URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2023, 17:14

Nu sortezi, nu golim! RER Vest nu mai ridică pubelele maro în care deșeurile biodegradabile sunt amestecate cu alte resturi

Nu sortezi, nu golim! RER Vest nu mai ridică pubelele maro în care deșeurile biodegradabile sunt amestecate cu alte resturi AVERTISMENT. Orădenii care nu colectează corect deșeurile biodegradabile rămân cu pubelele pline în fața caselor și cu un mesaj lipit pe recipient, care îi informează că au greșit. Plus un ghid de colectare separată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din zece pubele maro scoase de orădeni în faţa caselor, pentru a fi golite, două conţin şi alte resturi, pe lângă cele biodegradabile. Iar acum rămân pline!

RER Vest a demarat o acţiune de verificare a conţinutului pubelelor destinate fracţiei organice şi nu le mai ridică pe cele în care orădenii au aruncat şi deşeuri din plastic ori de alte feluri, care au altă destinaţie. Sortarea corectă a deşeurilor trebuie să devină un obicei pentru toţi locuitorii oraşului...

Blocate la sol

Constatând că orădenii nu prea respectă regulile colectării separate şi amestecă deşeurile biodegradabile cu cele reziduale sau chiar reciclabile, operatorul de salubritate RER Vest a demarat la jumătatea lunii ianuarie o campanie care, probabil, nu îi va aduce prea mulţi fani: verificarea conţinutului recipientelor maro.

În fiecare marţi şi joi, echipe de controlori din cadrul RER Vest străbat străzile unde este programată colectarea deşeurilor biodegradabile şi ridică capacele pubelelor maro. Dacă văd în ele şi alte gunoaie decât resturile organice, le blochează golirea.

"Pentru a îmbunătăţi calitatea deşeurilor biodegradabile, în zilele de colectare a deşeurilor, controlorii RER Vest merg în faţa autospecialelor şi verifică, la suprafaţă, conţinutul pubelelor maro. Dacă înăuntru găsesc şi altceva pe lângă resturi alimentare, cum ar fi legume şi fructe, gătite sau proaspete, cereale, coji de ouă, coji de nucă, pâine, iarbă mărunţită, rămurele mărunţite, zaţ de cafea, colegii noştri marchează recipientul şi lasă deşeurile neridicate", explică Laura Dărăban-Breb (foto), responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Care sunt resturile bio?

Pe pubelele cu conţinut neconform, adică deşeuri amestecate, angajaţii RER lipesc un autocolant cu menţiunea "deşeu neconform" şi un ghid cu regulile colectării separate, astfel încât orădenii care folosesc respectivele recipiente să ştie că au greşit şi să afle cum trebuie să arunce gunoaiele în viitor. 

În pubelele de culoare maro se pot arunca exclusiv resturi biodegradabile. Pungile, PET-urile, foliile de orice fel şi alte tipuri de deşeuri de ambalaje se aruncă în sacii galbeni, iar celelalte gunoaie în pubelele negre. Cei care nu reuşesc să facă diferenţa între resturi biodegradabile şi alte tipuri trebuie doar să îşi răspundă la o întrebare: lăsat în natură, acel deşeu se degradează singur? Dacă răspunsul este da, locul lui este "la bio". 

Atenţie: resturile biodegradabile nu trebuie aruncate în pubelele maro nici măcar cu saci de plastic, ci de-a valma, în pungi de hârtie sau în saci compostabili, similari celor de la raioanele de fructe-legume din magazine. 

Avalanşă de reclamaţii

După primele două săptămâni de verificări, RER Vest a observat că 20% dintre pubelele maro au rămas neridicate. "Şi asta pentru că în ele orădenii au aruncat sacoşe din rafie, haine, materiale de construcţii şi alte deşeuri care sunt fie reciclabile, fie reziduale. Le recomandăm să folosească ghidul de colectare separată, ca să înţeleagă unde au greşit", mai spune Laura Dărăban-Breb.

Decizia de a nu ridica deşeurile amestecate a dus şi la creşterea numărului de reclamaţii făcute de orădeni în call center-ul RER Vest. Cei care se plâng că le-au rămas pubelele pline în stradă şi au găsit şi autocolantul de deşeu neconform află, însă, că măsura operatorului de salubritate este legitimă. 

"Reclamaţiile nu sunt întemeiate, având în vedere că pubelele neconforme au fost marcate prin autocolante, iar contractele pe care le-au încheiat cu compania noastră ne dau posibilitatea de a nu ridica ceea ce nu este selectat corespunzător. Ceea ce pot face orădenii care s-au trezit cu deşeurile la poartă este fie să le selecteze, fie să le pună în pubela neagră, dacă acestea sunt prea contaminate", explică reprezentanta operatorului.

RER Vest anunţă că acţiunea de verificare a recipientelor pentru biodegradabile va continua "până când vom observa o îmbunătăţire în selectarea acestui tip de deşeuri". Aşadar, nu sortezi, rămâi cu deşeurile...


Vocea străzii

Cum colectaţi deşeurile? Le separaţi sau nu, în funcţie de tipul lor?

Normal că sortez! Cartoanele şi sticlele le duc în puncte de colectare, cum e cel de lângă piaţa Decebal. Separ şi capacele de PET-uri, într-o pungă, lângă flacoane.

Kovacs Levente

Sortez toate deşeurile, dar mă ia cu ameţeală când deschid pubela maro şi văd flacoane şi pungi. Mă întreb pentru ce mai sortez eu, dar totuşi voi continua.

Enikő Varga

Eu colectez separat toate deşeurile, dar degeaba. Vin vecinii şi pun ce nu trebuie în fiecare pubelă, iar apoi mai şi luăm toţi amendă din cauza lor. 

Mădălina Sabău

Colectarea separată e în zadar, câtă vreme mulţi nu au nici măcar contract cu RER, aruncă deşeurile la vecini, cum apucă, iar amenda o luăm noi. 

Alina Maria

Normal că sortez gunoaiele, dar mă întreb dacă la graniţă sunt sortate şi gunoaiele din TIR-uri. Aici vin gunoaiele din străinătate, dar pe banii noştri.

Maria

Tema asta îi interesează doar pe cei care sortează gunoaiele şi care cred că sunt minoritari pe orice stradă. Altfel, pubelele ar arăta mult mai bine.

anonim

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pfoai ar fi fost bine....
Ar fi fost bine să educați prima dată cetățenii, să îi supravegheați aleatoriu cel puțin un an după aia să emplementați regulile, mai ales că mulți se plâng că nu au nici un beneficiu de pe urma selecției. Cineva care deține groapa de gunoi care desigur nu se cheamă nici Gusti, nici Pavele, nici Nicolae ci unul tras parandărât de politică, câștigă zeci de mii de euro pe urma gunoiului, gunoiul aruncat este o mină de aur, iar lucrătorii nu mai vor să selecteze la acele gropi pentru că rer nu mai vrea să angajeze rromi, ci se mulțumesc cu indieni pachistanezi care nu vor să pună mâna să selecteze defel, pentru că nu sunt îmbrăcați comform protecției muncii. Cineva impune pe de altă parte bine face, dar atunci mai dați și bonusuri celor care au încheiat contracte cu RER să mai câștige și bietul cetățean ceva nu tot voi.
Postat 04 Februarie 2023, 01:50 de Morometul
bravo rer
Iar de comentariile de aici, ce sa zici? Vecinii mei de la bloc sunt la fel. Arunca pet-uri la sticle... ca ei probabil cred ca și alea sunt "sticle". Iar dacă cumva nu e deschisa cușca pentru ca și-au uitat cheia, arunca ca animalele gunoiul cu mâncare stricata în containerul de hârtie. Atâta ii duce mintea. Și apoi fac scandal când ia asociația amenda. Oameni buni, e momentul sa va civilizați.
Postat 01 Februarie 2023, 10:53 de IrinaLoghin
Bine face RER
Dacă în secolul 21 nu știi sorta, și trăiești în secolul 12, e o problema de educație..
Postat 31 Ianuarie 2023, 20:18 de Sandu2100
Completare
In contracte e scris că nu ridică gunoiul dacă nu e selectat??????
Postat 31 Ianuarie 2023, 20:04 de Dinu29
Hahahahaha
In baza la ce se face această verificare? Persoanele care verifică tomberoanele ce calificare au? Au vreo pregătire? Sunt avizate a fi controlori? Dacă, nu, să fie reclamate. Cum adică controlează în gunoi?
Postat 31 Ianuarie 2023, 20:03 de Dinu29
biodegrabil
Cei de la RER sper ca vor ridica pubelele maro in care resturile sunt intr-un sac biodegradabil, chiar daca acesta e negru si seamana cu cel de plastic ... Inteleg ca nu e ok sa arunci saci de plastic, dar pe de o parte spuneau ca se pot puna intr-un astfel de sac mare de plastic (probabil au masini care golesc adecvat), pe de alta parte acum sunt saci biodegradabili dar seamana al naibii cu cei din plastic si oamenii care se ocupa cu ridicatul gunoaielor nu stiu daca vor face diferenta.
Postat 31 Ianuarie 2023, 18:48 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON