URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Modernizat cu fonduri europene, Aeroportul s-a redeschis cu surprize plăcute pentru pasageri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 20 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

O aerogară „ca afară”

După ce a prins ultima șansă să se modernizeze cu fonduri europene, Aeroportul Oradea s-a redeschis, pregătit să primească noi curse spre cât mai multe destinații.

În urma unor investiții de 70 de milioane de euro, derulate în timp record, noua aerogară înglobează tehnologii digitalizate care ușurează accesul, controlul, predarea bagajelor și îmbarcarea pasagerilor, dar și o mulțime de facilități pentru siguranța și confortul acestora, de la săli de așteptare utilate, până la mici „birouri” antifonate, unde pot lucra ori vorbi la telefon nederanjați, și camere de joacă pentru copii.

Vară bară la bară

Traficul din Oradea este dat peste cap, din nou, de reparațiile străzilor Meșteșugarilor și Aradului. Primăria va închide de luna viitoare Bulevardul Decebal, pentru a construi un pasaj subteran de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu, cu sistarea circulației tramvaielor pe tronsonul dintre Parcul Olosig și Biserica Emanuel, mașinile urmând să fie deviate pe străzile adiacente până în septembrie. Și e abia începutul...

Greu de decis

În procesul unui tânăr care a condus băut o mașină furată și a intrat cu ea într-un polițist, Tribunalul Bihor a tergiversat pronunțarea până ce făptașul a scăpat prin prescriere. Hotărârea judecătorească dezvăluie un amănunt şocant, ascuns de anchetatori:  adolescentul a ales să lovească poliţistul ca să evite impactul cu maşinile civile folosite de oamenii legii pe post de baraj, ambele cu pasageri.

Președintele FC Bihor, George Tătar: „Microbiștii trebuie doar să fie alături de echipă”

După un parcurs fără greşeală până acum, fotbaliştii de la FC Bihor se apropie de finalul de sezon, un final ce se anunţă electrizant, întrucât acum se dau bătăliile decisive pentru promovarea în eşalonul superior. Miercuri, 22 mai, în deplasare, şi sâmbătă, 25 mai, pe teren propriu, jucătorii orădeni vor susţine dubla din semifinalele barajului cu ACSO Filiaşi.

BIHOREANUL a stat de vorbă cu preşedintele FC Bihor, George Tătar, care se arată optimist în privinţa atingerii obiectivului propus.

Vânătoare de frumuseți

Orădenii și turiștii sunt chemați să descopere orașul în cadrul unor „vânători” de palate și obiective turistice. Oradea City Hunt este noua serie de evenimente gratuite incluse în calendarul public al orașului, iar participanții vor primi ghicitori, provocări și detalii inedite despre palatele urbei. BIHOREANUL vă arată care e programul.

ORADEA NOASTRĂ

Calea de aur

După aproape un deceniu de șantier, zona Independenței din centrul Oradiei începe să capete un aspect plăcut. Muncitorii fac ultimele lucrări de amenajare a piațetei aflate deasupra parcării subterane, dar și a celei mai noi promenade de pe malul stâng al Crișului Repede. Lungă de 200 de metri, noua alee este unicat în oraș, fiind pavată și placată cu granit auriu.

Cearta pe inel

Pe dealurile din Podgoria se aud mai mereu triluri de păsări, dar cel mai „sălbatic” cartier al orașului, străjuit de apele Crișului Repede și de pădure, își vede acum liniștea amenințată: autoritățile au în plan să construiască aici o nouă șosea de centură pentru Oradea. „Copt” în birourile Primăriei și ale Consiliului Județean de peste un an, proiectul Inelului Rutier Metropolitan de Nord i-a nemulțumit pe localnici.

Excepții de la regulă

Persoanele fizice autorizate sau orădenii care desfășoară profesii liberale și care funcționează în spații comerciale aflate la parterul blocurilor nu mai trebuie să stea cu pubelele înghesuite în birouri sau saloane. Odată cu modificarea regulamentului de salubrizare din municipiu, această categorie de agenți economici poate încheia contracte pentru depozitarea deșeurilor în țarcurile alocate asociațiilor.

Profu’ „dus” cu pluta

Pasionat de drumeții montane și, de altfel, de orice fel de mișcare în natură, profesorul Ciprian Sirca încearcă să-și convingă și elevii să facă sport, oricât de puțin, în aer liber. De zece ani, îi scoate la rafting pe Crișul Repede, în centrul Oradiei, în bărci făcute din PET-uri. BIHOREANUL vă spune povestea lui.

OPINII

Mircea Chirilă: Vine vremea răsfățului?

Noroc că, după atâtea lucrări complicate, avem ocazia să beneficiem și de investiții pentru relaxarea și răsfățul nostru: Grădina urbană din Nufărul și Ștrandul termal din Ioșia. Dacă nu se vor găsi proprietari pe terenurile din zonă, care să spună că exact pe acele amplasamente ar fi făcut biznisuri de miliarde de euro, s-ar putea ca în câțiva ani să ne bucurăm și de aceste zone de relaxare.

Adrian Criș: Tarom, adio monopol!

Interesul pentru Aeroportul Oradea al unor companii private cu flote moderne (Boeing și Airbus) speculează atât șansa de a sparge monopolul Tarom, cât și oportunitatea că în următorii doi ani, până va fi gata modernizarea căii ferate spre Cluj, avionul se va consacra drept cea mai comodă și, iată, tot mai ieftină modalitate de deplasare spre Capitală.

Mircea Ursuța: Plătești și scapi de pușcărie! Noua „evaziune fiscală” în România

Deși, cu altă ocazie, am salutat politica statului de a pune pe primul loc repararea prejudiciului față de condamnarea la închisoare a unui om, consider că legea aceasta este dincolo de limita rezonabilului. Prevederile de mai sus, care sunt doar o parte a actului normativ, ne duc la percepția că statul a devenit un cămătar mizerabil, pe care nu-l interesează altceva decât să „înhațe” cât mai mult.

PREMIILE LUI BIHOREL

Dat afară, bun de șef: Cine a tras sforile pentru noul director al Hidroelectrica la Cluj și la Oradea; Candidați cu antecedente penale pe listele PSD și PNL pentru Consiliul Județean Bihor; Cum a „stricat” Ilie Bolojan clipul de campanie al lui Robert Sighiartău; Hoție cu ordin de la Primărie: Noi șmecherii patronate de primarul Sorbán Levente din Lugaș; Primăria Oradea, incapabilă să închidă parcarea clandestină de lângă Spitalul Județean; Primăria Ciumeghiu nu vrea să dea socoteală pentru benzina „arsă” degeaba...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
AVE - în fiecare cartier din Cociuba Mare
"AVE - în fiecare cartier din Cociuba Mare " ... si ma rog care sunt "cartierele" metropolei Cociuba Mare, cate, care? Va rog sa le nominalizati sa stim si noi, sa nu murim prosti!
Postat 20 Mai 2024, 12:34 de scortosul
Având în vedere că nu se poate comenta la "advertorialele" AVE Bihor, se impun niște precizări.
AVE Bihor, parte a grupului Keviep SA, manipulează și minte cu nerușinare. Exemplul dat, cu Cociuba Mare, este parte a propagandei mincinoase, pentru că această comună are propriul operator care colectează fracțiile și le predă "engross", în zilele stabilite, grupului care controlează salubritatea în Bihor. Și bine face comuna, care la nivel individual de locuitor, plătește la jumătate tariful operat de AVE în toate celelalte comune. AVE Bihor a redus din luna mai cu peste 30% frecvența de transport, păstrând în schimb tarifele "aprobate" de către asociația Ecolect Bihor, aflată în "parohia" Consiliului județean Bihor. De ce s-a permis asta? Pentru că la Cociuba este un primar cu capul pe umeri și dedicat comunei, în timp ce la CJ Bihor sunt niște "neterminați" aflați în slujba "mafiei transfrontaliere a gunoiului".
Postat 20 Mai 2024, 08:37 de KP
sa
traga un brau haurit pe placile alea cu motive florale si sus sa puna spanzuratorile negre zise stalpi de iluminat si niste copacei cu coronament ca ciumpercile si faina a fi...bravo!
Postat 20 Mai 2024, 06:05 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON