URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
01 Iulie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Veste bună pentru orădenii de la blocuri: acestea pot fi reabilitate cu fonduri „de la stat”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 1 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Renovare gratis!

După ani în care angajații Primăriei s-au rupt cu munca de lămurire pentru a convinge orădenii să își înscrie blocurile în programul de reabilitare energetică, roata s-a întors. Acestea pot fi reabilitate cu fonduri de la bugetul european, de stat și local, fără nicio contribuție bănească din partea proprietarilor!

Din cele circa 2.500 de blocuri din Oradea, până acum au fost reabilitate termic doar 150, adică 6% din total, după ce proprietarii au fost speriați de sumele mari la care ar putea ajunge contribuția ce le revenea. BIHOREANUL vă oferă detaliile acestor noutăți.

Le merge bine!

Salariul minim din România, care crește de la 1 iulie la 3.700 lei, reprezintă pentru politicienii bihoreni mărunțiș. Cele mai recente declarații de avere ale acestora demonstrează încă o dată că cel mai bun job este de șef la stat, directorii de instituții și demnitarii sporindu-și avutul și în ultimul an. Majoritatea s-au bucurat de salarii mărite chiar și cu 40%, alții au câștigat și din afaceri sau, cum e primarul Florin Birta, din darul de nuntă.

BIHOREANUL vă prezintă ce averi au mai strâns politicienii care conduc principalele instituții locale, dar și cât le-au crescut salariile sau afacerile.

Blat pe câmpuri

Directorul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice Bihor, Dorin Corcheș, este acuzat de falsuri pentru favorizarea investitorilor în balastiere și în parcuri fotovoltaice. Și nu de oricine!

Șeful Direcției Agricole, Nicolae Hodișan, afirmă că directorul OSPA patronează scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri valoroase cu acte măsluite care le atestă o fertilitate redusă, ceea ce prejudiciază statul cu milioane de lei. BIHOREANUL vă arată probele!

Banii înapoi!

Procurorii DNA au trimis în judecată primii inculpaţi în dosarul fraudei de peste 1,4 milioane de lei orchestrate de fostul primar liberal al comunei Câmpani, Raul Florin Bocşe.

Contabila-şefă a Primăriei, Jenica Coroiu, şi soţul acesteia, Cristinel, muncitor în instituție, au recunoscut că au fost părtaşi la escrocheria fostului edil, care le-a umflat veniturile cu peste 200.000 lei prin deconturi fictive, cei doi soţi returnând banii, acum, în rate.

Poluarea la bani mărunți

BIHOREANUL a verificat cât preț pun primarii pe protecția mediului înconjurător. O analiză a bugetelor de cheltuieli din orașele și principalele comune bihorene arată că administrațiile locale nu consideră prioritare problemele de mediu, alocând sume mici pentru investiții menite să combată poluarea și să ocrotească mediul. Vezi care este „topul”...

I-au prins!

Hoţii care au jefuit magazinul de bijuterii din ERA Park au fost găsiți și trimiși după gratii. Adrian Petru Popa și Marius Mihail Şiman au fost depistați de polițiștii bihoreni după o anchetă laborioasă, în care au descoperit că aceștia jefuiseră și alte bijuterii din Arad, numai la Oradea prejudiciul creat de cei doi fiind de aproape 80.000 euro.

Sărbătoare în Cetate

Cetatea Oradea devine din nou curte regală, cu domițe și cavaleri, meșteșugari, negustori și muzică medievală.

O nouă ediție a Festivalului Medieval va avea loc în Oradea în perioada 4-7 iulie, cu o mulțime activități specifice epocii, cum ar fi turniruri, jocuri regale, show de foc, lupte călare sau înrolare în cruciade, dar și concerte cu Radu Almășan, de la Bosquito, și Subcarpați.

OPINII

Mircea Chirilă: La FC Bihor se lasă cu omor

Echipa a intrat în liga a II-a și, drept recompensă, antrenorul Florin Farcaș a fost dat afară. Sigur că Farcaș nu este Guardiola, dar nici FC Bihor nu-i Manchester City. Există mulți antrenori mai vrednici, dar antrenează în alte sfere, pe alte sume. Vă dați seama în ce teroare vor lucra antrenorii puși la Oradea dacă la o promovare Mister e dat afară? Probabil că la o retrogradare ar fi executat în piața publică.

Adrian Criș: Li se rupe!

Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu.

PREMIILE LUI BIHOREL

Dați un ban pentru Dacian! Primarul Birta interzice staționarea mașinilor în parcarea de lângă turn; Voievod la apă: Pietrarii italieni, puși să refacă pavajul în jurul statuii lui Mihai Viteazul; Noi contra noi: Angajații din Inspectoratul Școlar Bihor au câștigat procesul cu instituția; Nu mai rabdă pământul: De ce au ieșit flăcări din sol pe Calea Aradului, proaspăt modernizată; Bani la mucegăit: Au aruncat la gunoi gențile date recenzorilor de la Recensământul General Agricol; Orădenii şi pompierii: Întâmplări ciudate cu cetățeni care apelează aiurea la 112.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Li se rupe !?!
Imitația de jurnalist care ne spune că Bihorul și Oradea "au fost nevoiți" să se mai joace cu banii, invocând niște nevoi ale procurorilor, habar nu are care ar fi fost sursa de finanțare. Balivernistule, PNRR are ca scop (52% credite bancare și 48% fonduri nerambursabile UE), sprijinirea țărilor membre de a compensa găurile produse de pandemie. Nu are drept scop băgarea de bani în fundul edililor și magistraților. Proiectul pentru un sediu nou al procurorilor bihoreni este neeligibil, așa cum am mai spus decatătea ori. Procurorii au înțeles din prima acest lucru. Ai voștri edili liberali nu vor să înțeleagă, dacă sunt habarniști. Așa cum nu au înțeles, de la bun început, că noul sediu al CJ Bihor din Republicii 10 nu are cum beneficia de bani europeni, ci doar de credite și din devalizarea fondului local al taxelor și impozitelor plătite de contribuabili. Pe cale de consecință a acestei prăduiri, putem vedea cum din viitorul sediu al județului a ieșit ... un palat țigănesc, cu turle exact ca la clădirile de la intrarea în Huedin sau în alte localități din România, unde trăiesc rromii diasporezi. Probabil că aceeași specialiști în acoperișuri din tablă, ca la Certeze spre exemplu, au lucrat și la acoperișul lui Bolojan.
Postat 01 Iulie 2024, 08:42 de KP
Renovare gratis !?!
Gata cu interesul municipalității de anvelopareva blocurilor ... că doar nu o să se apuce edilii să crească taxele și impozitele locale ca dă aibă bani de așa ceva, când ei au în cap doar tuneluri și pasaje subterane, prin care să se scurgă tot atâta parandărăt câtă apă de ploaie pot ele să absoarbă.
Postat 01 Iulie 2024, 08:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON