Luni, 7 octombrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
Parcarea interzisă!
Criza parcărilor de domiciliu provoacă certuri aprinse în cartierele de blocuri din Oradea, deoarece pentru fiecare loc se bat patru pretendenți. Orădenii își doresc și mai tare să aibă garantat propriul loc, respingând ideea parcărilor de cvartal, unde locuitorii din fiecare zonă să parcheze după cum își găsesc loc
După ce concurența la licitațiile pentru parcările de domiciliu a făcut ca taxa pentru un loc să crească și de 38 de ori, până la 6.030 lei pe an, Primăria vrea să facă ordine prin preluarea administrării lor de la asociațiile de proprietari și prin construirea de parcări supraetajate în cartiere.
Încălzirea, la rece...
Termoficare Oradea grăbește închiderea lucrărilor pe rețele înaintea sezonului rece, spre îngrijorarea orădenilor care se așteaptă la explozia facturilor.
Operatorul de termoficare a umplut instalațiile de încălzire din blocuri și înlocuiește în zona viitorului pasaj Decebal Magistrala II, care alimentează mii de apartamente din centru, în pregătirea sezonului de încălzire care ar putea începe din a doua jumătate a lunii.
Gaz... degeaba
Încă o poveste din „România zilelor noastre”! Trei comune de lângă Oradea și-au făcut rețele de gaz nou-nouțe, la care au fost racordate aproape 4.000 de gospodării, dar acestea nu le pot folosi.
Realizate cu fonduri UE de 16 milioane euro, rețelele de gaze din Nojorid, Oșorhei și Paleu nu pot fi puse în funcțiune fiindcă firmele care le-au executat au primit sub o zecime din costul lucrărilor, iar Guvernul amână să asigure restul plăților.
Toamna orădeană
An de an, pe 12 octombrie este sărbătorită Ziua Oradiei, prilej cu care orașul se îmbracă festiv și au loc manifestări atât comemorative, cât și de bucurie.
Data a fost aleasă după două evenimente din istoria recentă care au dus la deschiderea unor noi etape în evoluția urbei. BIHOREANUL vă amintește care au fost acestea și ce le-a urmat.
Totul online!
De săptămâna aceasta, la Serviciul de Înmatriculări Bihor cetățenii sau firmele vor ajunge la ghișee doar în baza unei programări online, măsură anunțată miercuri de prefectul Marcel Dragoș și de șeful Serviciului, Cosmin Vasile Butnariu.
În plus, firmele care deja au făcut programări fictive la Înmatriculări, aglomerând inutil ghișeele, au adresele de e-mail blocate, astfel încât să nu mai poată continua practica devenită interzisă expres.
Oradea cu IQ
Cel mai mare eveniment dedicat tehnologiei desfășurat până acum în Oradea a adus în discuție teme de actualitate captivante și inițiative importante.
IQ Digital Summit Oradea a reunit peste 1.000 de pasionați din domeniul IT, cu invitați de renume mondial, specialiști titrați în domeniul Inteligenței Artificiale, printre cei mai apreciați fiind orădeanul George Haber, „părintele DVD-ului”, care și-a prezentat o nouă afacere bazată pe IA, mărturisind că își dorește ca orașul lui natal să devină o „Mecca” a inteligenței artificiale.
Socoteli electorale
Liderii PNL Bihor consideră că renunțarea lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean, recâștigată în scrutinul din 9 iunie, pentru a candida pentru un loc în Senat cu prețul organizării a noi alegeri pentru șefia CJ Bihor nu va afecta în sens negativ scorul pe care îl vor obține în alegerile parlamentare din 1 decembrie.
PNL Bihor atacă locurile eligibile din Parlament cu Ilie Bolojan (la Senat), Arina Moș, Dumitru Țiplea și Călin Gal (la Camera Deputaților).
Toamna la teatru
A doua lună de toamnă aduce la Teatrul Regina Maria reprezentații variate, unele deja cunoscute, altele noi, precum și un recital de poezie și un spectacol invitat.
Pe lângă unele dintre cele mai cerute spectacole susținute până acum, bunăoară „Fiul” sau „Creștini”, actorii teatrului orădean, atât cei ai trupei Iosif Vulcan, cât și cei de la Arcadia, pregătesc pentru toamnă o serie de reprezentații noi, pe care BIHOREANUL vi le prezintă.
ORADEA NOASTRĂ
Pentru o comunitate mai curată
- Locuitorii din alte două comune bihorene aflate aproape de Oradea au soluții eficiente pentru a scăpa de obiectele de mari dimensiuni sau periculoase pe care nu le mai folosesc. Un centru pentru colectarea deșeurilor tocmai a fost deschis în apropierea stadionului din Sânmartin.
- Săptămâna aceasta, în Oradea începe montarea eco-insulelor, acele module cu containere pentru deșeuri la care cetățenii vor avea acces doar folosind cartele primite sau o aplicație telefonică.
- Clienții persoane fizice pot ridica, în continuare, rolele gratuite de saci pentru deșeurile reciclabile din plastic-metal și hârtie-carton, de la Birourile Relații cu Clienții RER Vest.
„Invadați” de pisici
Multe străzi din Oradea par că au devenit locul de joacă al pisicilor. Jucăușe și „lipicioase”, indiferente sau introvertite, pisicile au luat locul câinilor vagabonzi care trăiau pe vremuri pe străzile orașului, iar la schimb oferă „servicii” gratuite de eliminare a rozătoarelor.
Orădeni care locuiesc la case povestesc că zilnic găsesc prin curți pisici care nu sunt nici ale lor, nici ale vecinilor. „Într-o zi, m-am trezit în curte cu 5 pisici fără stăpân, în contextul în care pe strada noastră nimeni nu are pisică”, zice o orădeancă... De ce se întâmplă asta și ce e de făcut?
Primiți ce ați cerut!
18 dintre cele 45 de proiecte înscrise în sesiunea din acest an a bugetării participative vor fi finanțate de Primăria Oradea. Cea mai susținută inițiativă este cea care vizează realizarea de picturi murale pe zidul promenadei de pe malul stâng al Crișului, în centrul urbei. BIHOREANUL vă arată care sunt cele 18 proiecte ce vor fi implementate.
Ranger pe viață
Marcus Drimbea era un copil de doar 14 ani când a fost selectat printre participanții unei tabere pro-natură organizate de Asociația Aqua Crisius și, alături de alți copii din Bihor, a petrecut o săptămână la munte, cu cortul, învățând să ocrotească natura și să fie un ranger junior.
Un deceniu mai târziu, Marcus îi învață pe alți copii aceleași valori ecologiste, fiind vicepreședinte al asociației care l-a inițiat pe drumul activismului de mediu. BIHOREANUL vă spune povestea lui...
OPINII
Mircea Chirilă: Bolojan e Birta 2
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat...
Adrian Criș: Se culcă împreună, dar nu mai fac sex
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută. Coaliția, perora el, „există doar la nivel guvernamental și tehnic”...
PREMIILE LUI BIHOREL
Bodog, preaocupatul: PSD-istul ne arată cum se conduce Facultatea de Medicină prin absență; Doseanu Style: Cu ce chichițe vrea să se apere Dorel Dume de la ABA în dosarul de corupție; Tare-n parcare: Cum „omoară” Primăria Oradea orice loc de parcare gratuită din oraș; Cu bani de-acasă: Comercianții de la Oradea FestiFall, obligați să verse aproape toate încasările la Primărie; Justiție ciudată: Procurorul Berce de la DNA Oradea, nevoit să aștepte până la pensionare; Oradea cu metrou: Ce bazaconii apar pe un site de travel în care Primăria a băgat sute de mii de lei...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.