URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2022, 10:45

Nu sortezi, plăteşti! Orădenii care nu colectează selectiv deşeurile, amendaţi de Poliţia Locală

Nu sortezi, plăteşti! Orădenii care nu colectează selectiv deşeurile, amendaţi de Poliţia Locală AI GREŞIT! De fiecare dată când dau peste saci galbeni în care sunt şi alte gunoaie decât cele reciclabile ori pubele maro care conţin resturi reziduale sau deşeuri de ambalaje, membrii patrulei lipesc un mesaj care avertizează proprietarul deşeurilor că nu a respectat colectarea separată a deşeurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De cinci luni, o patrulă formată din reprezentanţi ai Primăriei Oradea, ai firmelor RER Vest şi Eco Bihor şi ai Poliţiei Locale iau la pas oraşul, pentru a verifica dacă orădenii aruncă sau nu corect deşeurile.

Până acum, cei prinşi cu gunoaiele de-a valma în pubele au primit doar avertismente, însă vremea sancţiunilor uşoare a trecut, iar cei care amestecă în continuare mizeriile sunt amendaţi.

Cum colectăm selectiv

Ca să crească gradul de colectare separată din oraş şi, astfel, să valorifice cât mai multe dintre deşeurile aruncate de orădeni, în loc să le abandoneze definitiv la groapa de gunoi, Primăria a înfiinţat, în octombrie, o echipă mixtă de control. 

Munca nu este defel uşoară, deoarece echipa ia la pas străzile din oraş şi verifică fiecare sac galben sau pubelă destinată deşeurilor reciclabile (PET-uri, pungi, cutii de cosmetice, ambalajele produselor de igienă, folii, hârtii, cartoane, cutii de iaurt şi lapte, doze de metal etc.) şi toate pubelele de culoare maro, în care orădenii ar trebui să arunce doar deşeurile biodegradabile (resturi alimentare, coji de fructe şi legume, de pâine, de ouă, resturi de ceai şi cafea, frunze, plante, păr şi blană de animale etc.). 

Aceste două categorii de deşeuri trebuie aruncate separat pentru că pot fi refolosite: deşeurile de ambalaje se pot recicla, adică transforma în noi materii prime, iar cele organice se descompun şi devin compost, un îngrăşământ vegetal. Aşadar, nu sunt abandonate la halda de deşeuri din Episcopia, iar acest munte de gunoi nu creşte cu aceeaşi repeziciune. 

Lenea se sancţionează!

După luni de zile în care s-au împărţit doar avertismente, Primăria a trecut la măsuri mai dure. În urma controalelor din ultimele săptămâni, o treime dintre sancţiuni au fost amenzi!

"Având în vedere faptul că procentul de selectare corectă a fracţiilor în urma verificărilor efectuate nu a crescut şi că în continuare o parte din cetăţeni nu selectează corect deşeurile, Poliţia Locală a aplicat 8 avertismente şi 4 amenzi, în valoare totală de 1.200 lei, persoanelor fizice care nu au colectat în mod corespunzător deşeurile menajere", a transmis Primăria, printr-un comunicat de presă. 

Fără avertisment 

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, amenzile se dau în principal în cazul orădenilor care deja au fost avertizaţi. "Când echipa de control vine a doua oară pe strada ta şi tu tot nu respecţi regulile, amenda este inevitabilă", spune viceprimarul Marcel Dragoş (foto).

Totodată, poliţiştii locali aplică sancţiunea pecuniară şi la primul control, dacă pubelele trădează că proprietarul lor nu a făcut doar o mică greşeală în colectarea selectivă, ci amestecă voit toate deşeurile. De pildă, în cazul celor care aruncă în pubelele maro toate gunoaiele pe care le produc, pe motiv că fracţia este mai ieftină decât cea reziduală. 

Primăria a ajuns la concluzia că nimeni nu mai poate fi iertat pe motiv că nu ştie regulile, dat fiind că acestea sunt promovate de atâta timp în oraş...


REGULĂ
Colectarea separată, obligaţie

Toţi orădenii, indiferent că stau la casă sau la bloc, au obligaţia să colecteze separat deşeurile, potrivit regulamentului de salubritate al municipiului. În plus, această obligaţie există şi pentru firme şi instituţii publice.

Operatorul de salubritate RER Vest a făcut un ghid pentru colectare, prin care informează care e locul fiecărui tip de deşeu: plasticul, metalele, hârtiile şi cartoanele se aruncă în sacii galbeni sau pubela destinată deşeurilor reciclabile, resturile biodegradabile (coji de fructe, legume, pâine, ouă, zaţ de cafea, resturi alimentare, frunze, plante etc.) se aruncă în pubela maro, iar orice alte gunoaie care nu pot fi valorificate (conţinutul sacului de aspirator, mucuri de ţigară, porţelan etc.) reprezintă deşeuri reziduale şi se aruncă în pubela neagră.

Orădenii pot contacta RER Vest la unul dintre următoarele numere de telefon: 0374-885.693 - Program telefonic (luni - vineri) 07:00 - 19:00, 0259-433.195 - Program telefonic (luni - duminică) 19:00 - 07:00, 0259-433.195 - Program telefonic (sâmbătă - duminică) 07:00 - 19:00.


Vocea străzii: Ce părere aveți despre faptul că Primăria amendează orădenii care nu colectează deșeurile separat?

Foarte bine face, că nouă ne este prea greu să aruncăm separat, ne doare mâna. Deschizi ușa țarcului și arunci gunoiul unde nimerești.

Remus Igna

Decât să ne amendeze, mai bine ar verifica oamenii care strâng gunoaiele. Când le facem reclamații, ni se spune că n-au ce face cu ei.

Mariana

Respect pentru Primărie. Și nu doar în Oradea ar trebui să se impună aceste reguli de salubritate, ci și în satele din jur.

Petrică Tirla

Bravo, peste tot am văzut că se face la fel. Eu selectez la mine în casă, dar când ajung la tomberoane văd că totul este amestecat.

Vasile Macovei

E greu să înveți cal bătrân la ham. Lucrurile astea trebuie predate din clasele primare, iar dacă le știu copiii, vor atrage atenția părinților.

Dorina Stanca

Verificările trebuie făcute între blocuri, unde este o mizerie de nedescris în jurul țarcurilor, pentru că locatarilor le e lene să deschidă ușa.

Mariana Olteanu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Kontrol
Ce rost au amenintarile mediatice si defilari de trupe, treceti dom'le la controale din usa in usa. Buna ziua, gunoiul la control! Prezentati cele 3 galeti,saci,fractii whatever. Cine nu se conformeaza,cu gunoiul aruncat aiurea, i se dubleaza taxa de gunoi. Asta la primul control.La urmatoarele, majorarea urca pina la 500%, conform codului fiscal oradean. Cu ocazia asta se pot controla si caloriferle. In acelasi timp, delicventii vor primi puncte de penalizare, (un fel de bile negre) care se vor lua in considerare cind omul va interactiona cu autoritatile statului. Un credit negativ care sa-i limiteze omului diverse libertati, pentru reeducare.
Postat 28 Februarie 2022, 20:29 de excalibur
Orice pentru bani
Adica aveti bani pentru a plati agenti de control in loc sa platiti oameni(asistati) sortarea in statiile de sortare nu este treaba cetatenilor sa faca treaba gunoierilor!
Postat 28 Februarie 2022, 19:37 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON