Luni, 16 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
(În)CET fără gaz
După nici cinci ani, Primăria Oradea vrea să renunţe la noul CET pe gaz, pentru a evita plata a 60 milioane de lei pe an pentru poluarea produsă prin gazele cu efect de seră.
Noua centrală, construită printr-o investiţie de 55 milioane de euro şi considerată la inaugurare una dintre cele mai performante din România, urmează să fie înlocuită în următorii ani cu soluţii de încălzire pe apă geotermală în cartierele Nufărul şi Ceyrat şi panouri fotovoltaice amplasate la Santău Mic.
Dau şacalii!
Locuitorii din Sânmartin sunt îngroziţi de apariţia unor fiare care le intră peste noapte în gospodării ca să le vâneze pisicile şi animalele de casă.
Prădător până de curând necunoscut în Bihor, şacalul auriu - observat de localnici în Sânmartin şi Băile Felix, iar de vânători în Paleu, Borş, Cefa, Săcueni, Copăcel şi Vârciorog - pune în pericol fauna locală prin adaptabilitate şi capacitatea sporită de a se înmulţi.
Soldaţi anti-cancer
Un cuplu de orădeni a creat o comunitate pentru sprijinirea bolnavilor de cancer, după ce bărbatul a suferit de temuta boală.
Soţii Alina şi Sandu Dascăl susţin ateliere creative cu bolnavii, îi încurajează pe patul de suferinţă şi organizează campanii inedite, inclusiv una în care au colectat păr pentru peruci destinate celor afectaţi de chimioterapie.
Tata răniţilor
Un medic de familie din Bihor are în grijă un sat unde îşi începe fiecare zi de lucru cu un pacient în stare gravă şi le încheie pe majoritatea vizitându-i pe cei sărmani.
Fost asistent universitar, doctorul Valentin Pantea îngrijeşte în Bicăcel oameni care îl caută şi de lângă Oradea ori chiar din alt judeţ, îi sprijină material pe pacienţii nevoiaşi, promovează vaccinarea dinainte de pandemie şi a creat cel mai mare grup de Facebook al medicilor de familie din ţară, ca să se ajute unii pe alţii.
TIMP LIBER:
Staruri la Oradea
Doi artişti de prim rang, tenorul José Carreras şi saxofonistul Jan Garbarek, vor concerta, în premieră, în Piaţa Unirii.
Programate la interval de o săptămână, concertele vor fi evenimentele culturale ale anului în Oradea, biletele fiind puse în vânzare la preţuri între 85 şi 200 de lei.
ORADEA NOASTRĂ:
Giganţi uitaţi
Sequoia sunt cei mai înalţi arbori care există pe Pământ şi, totodată, printre cei mai rezistenţi. Nici focul nu-i poate distruge, aşa că pot atinge vârste milenare. Imensitatea lor îi face căutaţi de turiştii din toată lumea.
În Europa, doar şapte ţări se pot lăuda că au pe teritoriul lor sequoia, una dintre ele fiind România. Şi, deşi mulţi orădeni nu ştiu, oraşul lor este singurul loc din ţara noastră unde trei asemenea giganţi cresc unul lângă altul! Fără să fie băgaţi în seamă de orădeni ori de Primărie...
Maratonist la clape
Născut într-o familie de muzicieni orădeni, pianistul Thurzó Zoltán a moştenit nu doar talent, ci şi dorinţele neîmplinite ale bunicului său, violonistul şi muzicologul Thurzó Sándor.
Visul lui Zoli, singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte, este ca oraşul să aibă un muzeu al muzicii. Pentru asta, este decis să doboare un record mondial şi să cânte continuu aproape şase zile.
Oradea ieri, Oradea azi
Construite pe sub bulevardele aglomerate în anii ’70-’80, pasajele pietonale din Oradea au rolul de a facilita trecerea în siguranţă a pietonilor de pe o parte pe cealaltă a carosabilului.
Deşi utile, pasajele nu erau întreţinute, nici imediat după darea în uz, nici în anii de după. În 1990, ziarele locale arătau, de pildă, că pasajul pe sub bulevardul Dacia se inunda la fiecare ploaie mai serioasă şi era neiluminat. Prin urmare, nimeni nu prea îl folosea.
Pasajul din faţa magazinului Crişul era şi el într-o stare proastă, în interior existând însă câteva tarabe unde se vindeau flori, seminţe şi bilete de tramvai...
Aruncaţi cu rost!
Până în anul 2030, în gropile de gunoaie din România vor mai putea ajunge doar 10% din deşeurile pe care le aruncă cetăţenii, după cum prevede o recentă Ordonanţă a Guvernului. Asta înseamnă că şi orădenii, chiar dacă au experienţă în colectarea separată, vor trebui să-şi îmbunătăţească obiceiurile.
Pentru a stimula locuitorii oraşului să separe resturile biodegradabile, Primăria şi RER Vest le împarte tuturor coşuri de culoare maro dedicate colectării acestora în interiorul locuinţelor.
Colectare fără noxe
Responsabilă cu colectarea deşeurilor aruncate de cetăţenii din Oradea şi din 25 de comune vecine, compania RER Vest este preocupată ca această activitate să nu fie doar eficientă, ci şi cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
Tocmai de aceea, operatorul de salubritate şi-a înnoit flota, astfel încât, acum, 83% din utilaje sunt din categoria Euro 6, cele mai puţin poluante.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.