URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Furtuna care a măturat Oradea a fost de două ori mai puternică decât au prognozat meteorologii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 31 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive.

Potop peste Oradea

Super-furtuna care a măturat mai multe zone din Bihor a fost de două ori mai puternică decât au prognozat meteorologii. Vijeliile de peste 140 km/h au dislocat acoperișuri, au pus la pământ sute de arbori, au rănit zeci de orădeni și au lăsat fără electricitate zeci de mii de bihoreni, dar dincolo de urmările imediate se pune nu doar problema daunelor și a despăgubirilor, pe care autoritățile nu vor să le plătească invocând o situație de forță majoră, ci și a unor schimbări în construcții și în peisagistica urbană. 

Faliți de dezvoltare

Comercianții din Nufărul - Cantemir își văd afacerile periclitate după ce lucrările din zonă le-au distrus vadul comercial, fapt ce a dus la prăbușirea vânzărilor. Micii afaceriști se plâng de scăderea vânzărilor chiar și cu 80%, pe fondul reducerii numărului de clienți, care evită să se avânte peste spărturi și șanțuri, în timp ce primarul Florin Birta spune că nu are cum să îi sprijine. „De când au început lucrările, vânzările s-au prăbușit. Intră în magazin doar clienții fideli. De multe ori îmi spun: «Dacă nu își dă drumul într-o lună, închid»”, mărturisește proprietara unui magazin de la parterul blocului Cicero. 

Dați în vileag!

Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor stă ca pe spini, după ce un reportaj difuzat miercuri seară de jurnaliștii de la Recorder a scos la iveală practici obscure din instituție.

Subcomisarul Paul Filimon, 33 ani, de la Serviciul Rutier Bihor, acuză că este victima unei „cârdășii”. După ce chiar colegii lui i-ar fi dezvăluit datele personale unui om de afaceri potent, cu a cărui soție avusese o ceartă, superiorii ar fi încercat să-l facă să renunțe la plângerea penală. Ba mai mult, ar vrea să-l scoată pe „linie moartă”.

Primar „înghețat”

Parchetul Curţii de Apel Oradea a trimis în fața judecătorilor cinci inculpaţi în cazul schioarei zdrobite de un bloc de gheaţă la baza pârtiei din Vârtop. Primarul din Nucet, Mircea Tuduce, soţia edilului şi întreprinderea individuală a acesteia, firma de gospodărire comunală a oraşului şi fosta administratoare a societăţii sunt acuzaţi de vătămare corporală din culpă.

Azilul profitorilor

Scandalul „Azilele groazei” încă produce reacții. Un orădean îi acuză pe șefii unei ONG care administrează azilul pentru vârstnici din Chișirid că au speculat vulnerabilitatea tatălui său pentru a pune mâna pe casele acestuia, una aflată în sat chiar vizavi de azil, alta în Oradea. „Patronii” azilului i-au obținut semnătura pe un testament în timp ce bătrânul era la pat, în spital, la schimb dându-i zilnic o masă caldă. Nu din omenie, ci din lăcomie, zice bărbatul, în timp ce întreprinzătorii non-profit ripostează: totul a fost perfect legal.

TIMP LIBER
Parcul cu bogății 

Serile estivale ale Oradiei capătă noi nuanțe artistice, cu concerte Mircea Baniciu, Iris, Vunk, Cargo și Compact. Concertele vor avea loc în parcul Muzeului Țării Crișurilor, în cadrul proiectului „Tipografia de idei”, care include și spectacole pentru copii, proiecții de filme și o bibliotecă în aer liber.

OPINII

Mircea Chirilă: Iar pasaje, iar ambuteiaje

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc că iar se va întrerupe circulația tramvaielor când se va face pasajul de la magazinul Crișul, după ce s-a oprit mai bine de doi ani pentru lucrările din Nufărul și Centrul Civic, chiar îmi vine să-mi dau demisia din calitatea de pieton. Iar dacă ramura de tramvai întreruptă de pe strada Republicii nu e de ajuns pentru a întinde nervii orădenilor, se prefigurează niște lucrări și la pasajul Vladimirescu cu Decebal...

Adrian Criș: Nici Siguranță, nici Încredere

În Poliție au ajuns să nu mai creadă nici polițiștii, nu doar civilii, care văd prea multe, de la agenți de stradă întorcând privirile când se întâmplă ceva sub nasul lor până la ofițeri din birouri care îngroapă adânc dosare și șefi corupți până-n măduva oaselor. Investigația Recorder „Instituții pentru cei puternici. Cazul polițistului Filimon” dezvăluie cum însăși conducerea Poliției Bihor combate de cealaltă parte a legii.

COLȚUL JURIDIC

Mircea Ursuța: Justiția, Europa și tâlhăria

În 24 iulie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat o hotărâre foarte mediatizată, prin care a stabilit, în esență, că în cazurile de fraudă la bugetul Uniunii Europene judecătorii români trebuie să ignore mai multe decizii ale Curții Constituționale (CCR) și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). CJUE ne spune că instanțele naționale trebuie să lase neaplicate deciziile ÎCCJ și CCR „în măsura în care aceste decizii au efectul de a conduce la prescrierea răspunderii penale într-un număr mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii și, prin urmare, (...) de a crea un risc sistemic de impunitate pentru astfel de infracțiuni”...

PREMIILE LUI BIHOREL

Furtună cu profit: Pagube-racord raportate de un controversat primar din Bihor; Vorbe, nu fapte... Autoritatea Electorală caută sediu în Bihor pentru noua echipă de bugetari de lux; Fost-ai Lele... Celebrul avocat imobiliar Alexandru Lele a „tapat” Primăria Oradea de bani serioși, vezi cum!; Halta Oradea: Nepalezii „importați” de Administrația Domeniului Public o tulesc în Occident; Spargere cu repetiție: Noua pistă pentru biciliști din Nufărul - Cantemir, spartă deja a treia oară; Câte bordeie, atâtea obiceie... Cum au scăpat executorii judecătorești Beiușan, tatăl și fiul, de dosarul penal. 


 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Majoritatea titlurilor nu sunt de propagandă, are PSD ceva de propagandă încearcă acolo. Cat despre Oradea și Bihor, totul merge strună aici.
Postat 31 Iulie 2023, 09:38 de Sandu2100
Majoritatea titlurilor și subtitlurilor din Bihoreanul arată "direcția" vieții economice și sociale locale.
După modelele primului liberal al țării de la Cotroceni, pompos numite România Lucrului Bine Făcut, cea Normală, cea Digitală sau a cea Educată, iată că Oradea și județul în care excelează, cel condus de peste 15 ani de liderul PNL Bihor - Bolojan Gavril Ilie - ne arată fața demersurilor eșuate. Comerțul e la pământ, infrastructura sub ape, suprastructurile supraaglomerate dar mai ales incomode constructiv și oamenii disfuncționali în general, prin bătutul pasului pe loc în cele mai multe privințe. Liberalii s-au dovedit profund amatori, social-democrații s-au arătat aceeași mediocri, reziștii ipocriți, maghiarii mercenari, iar restul ce vin din urmă niște oportuniști. Căpătuiala e singura lor legătură comună.
Postat 31 Iulie 2023, 07:38 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON