URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2024, 12:42

Nu renunţă! Fermierii şi transportatorii din Bihor mărşăluiesc şi marţi, pe șoseaua de centură a Oradiei

Nu renunţă! Fermierii şi transportatorii din Bihor mărşăluiesc şi marţi, pe șoseaua de centură a Oradiei foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fermierii şi transportatorii bihoreni îşi continuă mişcările de protest. Oamenii mărşăluiesc şi marţi cu viteză redusă pe şoseaua de centură a Oradiei și spun că nu vor renunța până când revendicările lor nu vor fi rezolvate.

Marşul motorizat, la care participă circa 17 tractoare şi mai multe camioane şi maşini mici, este programat să se desfășoare între orele 12 și 16.

Coloana de utilaje, mai scurtă decât în zilele precedente, dar cu acelaşi efect de îngreunare a traficului, va urma traseul dintre sensurile giratorii de la intersecţia cu străzile Uzinelor şi Cazaban de pe inelul ocolitor al oraşului.

Protestatarii au pornit după ora 12 din parcarea de la Remarkt, de la ieșirea din Oradea spre Biharia.

"Suntem mai puţini decât în alte zile pentru că mulţi fermieri participă la un simpozion pe teme de agricultură, dar protestele vor continua şi în zilele următoare, iar vineri vrem să organizăm un miting mai mare", a declarat pentru BIHOREANUL fermierul Florin Ciurdariu.

În ciuda declarațiilor făcute luni seară de ministrul Agriculturii, care arăta că s-a ajuns la o înțelegere cu privire la 13 măsuri pentru ajutorarea fermierilor din România, Ciurdariu a precizat că fermierii nu vor renunța la proteste.

După cum BIHOREANUL a mai scris, fermierii şi transportatorii din întreaga ţară au început să iasă în stradă începând de săptămâna trecută nemulţumiţi de preţurile mari la combustibil, taxele de drumuri, asigurări şi impozite care îi împing în faliment.

Potrivit presei centrale, pentru marţi sunt anunţate marşuri de protest pe şoselele de centură a 13 oraşe mari din ţară printre care Bucureşti, Baia Mare, Bistriţa, Constanţa, Iaşi, Sibiu, Suceava.

În paralel, au loc negocieri între reprezentanţi ai diferitelor ministere şi ai protestatarilor pentru detensionarea situaţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mortul nu se mai întoarce de la groapă... că nu îl așteaptă dricul.
Nu înțeleg care este motivul comun pentru care agricultorii s-au alăturat protestului transportatorilor împotriva guvernului. O fi pe principiul: dacă nu putem să îl convingem măcar să îl zăpăcim? Problema cea mai gravă a agriculturii românești o reprezintă importurile care îi fac concurență neloială. lar breasla transportatorilor nu e străină de acestea, că doar nu vin cartofii din Polonia pe jos până la piață. Dar nu transportatorilor trebuie să le mulțumim pentru situație, ci băieților "deștepți" care au făcut praf industria românească de procesare. Mă feresc să îi numesc deștepți ca să nu se supere d-l Țiriac, care numai deștepți nu i-a numit pe cei în urma cărora nu mai rămâne nimic. De exemplu, înainte de aderarea la UE ni s-a explicat că trebuie să închidem toate abatoarele fiindcă nu se ridică la standardul european. Acum aflăm, cu stupoare, că Europa lucrează cel puțin cu dublu standard de calitate, iar ce ni se livrează nouă nu se ridică nici măcar la standardul pe care îl aveam noi înainte. Cine a avut cel mai mult de câștigat? Ni s-a spus că dacă vrem să câștigăm și noi ceva din agricultură trebuie să accesăm fonduri europene pentru înnoirea parcului de utilaje. Lucru extraordinar, alt fel mergi la proteste cu tractoare moderne, nu cu Universal 650. E ca și cum noi nu aveam bani nici de bilet la tren, iar Europa ne vine în ajutor. Ne imprumută cu bani să ne luăm pantofi, ca să nu urcăm ca țăranii cu cizme de cauciuc. Mă întreb, oare de ce s-au consumat atâtea fonduri europene pentru creșterea producției de dovleci? Probabil, ca să avem destule semințe de bostan pe care să le spargem cât stăm pe peron. Oricum, trenul agriculturii l-am pierdut demult. Trăiască importatorii!
Postat 16 Ianuarie 2024, 17:40 de User anonimizat
KP
Taci amu din gură nu te scoate.
Postat 16 Ianuarie 2024, 13:39 de Sandu2100
Ne luăm țara înapoi.
În 1877 am recuperat-o de la turci, în 1965 de la sovietici, în 1989 de la comuniști ... în 2024 va fi de la americani și apoi, în 2028, va fi ca ultim capitol al slugărniciei față de vest-europeni. După care va urma autodeterminarea și independența față de orice Înaltă Poartă ... cu bunele și relele pe care ni le vom face singuri. Măcar atunci nu o să mai avem pe cine da vina, că ne conduce și ne exploatează împotriva intereselor noastre. Iar slugile de acum, că sunt de la PSD ori PNL, că sunt de la UDMR sau USR, că sunt de la AUR ori SOS ... să mai apară public doar atunci când își vor achita traiul din buzunarul propriu.
Postat 16 Ianuarie 2024, 13:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON