Luni, 30 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
Frână pentru samsari
Prefectura ia măsuri radicale pentru a elimina și cozile la Înmatriculări Auto, și favorizarea samsarilor și birourilor de copiat acte.
Pentru că aceștia își fac masiv rezervări „în orb” și sute de cetățeni fără programări iau cu asalt sediul instituției, aceasta nu va mai prelua dosarele intermediarilor care au obținut rezervări „în orb”, ceea ce în cel mult o lună ar trebui să reducă timpul de așteptare de la 10-12 zile, cât este în prezent, la 3-5 zile.
BIHOREANUL vă spune cum s-a ajuns aici, dar și ce urmează...
Școala „safe”
Două școli mari din Oradea au instituit sisteme securizate de acces, care nu le permit elevilor să întârzie sau să chiulească.
Din această toamnă, doar angajații pot deschide porțile Colegiului „Iosif Vulcan”, care astfel controlează accesul în incintă, iar la „Onisifor Ghibu” regulile vor fi în curând și mai stricte: turnichetele se vor deschide pentru elevi doar după ce scanează un card personalizat, care le „știe” și orarul.
„Bijuterii” pentru cei răi
Din 1 octombrie, sistemul de monitorizare cu brăţări electronice devine operaţional şi în Bihor. Agresorii împotriva cărora s-au emis ordine de protecţie, inculpaţii arestaţi la domiciliu şi cei plasaţi sub control judiciar vor purta dispozitive cu GPS, care îi vor alerta imediat pe poliţişti dacă îşi încalcă obligaţiile.
Ajutați-l pe Ovidiu!
Rămas orb și paralizat la doar 19 ani în urma unui groaznic accident de muncă, un tânăr din Bihor are nevoie de ajutor, iar BIHOREANUL îi invită pe cei care pot și doresc, să o facă.
Pentru că firma din Oradea la care lucra Ovidiu Șerban a dat faliment și nu-i plătește sumele la care a obligat-o justiția, oricum derizorii, părinții acestuia fac față tot mai greu cheltuielilor medicale pe care trebuie să le suporte tot restul vieții.
Monument de poveste
Cea mai impunătoare biserică ortodoxă din Oradea împlinește în această toamnă 240 de ani de la punerea pietrei de temelie.
Biserica cu Lună, purtând hramul Adormirea Maicii Domnului, are o poveste care a început greu și a fost plină de evenimente, bune și nefaste.
BIHOREANUL vă prezintă câteva repere, mai mult sau mai puțin știute, ale istoriei lăcașului de cult ce domină centrul Oradiei.
Sat recondiționat
Un mic grup de străini readuc la viață un sat din Bihor, unde transformă case vechi în locuri unice.
În Zece Hotare, o mică așezare rămasă chiar și fără magazin alimentar, trăiesc un francez, un olandez, un spaniol, un german și un maghiar, doi dintre ei exploatându-i potențialul prin recondiționarea caselor vechi și atragerea turiștilor, prin combinația dintre tradițional, natural, modernitate și simplitate.
Să „curgă” distracția!
Pregătiți-vă pentru distracție! Oradea FestiFall 2024 vine cu un carnaval pe râul Crișul Repede și un concert cu Sandra, regină disco a anilor ’80.
Atracțiile principale ale festivalului vor fi concertele din centru, unde vor cânta, pe lângă faimoasa artistă internațională, Damian Drăghici, David Ciente, Andia, Voltaj, Ovidiu Komornyk, Feli și muzicieni de jazz, dar și spectacolul cu acrobații și efecte pirotehnice programat pe Criș și nemaivăzut în oraș.
OPINII
Mircea Chirilă: La FestiFall, cu mici cu mare!
Dacă prețurile sunt cum sunt - că, deh, o dată pe an e totuși Ziua Orașului -, poate ar fi bine să avem și mâncăruri tradiționale. Nu plâng după vremurile în care, în nămol până la genunchi, orădenii făceau coadă, înecați într-o mare de fum, la mici și cârnați prăjiți. Din cultura orașului face parte și ramura culinară, de care nu trebuie să ne rușinăm.
Adrian Criș: Loteria Casa Verde
Categoric, nu era cazul să se revină la depunerea fizică a cererilor, ca până acum doi ani, cu cozi la instituții. Soluția este, clar, online, iar principiul primul venit, primul venit este și el absolut normal. Dar la fel de adevărat e că viteza de transmitere a datelor a ajuns să prevaleze tuturor celorlalte criterii, privind, de pildă, necesitățile și posibilitățile...
PREMIILE LUI BIHOREL
Azi repetent, mâine excelent: Cum sunt salvate de la repetenție studenții mediocri de la Facultatea de Medicină din Oradea; Terminatorul Dorel: Încă o balastieră ilegală descoperită în mijlocul Crișului Negru; Catering cu microbuz: Oalele cu mâncare pentru elevi „circulă” pe podeaua mașinii şcolare; Adio, hidrogen! De proiectul fabricii de hidrogen „verde” al Primăriei Oradea s-a ales... praful; Pentru școală, nem! Primarul Sorban din Lugașu de Jos nu dă bani pentru reparații la școala comunală; Drumurile noastre toate... Distanțe „flexibile” pe indicatoarele rutiere din Oradea, spre Timișoara și Arad...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.