi-au fost delegate Direcţia de Patrimoniu Imobiliar, Agenţia de Dezvoltare Locală, OTL, CSM, Departamentul Relaţii cu Publicul, APTOR, inclusiv atragerea de investitori, Nokian fiind cel mai important proiect de care m-am ocupat. În perioada în care am fost plecat din ţară, ele s-au redistribuit altor colegi, iar începând cu 13 septembrie, am primit ca responsabilitate Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, care are în subordine şi departamentul IT, ADLO, APTOR şi OTL. În esenţă, voi face cam ce am făcut şi până acum, astfel încât să avansăm, să atragem fonduri europene şi investitori. Însă prioritatea zero, stabilită de domnul primar, este să închidem lucrările cele mai mari din fonduri europene până în 31 decembrie. Nu vrem să pierdem nici măcar un cent din banii pe care i-am contractat sau care pot fi atraşi. 

- Se vor închide şantierele la timp?

- Facem tot posibilul să avem finalizate lucrările finanţate din fonduri europene în proporţie de 95-98% şi eventualele ajustări care se vor face după să nu afecteze atragerea de fonduri. De exemplu, în pasajele din Centrul Civic nu e o problemă dacă finisajele se vor face după, important este să putem deconta cheltuielile mari pe fonduri.

Care şantiere au probleme de încadrare în termen?

Nufărul geotermal este şantierul cel mai întârziat, undeva la 40%. Există o problemă cu compania SAEM Energomontaj (n.r. câştigătoare a licitaţiei în asociere cu Elsaco Electronic), care a început în zona din spatele Colegiului Ghibu şi a avansat foarte greu. Sunt săpături şi conducte peste tot, i-am amendat şi vor continua să fie sancţionaţi, până nu închid lucrările. E un deranj teribil, probabil la final vom da firmei un certificat negativ.

Un alt şantier problematic este Piaţa Cetate, pentru care avem un proces cu Direcţia pentru Cultură pe tema clasării. Este o situaţie neplăcută, oamenii nu ştiu de ce şantierul este întârziat, doar văd că nu se termină. Şi nu cred că putem discuta despre o primărie care nu are grija patrimoniului.

Funcţionarul digital "creşte"

- Timp de aproape un an, aţi fost plecat la studii în Berlin. V-a ajutat acest stagiu? În tot acest timp, aţi fost şi remunerat ca city-manager?

Absolut. Am făcut un master executiv, pentru persoane care sunt deja în câmpul muncii, majoritatea colegilor mei lucrând în guverne, în ministere federale sau în instituţii internaţionale. Nu am fost remunerat, am fost suspendat din funcţie, nici măcar contribuţiile sociale nu mi s-au plătit. Trebuie să mulţumesc fundaţiilor Konrad Adenauer (n.r. a Uniunii Creştin-Dreapta din Germania) şi Clubul Dreptei (n.r. a PNL Bihor) pentru bursele oferite.

- În afară de aplicaţia de funcţionar digital, Oradea nu pare prea "smart". Ce planuri aveţi pentru digitalizarea serviciilor publice?

În aplicaţie, am ajuns la 60 de servicii digitalizate şi există premisele să avem 80. Teza mea de masterat a fost în domeniul digitalizării şi mi-am făcut o idee clară despre ce există în Europa şi situaţia naţională. Există o rezistenţă la schimbare, iar digitalizarea nu este despre echipamente, ci despre reformă şi remodelarea unor procese. Un cloud guvernamental este cel mai important lucru, iar digitalizarea nu se poate întâmpla fără centre de date şi fără interconectarea bazelor de date. Revenind la Oradea, lucrăm la noul site al Primăriei, cel pe care îl avem este mult depăşit. Noul site este gândit din perspectiva utilizatorului, va avea un motor de căutare foarte avansat, unde încercăm să folosim şi inteligenţa artificială.

Dronele sunt viitorul

- La începutul anului aţi prezentat o dronă pentru servicii de curierat la Spitalul Judeţean, dar specialiştii au spus că este o "chinezărie" ineficientă. Aţi abandonat ideea?

- Eu nu am abandonat-o. Ne place sau nu, dronele vor face parte din cotidian peste 2-3 ani, există deja şi legislaţie europeană. Iar 80% din lucrurile pe care le avem sunt produse în China, deci "chinezării". Proiectul a avut un singur scop: să înţelegem ce ar însemna operarea, din perspectiva aprobărilor şi tehnicii. Transportul materialelor cu drona este viitorul şi e bine să fim prevăzători. Am fost singurii din ţară care au autorizat la Autoritatea Aeronautică un astfel de proiect.

Drona Spital Județean Oradea

- Oradea are tot mai mulţi turişti, dar aceştia nu pot ajunge aici cu avionul. Cine e de vină pentru eşecul de a atrage zboruri externe?

- Este o criză astăzi în piaţă, un lucru pe care noi nu-l putem controla: Wizz Air nu are avioane, Ryan Air nu are personal suficient, Lufthansa la fel... Lucrăm intens să avem zboruri internaţionale. Negocierile sunt grele şi trebuie să fim realişti, există un deranj pe aeroport, şantiere de 100 de milioane de euro. 

OTL, prima opţiune

- Cât de mulţumit sunteţi de OTL? Orădenii se plâng des: vara e prea cald în tramvaie, iarna prea frig, graficele de călătorie nu se prea respectă...

Ca orice serviciu, suportă îmbunătăţiri. Lucrurile sesizate de orădeni le-am semnalat şi eu conducerii, pentru că am o referinţă bună - în Berlin am călătorit cu cel mai eficient transport public din Europa - iar de când m-am întors circul mult cu OTL. Şi eu am transmis conducerii OTL mai multe lucruri pe care le-am observat şi aştept soluţii din partea specialiştilor de acolo.  Oamenii trebuie să gândească transportul în comun ca primă opţiune când merg la un eveniment în oraş sau la muncă.

- Aţi reuşit să "cuminţiţi" utilizatorii de trotinete electrice? 

- Cuminţirea lor nu este atributul Primăriei, e o chestiune de educaţie. În Berlin am observat că există un nivel mai bun de înţelegere a fenomenului, e adevărat că şi infrastructură mai bună. În afară de sancţiunile Poliţiei şi de a culege trotinetele din locurile în care oamenii le aruncă, nu sunt prea multe de făcut. Avem o comunicare constantă cu reprezentanţii Bolt şi am văzut că reacţionează destul de repede. 

Trotineta bolt Oradea

- La ce să se aştepte orădenii, din punct de vedere al evenimentelor publice organizate de APTOR, în perioada următoare?

- FestiFall va avea probabil cel mai bogat program de până acum, cu surprize interesante. Acest festival devine un motiv să vii toamna la Oradea, aşa cum Festivalul de Teatru de la Sibiu este un reper de vară. Anul viitor, când vom mai fi terminat din şantiere, vom discuta şi de evenimente internaţionale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Traian
El plătește impozit mai mult ca mine. MU13PSD
Postat 28 Septembrie 2023, 23:30 de Sandu2100
@sandu
amicul tau e la fel de analfabet ca tine, cine se aseamana se aduca, roaga alt amic mai breaz sa-ti citeasca HCL 925/27.12.2022 emisa de CL Cluj Napoca si apoi HCL 1035/2022 emisa de CL Oradea dar oricum la cat esti de prost nu ai cum sa intelegi tu ceva, hai cu psd, vaslui, drojdie
Postat 28 Septembrie 2023, 22:43 de Traian
Traian
Și eu am spus ca minți, am întrebat un amic din Cluj, și nu e cum zici tu.
Postat 28 Septembrie 2023, 21:08 de Sandu2100
@sandu
ti-am spus care impozit e mai mare cu 500% in oradea dar tu fiind analfabet functional dovedit nu poti verifica roaga pe cineva sa te ajute ca nu e rusinos daca tu nu poti si nu vorbi tampenii. pentru sechele gen psd, vaslui, drojdie sa nu uiti sa iei medicamentele in fiecare zi
Postat 28 Septembrie 2023, 19:52 de Traian
?!
Asta pe banii cui a frecat menta la Brussel?! Sa nu-mi spuneti ca din purcoiul de bani pe care mi-i ia ciuma galbena un leu a mers (si) la el!
Postat 28 Septembrie 2023, 16:13 de pinonel
Traian
Nu exista in Oradea impozite cu 500% mai mari ca la Cluj, dar exista propaganda PZD
Postat 28 Septembrie 2023, 10:55 de Sandu2100
@sandu ...citteste concentreaza-te si apoi mictioneaza
pentru analfabeti ca tine: am spus ca unele impozite sunt mai mari si cu 500% in oradea si ti-am sus care impozit, nu e suficient ca justificare? stiu ca e greu de verificat pentru analfabeti functionali. domnul sa aiba mila de tine si sa-ti usureze suferinta ca nu esti tu vinovat de ce ti se intampla. hai cu psd vaslui drojdie daca te calmeaza e chiar ok, o seara calma si linistita sa ai
Postat 27 Septembrie 2023, 23:30 de Traian
Traian
PSD-EII ca tine nu au justificări
Postat 27 Septembrie 2023, 22:55 de Sandu2100
Traian
Vorbești prostii ca de obicei fără sa justifici. Impozitele sunt mai mari în Cluj. Eu am sunat un amic, aceuasi mașină in Cluj e nai mare impozitul cu 6.27 lei. Și tu ne spui ca ce ???
Postat 27 Septembrie 2023, 22:54 de Sandu2100
@sandu
La partea cu unele impozite mai mari cu 500% in oradea decat in cluj nici o replica, ai verificat? Sau e greu? nu mai arunci cu * si morti ? Inafara de vaslui, psd si alte sechele mai ai ceva in portofoliu sau esti pe drojdie ?
Postat 27 Septembrie 2023, 22:24 de Traian
Traian
Toată ziua te plângi, tu și sechelele tale.
Postat 27 Septembrie 2023, 21:36 de Sandu2100
@sandu
iar aberezi bietul de tine unde ai inteles tu ca ma plang, am aratat doar doua minciuni publice ale lui pinioccio ( viceprimarul dragos), ...cat despre sechelele tale cu vasluiul si psdul incearca sa le tratezi, probabil vin din copilarie, nu trebuie sa te enervezi ca nu merita, sa stii ca majoritatea avem mila si intelegere pentru tine, nu e vina ta, important e sa consulti un specilist si sa urmezi tratamentul prescris.
Postat 27 Septembrie 2023, 20:50 de Traian
Traian
Încearcă la Vaslui, acolo e așa cum vrei tu. Tu te plângi toată ziua, tu ai nevoie de mila și îndurare
Postat 27 Septembrie 2023, 19:03 de Sandu2100
@sandu
nu esti tu vinovat, natura mai da si rateuri uneori si atunci apar cei pentru care trebuie sa avem mila si intelegere
Postat 27 Septembrie 2023, 18:33 de Traian
Traian
Servus alfabet nefuncțional, n-auzi, du-te la barul din sat, trage o dușcă de săniuța și poate te trezești la Vaslui pă DROJDIE.
Postat 27 Septembrie 2023, 18:30 de Sandu2100
@sandu analfabetul functional
Pentru "mortii tai" sa stie si ei, ca tu oricum esti o cauza puerduta, impozitul pe cladiri nerezidentiale detinute de peraoane fizice in oradea este cu 500% mai mare decat in cluj iar pentru cladiri rezidentiale detinute de persoane juridice eate cu 350% mai mare in oradea decat in cluj. Sandule e frumos sa mictionezi in public fara sa te informezi inainte?
Postat 27 Septembrie 2023, 18:14 de Traian
Rectific
" stai cu "
Postat 27 Septembrie 2023, 14:43 de Sandu2100
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ PZD
Cum Drojdia, tot de la Vaslui :::::))))
Postat 27 Septembrie 2023, 14:43 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Tu nu platesti impozit ca stai la sat si nu ai nimic pe numele tau ratatule
Postat 27 Septembrie 2023, 14:11 de vasi13
@Traian
Esti cu fatada casei nezugravita de platesti 500%?
Postat 27 Septembrie 2023, 13:06 de nihil
Traian propagandă PZD
Batjocura vine din partea ta, tu ești ăla precum KP pe DROJDIE, de unde morții tăi plătesc Orădenii 500% impozit, ca eu nu plătesc atât. Și la Cluj e la fel pt proștii ca tine.
Postat 27 Septembrie 2023, 12:03 de Sandu2100
Articol de PR
mi se pare mie sau cineva se pregateste deja pentru un post mai mare in Oradea?
Postat 27 Septembrie 2023, 09:38 de TanarSiNelinistit
Se potrivește zicala românească ... "a plecat bou și s-a întors vacă".
Auzi trăznaie, că un administrator public se ocupă cu ce-i dă ca atribuții primarul. La Oradea da, că la Berlin se ocupă cu ce face orice "city manager" al unui oraș, cu multe alte sarcini diverse. Viceprimarilor li se atribuie de către primar, sarcini de coordonare a unor structuri subordonate ... nu administratorului public care ar trebui să se activeze pe secțiunile stabilite prin legislația în materie. Un city manager, spre deosebire de aleșii locali care sunt aduși de "valurile" politice, se ocupă cu administrarea treburilor dintr-o primărie, din punct de vedere tehnic, economic și instituțional. Asta e diferența, de fapt, între politicienii locali de conjunctură și politrucii așezați stabil pe managementul administrativ. Dacă un "școlit" de acest fel nu știe asta, fiind o copie a habarniștilor numiți edili, atunci fiți siguri, ca onești contribuabili, că nu va schimba nimic din haosul urbei și a cheltuielilor pe proiectele aflate în curs. Proiectele europene și/sau cele din fonduri proprii ar trebui gestionate de o structură distinctă și subordonată Consiliului local, care să aplice oportunitatea și legalitatea alături de implementarea propriu-zisă, nu de către city manager care în Oradea este pe post de preș, la ușa primarului.
Postat 27 Septembrie 2023, 09:20 de KP
despre minciunile in serie ale colegilor din pmo ce ne puteti spune ....
sau e vorba doar de batjocura fata de oradenii care platesc impozite unele cu 500% mai mari decat in cluj? 1. mai jos avem peste 1 an de la cele doua luni comunicate de primarie : https://www.ebihoreanul.ro/stiri/drumul-care-leaga-strazile-clujului-si-grivitei-prin-santul-cetatii-oradea-va-fi-reabilitat-ca-artera-rutiera-foto-170829.html 2. mai jos marcelica (pinocchio din PMO) iar a dat-o in bara cu estimarile, traficul va fi oprit pana in 08.09.2023 azi suntem in 27.09 si batjocura continua, cine il pune sa vorbeasca prostii daca e habarnist? sigur scuze se gasesc tot timpul de catre incompetenti: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/alte-restrictii-de-trafic-in-oradea-strada-grivitei-va-fi-inchisa-pentru-o-luna-pe-tronsonul-dinspre-finante-180557.html
Postat 27 Septembrie 2023, 09:15 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON