URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! O poveste plină de inedit și miracol: „Sunt nepoata lui Arsenie Boca”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 20 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Nepoata Părintelui

Nepoata părintelui Arsenie Boca trăieşte într-un centru pentru vârstnici în Bihor care, de când s-a aflat de prezenţa ei, a devenit un mic loc de pelerinaj. Oamenii țin s-o cunoască şi s-o asculte povestind pe cea care a fost martoră a tinereţii călugărului și i-a fost nu doar rudă, ci partener de joacă şi prieten deopotrivă.

Ajunsă la venerabila vârstă de 90 ani, medicul psiholog Zoe Dăian este, şi acum, deosebit de lucidă, chit că a trecut prin numeroase greutăţi şi boli ale bătrâneţii. Doamna Zoe, cum îi spun toţi, e convinsă că o veghează Părintele, după cum a mărturisit chiar ea BIHOREANULUI...

Chinul cu vaccinul

Valul patru al pandemiei de Covid-19 lovește Bihorul cu varianta Delta, mult mai contagioasă, după ce procesul de vaccinare s-a împotmolit peste vară.

Rata vaccinării anti-Covid în județ era săptămâna trecută de numai 28,31%, cu un minim de sub 5% în zona Roșia – Răbăgani, fapt pentru care, odată cu explozia numărului de infectări, spitalele orădene pregătesc 47 de paturi de terapie intensivă, la fel ca în vârful pandemic de anul trecut. BIHOREANUL vă arată în detaliu ce se întâmplă...

Primărie, scoate banii!

Noua Ordonanță pentru actualizarea prețurilor lucrărilor publice ca urmare a scumpirii materialelor aruncă în aer bugetul Oradiei.

La o sumă de 485 milioane lei rămasă de achitat în 150 de contracte încheiate cu constructorii, municipalitatea ar avea de plătit în plus încă 60 milioane lei, adică aproape 40% din bugetul de investiții proprii al orașului. Vedeți ce zic autoritățile...

Tatăl roboților

Un orădean creează, într-o hală din Nojorid, roboți pentru parcuri de distracții din toată lumea, dar și pentru echipe de cercetări medicale.

Doctor în inteligență artificială, Dorin Hirțe lucrează în industria roboticii de 15 ani, timp în care a creat de la dinozauri și dragoni uriași până la o mână bionică, pentru un bihorean care și-a pierdut brațul stâng într-un accident agricol. BIHOREANUL vă prezintă un mega-specialist aflat la doi pași de noi!

Frumuseţe de cristal

O orădeancă a lansat o linie de produse de beauty din ingrediente naturale, vegane, cărora le-a adăugat părticele de cristale.

Creatoare de modă şi pictoriţă, Amalia Buie a început în urmă cu mulţi ani să-şi facă propriile săpunuri, iar după mai multe studii, teste şi autorizaţii, a lansat recent brandul YOLO Bloom, pentru iubitorii produselor care provin din natură și se folosesc de puterile ei, fără a o distruge.

Scenele toamnei

O nouă stagiune a debutat la Teatrul Regina Maria, iar publicul este chemat în sălile de spectacol, unde va descoperi producţii captivante, pe care BOHOREANUL vi le aduce la cunoștință.

Pe lângă spectacolul „Tartuffe”, de Molière, orădenii sunt chemaţi să-l vadă pe Răzvan Vicoveanu în rolul din „Revizorul” care i-a adus premiul UNITER, Teatrul Regina Maria având în pregătire şi „Opera de trei parale”.

OPINII:

Mircea Chirilă: Bani pe Criș, pentru highidiși

Justiția bihoreană a consfințit în primă instanță caracterul de rentieri al angajaților Ansamblului Folcloric Crișana. Aceștia, alături de capra neagră, ursul panda și pensionarii cu pensii speciale, nu pot fi atinși nici măcar cu o floare. Deja mă gândeam să fac o chetă pentru domnul Tepe Lepe, chiar dacă declarația lui de avere are mai multe pagini decât cartea de telefon a Aleșdului...

Adrian Criș: Experimentul Dușe, un eșec al Primăriei

Informația că dr. Adrian Dușe a renunțat în iulie la conducerea Spitalului Județean, preluată în decembrie de la dr. Gheorghe Carp, ales senator, mi-a produs săptămâna trecută jenă și stupoare. Rușine pentru că era de datoria mea s-o aflu la timp. Perplexitate deoarece nu din ambiție și-a dorit la finele anului trecut dr. Dușe responsabilitatea pe care, după doar o jumătate de an, s-o fi abandonat dintr-un capriciu...

ORADEA NOASTRĂ

Pubele „ilegale”

Reformat din temelii în acest an, sistemul de salubritate din Oradea are două reguli de bază: localnicii trebuie să colecteze separat deşeurile şi să plătească pentru cât aruncă.

Pentru ca fiecare gospodărie să achite o factură de salubritate corectă, RER Vest a împărţit tuturor orădenilor pubele dotate cu microcipuri, citite automat în momentul golirii. Unii orădeni încearcă însă o „fentă” şi scot în faţa caselor, în continuare, vechile pubele. Riscă să rămână fără ele...

Moştenirea Steiner

În Oradea interbelică, când intrau pe Bulevardul Regele Ferdinand, azi pietonala Republicii, dinspre Palatul de Finanţe (fosta Policlinică Mare), orădenii erau ademeniţi cu miros de pâine caldă şi covrigi de la Brutăria Steiner, pe care ziarele o prezentau drept cea mai faimoasă brutărie a vremii.

Casa de pe strada Gheorghe Dima nr. 1 a aparţinut familiei Steiner până în ziua în care mii de evrei au fost mutaţi cu forţa în ghetou. „Steinerii” au avut norocul să evadeze, dar n-au mai revenit în Oradea, ci şi-au clădit cariere respectabile departe de oraşul natal. O poveste ce trebuie știută de orădeni...

Noua directoare a APTOR, Alina Toie: „Poveştile trecutului trebuie onorate”

După ce primul director general al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în regiune (APTOR), Mihai Jurca, a devenit city-managerul Oradiei, locul rămas liber a fost ocupat de Alina Toie, fostă directoare comercială în lanţul DoubleTree by Hilton, la hotelurile din Oradea şi din Wroclaw, Polonia.

Absolventă de Muzică, dar cu o experienţă de peste 20 de ani în vânzări, Toie vrea ca numărul evenimentelor din Oradea să crească anul viitor, dacă pandemia va permite. BIHOREANUL v-o prezintă și vă prezintă planurile ei...

Coşul potrivit

Dacă ar face un experiment şi ar verifica ce aruncă la gunoi într-o zi, orădenii ar constata că o mare parte din deşeuri pot fi folositoare. În loc să ajungă la groapa de gunoi, un munte de la marginea oraşului care creşte an de an şi care este tot mai scump, multe dintre mizerii ar putea fi valorificate. Condiţia: să fie aruncate separat!

Toate cele 55.000 de apartamente din Oradea vor primi gratuit câte o găleată maro, destinată colectării biodeşeurilor în interiorul locuinţei.

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Szigligeti Ede?

Unul din scriitorii importanți ai orașului în secolul al XIX-lea a fost Szigligeti Ede. Pe numele său real József Szathmáry, s-a născut în Olosigul Oradiei în 8 martie 1814. S-a pregătit ca inginer, însă pasiunea pentru teatru l-a atras spre a juca pe scenele din Budapesta în tinerețe. Pentru că părinții i-au interzis să intre în lumea dramatică, și-a schimbat numele și, încurajat de autori precum Mihály Vörösmarty, a început să scrie piese...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Chirurgul Adrian Duşe a renunţat, în taină, la conducerea Spitalului Judeţean. Birta „Am uitat să anunţăm”; Schimbări la Aeroportul Oradea: Un nou CA, condus de fostul director al Aeroportului Otopeni; Tribunalul Bihor a suspendat hotărârea de desfiinţare a Ansamblului Crişana; Varianta lungă a şoselei Oradea - Sânmartin, aprobată de Consiliul Judeţean; Bolojan vrea angajări la CJ Bihor, în vreme ce dă bani pentru biserici; Referendumul pentru rebotezarea comunei Abrămuț și mutarea centrului la Petreu a trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Chinul cu vaccinul.
Testele, de oricare fel ar fi acestea, nu fac diferența între tulpini. Deltae o invenție marca Fauci.
Postat 20 Septembrie 2021, 18:59 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON