URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Povestea unor părinți care riscă închisoarea pentru că își educă copiii acasă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 8 iulie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Dragoste și pedeapsă

Controversa homeschooling-ului continuă. După ce o familie din Bihor a fost deja condamnată, în premieră, pentru că și-a retras copiii de la școală, aceeași soartă o riscă și alți părinți din Oradea.

Părinți a trei copii, inclusiv unul adoptat care a devenit student în America, Darius și Estera Cornean sunt trimiși în judecată pentru îngrădirea accesului la educație al mezinilor familiei, elevi la distanță ai unei școli americane, tocmai din dorința mamei și tatălui de a le oferi șansa unui viitor strălucitor.


foto: Ovi D. Pop

„Mamaia” de Oradea

Băile Felix și 1 Mai se pregătesc pentru un sezon estival provocator, în care să atingă recordul de 300.000 de vizitatori din cel precedent.

După un început de an turistic sub așteptări, periclitat de inflație și prelungirea perioadei examenelor școlare până în iulie, cele mai importante stațiuni turistice din Bihor mizează vara aceasta pe un grad de ocupare de peste 90%, în ciuda unei anunțate scumpiri cu 40% a tarifelor de intrare la ștrandurile SCT Felix.

Monștri la judecată

Proxeneţii care au omorât o prostituată şi i-au ascuns cadavrul într-o valiză, trimiși în instanță pentru omor prin cruzimi. Pe lângă uciderea tinerei de 31 de ani și mutilarea surorii acesteia, cei trei indivizi sunt anchetați în continuare și de procurorii DIICOT, pentru exploatare sexuală de persoane.

Dovediți, nepedepsiți

Detaliile unei anchete minuțioase a Poliției demonstrează cum se reglează conturile la țară. Furios că procurorii l-au pus sub inculpare pentru că și-a bătut vecinul, un bihorean din Câmpani i-a comandat unui hoț din Oradea să jefuiască și să-i dea foc casei victimei, fără a fi condamnat încă pentru niciuna dintre fapte, deși de la prima au trecut deja peste patru ani.

Cartierul păsărilor

Fiecare cartier are povestea lui, despre cum a apărut și s-a dezvoltat, cum s-a schimbat și cum funcționează în prezent. Un exemplu este zona dintre Calea Aradului, strada Oneștilor și bulevardul Decebal.

Numită popular „Cartierul păsărilor”, zona, la început mărginașă și sărăcăcioasă, a devenit una pericentrală. BIHOREANUL vă arată cum s-a schimbat locul în aproape 200 de ani.

O vară la muzeu

Muzeul Țării Crișurilor îi așteaptă din nou pe orădeni la evenimente felurite, în cadrul programului „Tipografia de idei”. Urmează în programul estival un târg de viniluri, un curs de dansuri grecești, o întâlnire cu „Profesorul trăsnit”, proiecții de filme și întâlniri cu Ada Milea, Gabriela Szabó și Ștefan Bănică jr.

ORADEA NOASTRĂ

Alege ce-ți dorești!

Primăria pune la bătaie 1,5 milioane lei în cadrul campaniei de bugetare participativă, aferentă anului 2024. Cum bugetul maxim pe proiect este de 100.000 lei, la această a cincea ediție ar putea fi implementate cel puțin 15 propuneri cerute și votate de orădeni, dintr-un total de 48 de proiecte validate. Vezi ce avem de votat!

„Tot ce este verde se udă dimineața”

Mihai Banea, patronul companiei Dacardi, una dintre cele mai cunoscute firme locale care comercializează plante de toate felurile și oferă servicii de peisagistică, arată, printr-un interviu, cum pot bihorenii să aibă grădini frumoase și pe timpul verii, când temperaturile ridicate stresează florile ori copacii. Sfaturi ușor de pus în practică, chiar și de amatori...

Reciclăm și la muncă!

Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament de salubrizare, municipalitatea a  făcut câteva modificări care vizează generatorii de deșeuri cu personalitate juridică. Colectarea separată a deșeurilor în cinci fracții este, acum, obligatorie și pentru firmele din Oradea.

Păstrați molozul „curat”!

Dacă ești orădean și ai umplut câțiva saci de moloz în timp ce ai renovat, îi poți depozita gratuit la punctele de colectare separată din Oradea. Pentru deșeurile generate de ridicarea unei case, însă, lucrurile sunt mai complicate. Vezi ce ai de făcut!

OPINII

Mircea Chirilă: Adeverință pentru caterincă

Ca să ajungi să cânți în metroul din New York trebuie să dai o probă serioasă, pe bună dreptate, căci nu orice zdrăngănitor este artist, mulți sunt doar poluatori sonici. Poate și la noi ar fi fost mai potrivit ca muzicanții să dea o probă, pictorii să fie controlați la vopseluri, iar dansatorii și jonglerii să-și prezinte în prealabil programul.


Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Criș: Nimic logic, nimic corect, nimic sfânt

Absolut nedemn, o rușine istorică, o rușine națională, este faptul că alegerile parlamentare au fost puse nu într-o duminică oarecare, ci în cea de 1 Decembrie. De Ziua României, românii, în loc să simtă, chiar și pentru o singură zi, ideea sau măcar iluzia unității naționale, vor fi divizați între un bloc politic și altul, între un candidat și altul, între stânga și dreapta. O bătaie de joc cât o profanare, comisă fără scrupule de conducători gata să arunce în joc orice pentru un presupus câștig.

Mircea Ursuța: Aberația legislativă privind testele pentru droguri

În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.

PREMIILE LUI BIHOREL

Șefă cu experiență: Sanda Filip nu va mai fi profesor, dar rămâne prorector și după pensionare; Someșan versus Bolojan: Singurul opozant rămas al Inelului Metropolitan de Sud a pierdut procesul cu CJ Bihor; De cine au fost ocupate cele 10 locuri de studenți la Medicină militară în Oradea; Ca să nu plătească parcare sau amenzi, și-a „tras” ecuson fake cu Tribunalul Bihor; Premiul „Mafia și PNL-ul: Cum „cântă trompetele” pentru tinerii lupi liberali din PNL Bihor; Justiţie pe amânare: Cum s-a trădat un judecător din Beiuș că nici măcar nu a citit dosarul.

ACTUALITATE LOCALĂ

Noi zboruri de la Oradea, cu escală la București, spre 8 destinații internaționale. Vezi care sunt acestea; Ei vor să fie decani: Cine sunt candidații la șefia facultăților din Oradea; Evaluarea Națională în Bihor: 71,4% dintre candidați au medii de peste 5; Un bărbat din Bihor și-a atacat fratele cu drujba pornită, tăindu-l pe obraz.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON