URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În Oradea, pentru fiecare loc de parcare se bat 4 pretendenți. Cu ce preț?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 7 octombrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Parcarea interzisă!

Criza parcărilor de domiciliu provoacă certuri aprinse în cartierele de blocuri din Oradea, deoarece pentru fiecare loc se bat patru pretendenți. Orădenii își doresc și mai tare să aibă garantat propriul loc, respingând ideea parcărilor de cvartal, unde locuitorii din fiecare zonă să parcheze după cum își găsesc loc

După ce concurența la licitațiile pentru parcările de domiciliu a făcut ca taxa pentru un loc să crească și de 38 de ori, până la 6.030 lei pe an, Primăria vrea să facă ordine prin preluarea administrării lor de la asociațiile de proprietari și prin construirea de parcări supraetajate în cartiere.

Încălzirea, la rece...

Termoficare Oradea grăbește închiderea lucrărilor pe rețele înaintea sezonului rece, spre îngrijorarea orădenilor care se așteaptă la explozia facturilor.

Operatorul de termoficare a umplut instalațiile de încălzire din blocuri și înlocuiește în zona viitorului pasaj Decebal Magistrala II, care alimentează mii de apartamente din centru, în pregătirea sezonului de încălzire care ar putea începe din a doua jumătate a lunii.

Gaz... degeaba

Încă o poveste din „România zilelor noastre”! Trei comune de lângă Oradea și-au făcut rețele de gaz nou-nouțe, la care au fost racordate aproape 4.000 de gospodării, dar acestea nu le pot folosi.

Realizate cu fonduri UE de 16 milioane euro, rețelele de gaze din Nojorid, Oșorhei și Paleu nu pot fi puse în funcțiune fiindcă firmele care le-au executat au primit sub o zecime din costul lucrărilor, iar Guvernul amână să asigure restul plăților.

Toamna orădeană

An de an, pe 12 octombrie este sărbătorită Ziua Oradiei, prilej cu care orașul se îmbracă festiv și au loc manifestări atât comemorative, cât și de bucurie.

Data a fost aleasă după două evenimente din istoria recentă care au dus la deschiderea unor noi etape în evoluția urbei. BIHOREANUL vă amintește care au fost acestea și ce le-a urmat.

Totul online!

De săptămâna aceasta, la Serviciul de Înmatriculări Bihor cetățenii sau firmele vor ajunge la ghișee doar în baza unei programări online, măsură anunțată miercuri de prefectul Marcel Dragoș și de șeful Serviciului, Cosmin Vasile Butnariu.

În plus, firmele care deja au făcut programări fictive la Înmatriculări, aglomerând inutil ghișeele, au adresele de e-mail blocate, astfel încât să nu mai poată continua practica devenită interzisă expres.

Oradea cu IQ

Cel mai mare eveniment dedicat tehnologiei desfășurat până acum în Oradea a adus în discuție teme de actualitate captivante și inițiative importante.

IQ Digital Summit Oradea a reunit peste 1.000 de pasionați din domeniul IT, cu invitați de renume mondial, specialiști titrați în domeniul Inteligenței Artificiale, printre cei mai apreciați fiind orădeanul George Haber, „părintele DVD-ului”, care și-a prezentat o nouă afacere bazată pe IA, mărturisind că își dorește ca orașul lui natal să devină o „Mecca” a inteligenței artificiale.

Socoteli electorale

Liderii PNL Bihor consideră că renunțarea lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean, recâștigată în scrutinul din 9 iunie, pentru a candida pentru un loc în Senat cu prețul organizării a noi alegeri pentru șefia CJ Bihor nu va afecta în sens negativ scorul pe care îl vor obține în alegerile parlamentare din 1 decembrie.  

PNL Bihor atacă locurile eligibile din Parlament cu Ilie Bolojan (la Senat), Arina Moș, Dumitru Țiplea și Călin Gal (la Camera Deputaților).

Toamna la teatru

A doua lună de toamnă aduce la Teatrul Regina Maria reprezentații variate, unele deja cunoscute, altele noi, precum și un recital de poezie și un spectacol invitat.

Pe lângă unele dintre cele mai cerute spectacole susținute până acum, bunăoară „Fiul” sau „Creștini”, actorii teatrului orădean, atât cei ai trupei Iosif Vulcan, cât și cei de la Arcadia, pregătesc pentru toamnă o serie de reprezentații noi, pe care BIHOREANUL vi le prezintă.

ORADEA NOASTRĂ

Pentru o comunitate mai curată

- Locuitorii din alte două comune bihorene aflate aproape de Oradea au soluții eficiente pentru a scăpa de obiectele de mari dimensiuni sau periculoase pe care nu le mai folosesc. Un centru pentru colectarea deșeurilor tocmai a fost deschis în apropierea stadionului din Sânmartin.

- Săptămâna aceasta, în Oradea începe montarea eco-insulelor, acele module cu containere pentru deșeuri la care cetățenii vor avea acces doar folosind cartele primite sau o aplicație telefonică.

- Clienții persoane fizice pot ridica, în continuare, rolele gratuite de saci pentru deșeurile reciclabile din plastic-metal și hârtie-carton, de la Birourile Relații cu Clienții RER Vest.

„Invadați” de pisici

Multe străzi din Oradea par că au devenit locul de joacă al pisicilor. Jucăușe și „lipicioase”, indiferente sau introvertite, pisicile au luat locul câinilor vagabonzi care trăiau pe vremuri pe străzile orașului, iar la schimb oferă „servicii” gratuite de eliminare a rozătoarelor.

Orădeni care locuiesc la case povestesc că zilnic găsesc prin curți pisici care nu sunt nici ale lor, nici ale vecinilor. „Într-o zi, m-am trezit în curte cu 5 pisici fără stăpân, în contextul în care pe strada noastră nimeni nu are pisică”, zice o orădeancă... De ce se întâmplă asta și ce e de făcut?

Primiți ce ați cerut!

18 dintre cele 45 de proiecte înscrise în sesiunea din acest an a bugetării participative vor fi finanțate de Primăria Oradea. Cea mai susținută inițiativă este cea care vizează realizarea de picturi murale pe zidul promenadei de pe malul stâng al Crișului, în centrul urbei. BIHOREANUL vă arată care sunt cele 18 proiecte ce vor fi implementate.

Ranger pe viață

Marcus Drimbea era un copil de doar 14 ani când a fost selectat printre participanții unei tabere pro-natură organizate de Asociația Aqua Crisius și, alături de alți copii din Bihor, a petrecut o săptămână la munte, cu cortul, învățând să ocrotească natura și să fie un ranger junior.

Un deceniu mai târziu, Marcus îi învață pe alți copii aceleași valori ecologiste, fiind vicepreședinte al asociației care l-a inițiat pe drumul activismului de mediu. BIHOREANUL vă spune povestea lui...

OPINII

Mircea Chirilă: Bolojan e Birta 2

Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat...

Adrian Criș: Se culcă împreună, dar nu mai fac sex

Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută. Coaliția, perora el, „există doar la nivel guvernamental și tehnic”...

PREMIILE LUI BIHOREL

Bodog, preaocupatul: PSD-istul ne arată cum se conduce Facultatea de Medicină prin absență; Doseanu Style: Cu ce chichițe vrea să se apere Dorel Dume de la ABA în dosarul de corupție; Tare-n parcare: Cum „omoară” Primăria Oradea orice loc de parcare gratuită din oraș; Cu bani de-acasă: Comercianții de la Oradea FestiFall, obligați să verse aproape toate încasările la Primărie; Justiție ciudată: Procurorul Berce de la DNA Oradea, nevoit să aștepte până la pensionare; Oradea cu metrou: Ce bazaconii apar pe un site de travel în care Primăria a băgat sute de mii de lei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Anchetă la Ryanair. Suspiciuni că sistemul de recunoaștere facială ar încălca legile de confidenţialitate ale UE
Postez acum pt ca acum a aparut stirea! Ce zic directorasii Simona Martin si iulius Timar, dar nu numai ei, e plina tara de idi*ti? https://ziare.com/ryanair/ancheta-companie-aeriana-recunoastere-faciala-confidentialitate-ue-1898483
Postat 07 Octombrie 2024, 14:14 de pinonel
Parcare vs biserica
din pacate, pe locurile unde s-ar fi putut construi parcari supra-etajate in cartiere s-au facut biserici pentru micile grupuri infractionale care le administreaza si pentru derutatii care cred ca se uita cineva la ei din cer... prima data daramati oribilitatile alea si apoi faceti parcari! asa sa ne ajute...! :)))))
Postat 07 Octombrie 2024, 11:01 de TanarSiNelinistit
Ce se intimpla?
Incepe mica musica pregatitoare morala ca sa mai rada citeva case???? In al doilea rind. Alta belea a circulatiei in Oradea este eliminarea pietonului in favoarea VITEZEI. Ati incercat sa treceti drumul intre magazinul Crisul si Gara? Ati vazut viteza? Cind in toata Europa viteza in localitati este de 50 km/h. Pentru favorizarea VITEZEI este si suprimarea trecerilor pietoni. Strada Mihai Viteazul intre Independentei si Alexandri nu are trecere pieton. Sint la inceputul parcului (la nivel de Gojdu). Oamenii TREC cum pot. TRAIASCA ACCIDENTELE!
Postat 07 Octombrie 2024, 10:27 de Piranda
Transportul in comun
Este incurajat in Oradea, chiar si metropolitan. Cica cursele 1mai si Felix au primit o indexare de 25%, de la 4 la 5 lei. Crestem odata cu tara. Transportul in comun ar trebui sa fie alternativa ieftina pentru copii, batrini, oameni fara permis, saraci... 10 km=10 lei. 1leu/km. Cu o gioarsa fara ITP, care consuma 10l la 100km, deci 1l la 10km, te costa 7 lei. Excelsior. Umblati si la mc de apa si la gigacalorie. Hai, ca au trecut alegerile...inflatia Ciuca-Ciolacu va obliga!
Postat 07 Octombrie 2024, 08:31 de excalibur
Dom' Chirila,
Pacat ca nu renuntati la stilul asta antagonist, tipic cohortelor de electori fideli, care nu isi pun intrebari ci iau totul servit, pe principiul stiu ei mai bine. De ce naiba sa gandim, mai bine basim (sa-mi fie ieratata expresia). E interesant cum la fiecare realizare mareata, e necesara cel putin o modificare/adaptare pe masura. De cand cu mirobolantele pasaje din Centrul Civic, intai a fost necesar un militian (nu e derogativ) la intersectia 1 Decembrie cu Independentei, ulterior s-a montat semafor. Asta in plin centru, in 2024. O fi bine? Evident, nu. Nu trebuie sa citesti un curs de mobilitate sa realizezi, ca directia asta, totul pentru automobile, e gresita! S-au reabiliatat strazi centrale nerespectand nici un concept modern de mobilitate, largind spatiul destinat automobilelor in detrimentul mijloacelor de transport in comun, biciclistilor, pietonilor, nu mai vorbesc de spatii verzi, alea se rezuma la ineptii, linii de tramvai inierbate la bulevard (de parca niste un gazon ne va salva de la incalzirea globala). Cat timp cetateanul e incurajat sa foloseasca automobilul si preponderent doar automobilul, unde se va ajunge? Nu cumva solutiile astea isi vor dovedi mereu limita, precum Podul Carol, Podul Centenarului, Drumul Express, etc. Ce facem largim, sapam, la infinit? Creeand astfel locuitorului o vesnica stare de disconfort/teama, nestiind cand si cum va fi afectat. Vedeti dumneavoastra, avem o masina la doi locuitori, desi unii au 2-3 masini, atunci sacrificam majoritatea pentru minoritate? E normal? Evident, nu! Altele sunt solutiile moderne pentru decongestionarea traficului intr-o urbe, dar nu are nimeni interesul sa le implementeze din motive pur electorale, cetateanul neconcepand sa faca doi pasi fara masina pentru care s-a creditat si cu care se faleste. Era mai intelept ca la avantul fondurilor europene sa se incheie centura prin partea de teren neprietenos, sa se faca park and ride-uri la fiecare intrare in oras si sa se prioritizeze mijloacele de transport in comun si cele alternative. Ce sa-i faci, poate suntem la fel de multi ''iubitori de clorofila'' precum posesori de automobile, sa fim iertati ca avem si noi pareri. Deranj sa fie, dar cu cap si pentru toata lumea ca beneficii.
Postat 07 Octombrie 2024, 06:08 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON