URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2021, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Din cauza secetei, recoltele de toamnă sunt slabe, iar animalele sunt hrănite deja cu furaje

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 23 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Ne arde pământul!

Din cauza secetei, recoltele de toamnă se arată de 5-6 ori sub medie, iar animalele sunt hrănite deja, în plină vară, cu furaje tot mai scumpe. Dacă la grâu au fost recolte-record, cele mai mari de după aderarea la Uniunea Europeană, iar Bihorul este chiar fruntaş, cu producţii peste media naţională, în schimb la porumb, floarea-soarelui, soia şi lucernă se înregistrează un adevărat dezastru în sudul judeţului, unde fermierii sunt devastaţi de arşiţă.

"Concejal" Florian 

Emigrat de două decenii într-un sat din Spania, un bihorean e singurul străin aflat la al doilea mandat de consilier local. La 70 de ani, Florian Bala lucrează în continuare în livezi, îşi reprezintă vecinii români şi spanioli în legislativul local şi înţelege de ce românii nu se întorc în ţară: el însuşi, dacă ar reveni acasă, n-ar putea trăi decent din pensia internaţională.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Anca Grama, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea: "Graniţa între a fi sus şi a fi jos este şubredă"

După ce timp de 13 ani a fost consiliera lui Ilie Bolojan, Anca Grama, fostă jurnalistă de televiziune şi apoi purtătoarea de cuvânt a Primăriei, a preluat în această primăvară, în urma unui concurs, conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, instituţie care se îngrijeşte de cei mai vulnerabili şi necăjiţi orădeni.

În vârstă de 38 ani, absolventă de Litere şi de Ştiinţe Juridice, cu un masterat în administraţie publică, Anca Grama vrea ca beneficiarii de servicii sociale să simtă că nu sunt lăsaţi de izbelişte, iar pentru asta a iniţiat deja câteva acţiuni interesante. A redeschis centrele pentru vârstnici, i-a dus pe tinerii ieşiţi din centrul Dignitas în excursie, a scos copiii din centrul de zi într-un tur cu autobuzul turistic prin Oradea... 

BIHOREANUL a întrebat-o despre cum îi ajută oraşul pe locuitorii mai amărâţi şi ce ar putea face în plus. 

Bani pentru gaz

După două decenii de delăsare, Consiliul Judeţean sprijină comunele şi oraşele care vor să înfiinţeze sau să extindă reţele de gaz. CJ Bihor pune la bătaie câte 1 milion de euro pe an pentru 5-6 primării, pentru că Guvernul nu are niciun program de finanţare pentru racordarea la gaz, iar cele care au depus proiecte, ca să o facă cu bani europeni, sunt blocate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

Îngropat pe datorie 

Părinţii lui Sebastian Secară sunt disperaţi. Băiatul lor a dispărut de acasă în aprilie, fiind găsit mort pe malul Crişului Repede la începutul lunii mai. Oamenii nu ştiu dacă a fost accident, sinucidere sau crimă. Se şi tem să se gândească. Au oricum cu ce îşi bate capul, căci după înmormântare au rămas cu datorii pe care nu ştiu cum să le achite. "Ce să facem? Să ne vindem casa ca să plătim înmormântarea?", întreabă tatăl, Iacob Secară.

Neatenţie ucigaşă

OMV Petrom şi un şofer al companiei, obligaţi la despăgubiri de 1,3 milioane lei pentru familia unui angajat mort într-un accident de muncă pe platforma din Suplacu de Barcău. Firma, ca parte responsabilă, şi şoferul au fost trimişi în judecată de procurorii din Marghita pentru ucidere din culpă, acesta pentru că a uitat să asigure echipamentele dintr-o remorcă, iar o piesă uriaşă a căzut peste un lăcătuş, omorându-l pe loc.

Mecena tinerilor

Povestea unuia dintre primii militanţi bihoreni pentru emanciparea românilor sub stăpânirea habsburgică în secolul XIX. Născut la Sânnicolau Român într-o familie de plugari, Nicolae Jiga s-a remarcat ca tenace susţinător al educaţiei şi culturii româneşti din Bihor, într-o perioadă în care populaţia majoritară era marginalizată. 

TIMP LIBER
Cinema la graniţă 

Regizorul Marian Crişan nu doar că şi-a transformat locul natal într-un oraş de film, prin producţiile "Morgen" şi "Berliner", ci şi într-unul de festival. Din dorinţa de a le dărui salontanilor, şi nu doar lor, pelicule de autor pe care altfel rar au şansa să le vadă, Crişan a lansat un festival dedicat producţiilor cinematografice din România şi din Ungaria, dat fiind că evenimentul are loc într-un oraş de frontieră. Ediţia din acest an, programată la finalul săptămânii, oferă 6 filme noi şi interesante, între care "Berliner", turnat în Salonta, şi "Întregalde", cea mai recentă producţie a lui Radu Muntean, selectată la Cannes. 

EDITORIAL

Cum s-a păcălit Bolojan cu Sorbonica

de Mircea Chirilă

Fostul primar ştia care e punctul slab al oraşului. Universitatea. Degeaba s-a străduit el să facă administraţie ca la carte, dacă Sorbonica nu livra urbei ceea ce trebuia. Marile firme preferă să meargă în Clujul lui Boc, care, deşi e o catastrofă de primar, s-a înfruptat la greu din uriaşul succes al UBB-ului.

Ilie Bolojan a încercat diverse variante, între care şi trimiterea în Parlamentul ţării a unor universitari, chiar dacă pentru asta activul de partid a mârâit şi vociferat pe la colţuri. Dar cum să faci primăvară cu o floare sau două, când la Bucureşti nu poţi mişca mare lucru?

România, proasta satului

de Adrian Criş 

Săptămâna trecută am putut constata la firul ierbii, pe propria piele (foarte curând urmează şi la buzunare), cum tragem ponoasele incompetenţei tenace a celor care ne conduc, în două chestiuni complet diferite.

O mare parte a Bihorului e arsă de secetă şi, pe lângă vaietele mioritice despre datul meteorologic ori invocarea paparudelor, e imposibil să nu te ducă gândul şi la motivele pentru care nu avem irigaţii într-un judeţ şi o ţară cu bogate resurse de apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Emanciparea tinerilor".
Când ești prost de mic, când ești mare doar te joci. Nu-i așa, Bihoreanule? Te recunoști? Auzi la ea, fițuică de partid, ce frumos vorbește despre "emanciparea românilor de sub dominația habsburgică" !!! De fapt, dominația austro-ungară mai pe înțelesul cititorilor. Păi astăzi, în zilele noastre, România Liberală, Educată, Normală și a Lucrului Bine Făcut, nu e aceeași dominație? S-a emancipat românul sub "dominația liberismului" cumva? Până unde vă puteți coborî cu creierașul vostru de băgători de seamă? Voi cu care PNL o să marșați, după "schisma" ce va urma? Cel care va susține pe mai departe emanciparea SIE, ori cel care se autoemancipează de zeci de ani sub oblăduirea SRI? Măcar definiți "emanciparea românilor" din când în când, ca să nu vă uitați propria istorie a ultimelor trei decenii.
Postat 23 August 2021, 09:26 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON