URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Viitorul stadion al Oradiei se ridică pe nisipuri mișcătoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 16 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Dorință încălcată

Viitorul stadion al Oradiei se ridică pe nisipuri mișcătoare: o parte din teren i-a aparținut unui nobil maghiar, care a cerut ca acolo să dăinuie pe vecie o grădină publică.

În urmă cu 200 de ani, orașul a primit, prin donație, de la contele Rhédey Lajos, fost prefect al județului, o vastă zonă verde care îi purta numele și care s-a transformat în Grădina Zoologică a Oradiei, iar acum este decimată, pentru a face loc arenei sportive pe care Primăria a comandat-o în zonă, încălcând condiția pusă de grof. Oare cu ce implicații, în cazul unui litigiu cu moștenitorii acestuia?


Foto generic, pixnio.com

Eco cu probleme

Agricultura ecologică din Bihor este în creștere, numărul fermierilor bio sporind de 4 ori în 7 ani.

În ciuda statisticilor încurajatoare, însă, doar 5% din suprafața arabilă a județului este cultivată ecologic, fermierii fiind descurajați de costurile ridicate ale certificării, de birocrația verificărilor, de producțiile mai mici obținute fără chimizare, precum și de puterea slabă de cumpărare a românilor, care aleg la raft produsele ieftine, chiar dacă nesănătoase.

„Să nu pățim ca Mamaia!”

După ani de creștere, stațiunile Băile Felix și 1 Mai s-au confruntat vara aceasta cu o reducere a numărului turiștilor, spre îngrijorarea hotelierilor.

Pentru a preveni scăderea atractivității celor două stațiuni, conducerea comunei Sânmartin pregătește pentru anul viitor deschiderea lucrărilor de amenajare a unui aquapark în valoare de circa 40 de milioane euro, amenajarea unui parc de aventură de 300.000 euro și refacerea spațiilor verzi printr-un proiect de 10 milioane de euro.

„Oradea este extraordinar de dinamică”

Ce au în comun medicina cu inteligența artificială? Ce ne aduce viitorul și cum ne vor modela tehnologiile moderne și digitalizarea? Sunt câteva dintre întrebările la care pasionații și curioșii vor găsi răspuns joi, 3 octombrie, la Teatrul Regina Maria, ce devine gazda celui mai mare eveniment dedicat transformării digitale și noilor tehnologii organizat până acum în Oradea: IQ DIGITAL Summit.

„Părintele” evenimentului, Dragoș Stanca, unul dintre cei mai căutați specialiști digitali ai momentului, vorbește, în interviul acordat BIHOREANULUI, nu doar despre evenimentul de la Oradea, dar și despre evoluțiile și trendurile din lumea digitală.

E vremea TIFF!

Cele mai așteptate titluri românești, cine-concerte spectaculoase și filme multipremiate vin la ediția a 7-a a TIFF Oradea.

Evenimentul va avea loc în perioada 27-29 septembrie, gala de deschidere se va desfășura pe ritmuri jazz și va cuprinde proiecția filmului „Foștii soți”, în Piața Unirii se va proiecta clasicul „Breakfast at Tiffany’s”, iar programul ediției anunță o serie de filme românești noi și (deja) premiate.

OPINII

Mircea Chirilă: O piață dă viață!

În ciuda celor mai mici salarii din țară și a sărăciei endemice din Oradea, s-a creat o categorie de consumatori care sunt mult mai atenți la originea și calitatea produselor. Acesta este, de fapt, principalul motiv pentru care piețele volante au așa mare trecere.

Adrian Criș: Inelul de Nord, consultare și dezbatere

După anunțul că au rămas în lucru cele trei variante, oponenților nu le-a rămas decât să acuze administrația județeană de opacitate, fiindcă le-a supus doar unei consultări, și nu unei dezbateri. Oricâtă dreptate ar avea să fie supărați, totuși, exagerează susținând că s-ar încălca vreo lege și că o dezbatere ar fi obligatorie la acest moment.

PREMIILE LUI BIHOREL

Cu Zoo la plimbare: Se decide noul amplasament al Grădinii zoologice. Ultima variantă, pădurea Nojoridului; Pensie lungă! Virgil Blage își ia gândul de la postul de director adjunct al Colegiului Economic din Oradea; De la public la privat: Fostul director Florin Nicoară se împarte între Colegiul Gojdu și un liceu privat; Piscină pentru poze: Bazinul de înot al proaspăt inauguratului Liceu Dual din Oradea nu poate fi folosit; Mai așteptați! Timpi de așteptare triplați la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor; Birocrația omoară România! Noul Consiliu de Administrație al AIR Oradea mai are de așteptat...

ACTUALITATE LOCALĂ

Notărița Lucia Ochiș și escrocii care au pus mâna pe averea lui Alexandru Lökösházy, trimiși în judecată de DNA;  La inaugurarea campusului dual din Oradea, Ciucă și Deca au fugit de întrebări; Construcţia noii hale din Piaţa Cetate, ridicată pe amplasamentul fostei remize de tramvaie care a ars, a fost finalizată; Bihoreancă în comă după ce a fost infectată cu virusul West Nile; Mulți bihoreni caută arhivele foștilor angajatori în speranța unor pensii mai mari...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Datoria publică
Este pt ca ți se face condiții in orașul ăsta
Postat 16 Septembrie 2024, 14:29 de Sandu2100
Insfirsit!!!!!!!
@KP In timpul campaniei electorale, am pus pe situl jurnalului de nenumerate ori intrebarea "Care este DATORIA Oradiei si a Bihorului?" Multi din comentarori m-au trimis la plimbare sau chiar injuraturi. Acuma Cind cite unii se trzesc nu mai se poate face nimic. Datoriile vor curge inca 4 Ani, si la urma..... Factura , plata. Asta poate bihoreanul este FRUMOS, ca uneori nu serveste populatiei ci gloriei presedintelui CJ si primarului, asta nu mai are importanta!
Postat 16 Septembrie 2024, 13:09 de Piranda
salut
183000 de locuitori are Oradea si 819euro/locuitor datorie publica,cred ca asta face daca imultim aprox un miliard si chiar peste,datoria publica.....vi se pare normal?
Postat 16 Septembrie 2024, 12:54 de quitiman63
Cea mai actuală moștenire va îngropa Oradea și Bihorul sub firului ierbii.
Jumătate dintre proiectele realizate în ultimul deceniu de municipalitatea orădeană, sunt nu numai inutile (salba de pasaje finalizate deja e pe primul loc), dar sunt și aducătoare de dificultăți majore pentru calitatea vieții locuitorilor. Pentru a-și face imagine publică de oraș model, Oradea s-a îndatorat cu 150.000.000 Euro aproape imposibil de restituit în contextul în care veniturile proprii ale orașului sunt mult sub nivelul altora similare, cu statut de reședințe de județe. Bihorul are același ritm, împrumuturile fiind de cca. 50.000.000 Euro. Așadar, administrația liberală ne-a vândut viitorul pe următoarele două-trei decenii, cu 200.000.000 Euro. Nici patrimoniul public nu va mai fi al orădenilor și bihorenilor, atunci când băncile de creditare își vor cere banii înapoi.
Postat 16 Septembrie 2024, 11:38 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON