URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 August 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare și de majorare a taxelor în sectorul privat nasc proteste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 14 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Subiectele noii ediţii:

Marea păcăleală

Anunțată de Guvern ca „prima reformă reală”, OUG pentru reducerea cheltuielilor bugetare se arată o farsă: economiile vor fi infime, iar „deranjul” enorm. În timp ce șefii de instituții din Bihor afirmă că prin desființarea posturilor vacante nu se câștigă nimic, împuținarea funcțiilor de conducere salvează lunar doar câteva zeci de mii de lei, iar comasarea unor structuri le va „bulibăși”, funcționarii pregătesc procese pentru a anula Ordonanța, ca nelegală.

Efect contrar

Agenții economici susțin că măsurile fiscale pregătite de Guvernul Ciolacu vor genera doar scumpiri, șomaj și evaziune fiscală. Creșterea fiscalității va obliga firmele din agricultură, construcții și industria ospitalității să majoreze tarifele și cu 20%, accelerând declinul economiei bihorene, tot mai puțin atractive pentru investitori.

Finanțare cu penalizare

Primăria Oradea a fost pusă să achite corecții financiare de 4,3 milioane euro pe proiectele europene de peste 400 milioane euro implementate în ultimii ani. Primarul Florin Birta afirmă că suma penalităților este „infimă”, reprezentând doar 1% din valoarea finanțărilor atrase, iar subalternii săi spun că aceste corecții au fost inerente, având în vedere presiunea timpului. Cea mai mare corecție financiară, de 4,4 milioane lei, a fost aplicată Primăriei Oradea pentru nepublicarea în Jurnalul Oficial al UE a licitației de reabilitare a Pieței Ferdinand. „Ne judecăm și sper să câștigăm”, spune directorul DMPFI, Marius Moș.

Ro-Defect

BIHOREANUL a descoperit de ce mesajele RO-ALERT au ajuns la orădeni abia după ce super-furtuna a lovit orașul în 25 iulie. ANM a detectat cu o zi înainte probabilitatea unor fenomene extreme, iar în ziua furtunii a emis trei avertizări de cod galben, portocaliu și roșu, dar ISU a trimis SMS-urile către bihoreni post-factum, din cauza unor „probleme tehnice”.

S-a „furat” Crişul! 

Firma din Oradea a unor italieni, deținătoare a microhidrocentralelor din albia protejată a Crişului Repede, reclamată că a „secat” albia râului. Garda de Mediu a amendat societatea cu 50.000 lei pentru că lucrează fără autorizaţie de mediu, studiu de impact asupra biodiversității şi avizul ANANP, obligatoriu într-o arie protejată.

ORADEA NOASTRĂ 

Învățăm să separăm!

De o lună, în Oradea deșeurile nu se mai separă în trei fracții, ci în cinci. În loc să arunce resturile reciclabile de-a valma, orădenilor li se cere să le separe pe categorii, ceea ce crește șansele fiecărui tip de ambalaj să redevină materie primă. Ca să-i ajute pe clienți să înțeleagă și să respecte aceste reguli, RER Vest a elaborat un ghid de colectare separată și a demarat o amplă campanie de informare. 

Specialist cu experiență în peisagistică, Adrian Burca spune cum ar putea Oradea să prevină pagubele în domeniu, cauzate de furtunile puternice: „Copacii au nevoie de protecția noastră”

Furtuna din 25 iulie le-a amintit orădenilor că forța naturii este greu de combătut, o vijelie scurtă, dar foarte puternică, distrugând aproape 3.000 de copaci. Urmările dezastrului puteau fi limitate, totuși, dacă Primăria ar fi asigurat o mentenanță „ca la carte” a arborilor din oraș, crede Adrian Burca, fondatorul și administratorul firmei de peisagistică Kaluna. 

Absolvent de drept și filosofie, cu studii și în economie și horticultură, inclusiv în Germania, autor a peste 50 de articole publicate în reviste de specialitate, Burca spune ce ar trebui să facă Primăria pentru ca asemenea dezastre verzi să fie evitate.

TIMP LIBER

Cinema sub stele

În această săptămână, parcul Cetății orădene se transformă în cinematograf în aer liber, cu filme de festival, popcorn și înghețată.

Ediția din acest an a Oradea Summer Film propune producții care ating tema migrației, cum ar fi „Spre Nord” (2022), despre Dumitru, un român care se ascunde la bordul unei nave pentru a ajunge în America, sau „Ali: Frica mănâncă sufletul” (1974), ce prezintă povestea de dragoste dintre un tânăr imigrant marocan și o femeie mai în vârstă din Germania de Vest, expunând totodată rasismul societății germane.

OPINII

Mircea Chirilă: Munciți cu spor, nu pentru sporuri!

Când i-am văzut pe finanțiști că pun de grevă spontană, am crezut că protestează pentru că nu sunt lăsați să-și facă meseria. România are cea mai mică rată de colectare a taxelor din Europa, iar dacă am fi măcar la nivelul Bulgariei nu ar mai exista nicio gaură în buget. Când colo, angajații luptă să nu-și piardă privilegiile... 

Adrian Criș: O mascaradă

Nici nu bănuiam cât de iute va țâșni adevărul din gura păcătosului Ciolacu atunci când, din neatenție, promitea că trece „de la fapte la vorbe”. În plin sezon de concedii, când lefegiii de rând își cheltuie voucherele de vacanță la mare și la munte (unde hotelurile și pensiunile au mărit tarifele tocmai bazându-se pe ei drept clientelă sigură), iar cei de lux prin Caraibe, Guvernul anunță o Ordonanță de Urgență, împachetată ca „prima reformă reală” pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar...

Mircea Ursuța: Modificări importante în materie penală. Abuzul în serviciu

La începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023, prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani. Un proiect similar întocmit acum câțiva ani a fost declarat neconstituțional în anul 2020. Actuala lege este rezultatul activității unui grup de lucru pe care l-am coordonat la Ministerul Justiției în perioada aprilie-iulie 2021, însă a fost nevoie de doi ani ca proiectul să devină lege...

PREMIILE LUI BIHOREL

Salvați șefii! Găselnița Primăriei Oradea pentru a evita desființarea unor servicii; Maternitate cu surprize: FMF Oradea o propune șefă de secție pe fosta manageră Liana Antal; Actrița Debelka: Cinefilii din Oradea sunt serviți cu un clip cu blonda lui Dragnea; Vecini de coşmar: Cum se războiesc în instanță doi orădeni cu „onoarea nereperată”; Alcoolul, bată-l vina! Ce pedeapsă a primit un funcționar al Primăriei Oradea prins băut la volan; Duș nedorit: Sistemul de irigație „mătură” stația de tramvai din Nufărul. 

ACTUALITATE LOCALĂ

Fostul manager al Spitalului Militar din Oradea a făcut stop cardiac în curtea unității; PSD Bihor lansează în sondaje 8 „persoane cunoscute” care vor să candideze la Primăria Oradea și la CJ; Crimă în Ineu: O femeie și-a înjunghiat tatăl; Magazin incendiat în Oradea! Mesaj pentru firma WGS și clienții ei: „Toate o să ardă!”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON