URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Ilegalități flagrante în satul de vacanță Vârtop, recunoscute chiar de autoritățile locale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 26 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Vârtop: bătaie de joc!

Noi dezvăluiri despre satul de vacanță Vârtop, care ar trebui să stârnească interesul procurorilor! Mergând pe urma „miasmelor” reclamate de turiști, BIHOREANUL a descoperit că rețeaua de canalizare și stația de epurare a localității, care au înghițit sume uriașe din bani publici, doar „mimează” activitatea, astfel că, în stațiunea ce putea fi o perlă a turismului montan din Bihor, dejecțiile dau pe dinafară și sunt deversate direct în pâraiele limpezi ale Apusenilor, situație recunoscută chiar de administratorul societății de apă-canal din Nucet.

Lăsați pe uscat

Pentru a doua vară consecutiv, Primăria este incapabilă să redeschidă bazinul olimpic și cel de sărituri de la CSM Oradea, fiindcă nu le-a reparat. Investiție de 7,5 milioane lei, preluată de municipalitate în aprilie 2022 pentru clubul sportiv al orașului cu intenția de „a facilita accesul la o infrastructură sportivă de calitate”, cele două bazine zac nefolosite deoarece administrația locală a găsit abia luna trecută un constructor care să le reabiliteze și să le dezlege de la rețeaua aquaparkului Nymphaea.

Şantiere cu fente

În goana după profit, unii constructori declară în acte construirea unor case „cuplate”, dar în realitate le fac separate pentru a înghesui cât mai multe pe parcele cât mai mici. BIHOREANUL vă dezvăluie subterfugiile prin care dezvoltatorii cartierelor de la marginea oraşului au ajuns să ridice şi să vândă „cutii de chibrituri” la preţuri de lux, afacerile intrând atât în atenţia Poliţiei Locale, cât şi a ANAF, care a pornit „vânătoarea” de evazionişti.

Shogun de Oradea

Un orădean, singurul judoka român campion mondial, este primul ne-japonez Shidoin, maestru al centrului Kodokan din Tokyo, „Vaticanul” judoului din întreaga lume. Florin Lascău are o viață de film: născut și format în Oradea, recrutat apoi de clubul Steaua, a „dezertat” înainte de 1989 în Occident, unde a câștigat competiții și a produs campioni pentru alte țări, dar a revenit acasă, fiind azi director al Federației Internaționale și profesor la Academia Mondială de Judo, unde pregătește antrenori din 204 state.

Vedere la... țevi

Locuitorii cartierului Prima din Nufărul s-au trezit cu o „punte” de țevi peste Peța, construită chiar sub geamurile apartamentelor! Demarat anul trecut, cu o întârziere de 12 ani, proiectul Nufărul Geotermal strică priveliștea de pe malul Peței printr-o supratraversare de țevi ridicată la 1,5 metri înălțime, amenajată la circa 10 metri de podul de acces în cartier, sub care s-ar fi putut masca ușor.

TIMP LIBER
Party în natură

O comună bihoreană de la poalele Munților Pădurea Craiului găzduiește un festival în toată regula, cu Zdob și Zdub, Subcarpați și Damian Drăghici & Brothers. Pentru al doilea an la rând, SculptFest aduce în Căbești sculptori care vor realiza un monument dedicat eroilor, cursanți care vor meșteșugi cavale și trei zile de distracție în aer liber, cu mâncăruri și băutură din belșug. 

OPINII

Mircea Chirilă: Nicio licitație fără contestație!

Doar nu credeați că tronsonul de autostradă Biharia - Chiribiș va scăpa necontestat! După ce a fost declarată câștigătoare o firmă sub paravanul căreia se ascunde neobositul Beniamin Rus, concurența a depus contestație, pe motiv că omul nu avea voie să participe la licitație câtă vreme alte firme ale sale primiseră certificat negativ de la CNAIR.

Acum aștept cu nerăbdare ca Beni Rus să-și ia revanșa și, odată ce va fi declarat învingătorul pentru tronsonul Chiribiș - Suplacu de Barcău, să depună și el contestație. Mă tem că, asemenea taximetristului din București care, deși e primul la semafor, înainte de a se face verde deja claxonează, va depune contestație chiar dacă lucrarea e atribuită chiar domniei sale... 

Adrian Criș: Căutăm meseriași

Cine n-a căutat măcar o dată în viață cu disperare un instalator, un electrician, un mecanic? Cine n-a fost gata, dacă i s-a spart o țeavă ori l-a lăsat mașina când îi era mai dragă lumea, să dea oricât doar ca să găsească un meseriaș? 

Ultima oară eu am pățit-o într-un moment nefericit rău. Cu trei zile înainte de Crăciun, când zăceam acasă, răpus de o viroză, mi-a crăpat o țeavă în centrala casei, unde se află și cazanul, și depozitul de peleți. În încăpere s-a format rapid o baltă, ca să nu mai zic că o grămadă de peleți au devenit pufuleți. Apa s-a scurs și în hol, unde taman pusesem mochetă și un dulap nou... 

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuța: Când se prescriu amenzile primite în străinătate

În 29 mai 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre interpretativă, care va fi obligatorie de la data publicării ei în Monitorul Oficial, prin care a stabilit cum se aplică prescripția pentru amenzile aplicate cetățenilor români în străinătate.Trebuie precizat că amenzile pe care un cetățean român le poate primi în străinătate sunt de două feluri: penale, în cazul faptelor mai grave sau în cazul unor state în care noțiunea de „penal” este mult mai largă decât cea din România și include aproape orice încălcare a legii (cum este, spre exemplu, cazul Franței), sau administrative, pentru ceea ce noi cunoaștem drept contravenții în statele care au un sistem asemănător cu al nostru.

PREMIILE LUI BIHOREL

Băile Felix, fără supermarket: Gigantul Lidl nu și-a putut deschide magazin în stațiune!; Lasă-ne, Gimi! Șeful Camerei Taximetriștilor Bihor e contestat de colegii de breaslă; Piațete unplugged: Primăria Oradea nu găsește firme care să lege noile centre de cartier la rețeaua electrică; Aproape de sfârșit: Patronii azilului de Chișirid, condamnați pentru că au „șutit” casa unei bătrâne; Hărţuit să... muncească: Un angajat al primăriei s-a plâns de „bullying” fiindcă i se dă de lucru; Și dator, și cu gura mare: Un bihorean care a luat primăria la întrebări s-a trezit cu somație pentru amenzi neplătite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON