Luni, 10 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut variat și bogat în informații exclusive. Dintre subiectele noii ediții:
Vine ursul!
Urșii „pândesc” Oradea: în două luni, trei exemplare au fost văzute în vecinătatea orașului.
Populația de urși din Bihor a ajuns, oficial, la 78 de exemplare, din care mai mult de jumătate au fost observate în păduri colinare sau de șes, un habitat atipic pentru aceste animale, unde nu-și vor găsi hrană suficientă, așa încât, curând, ar putea da iama în culturi agricole sau să înceapă să ucidă.
Vara amânărilor
Copleșită de cele peste 100 de șantiere, municipalitatea se dovedește incapabilă să le gestioneze. Oradea este toată un șantier în care Primăria se încurcă singură, prelungind repetat termenele de predare a lucrărilor la pasajele din piețele Emanuil Gojdu și Cetății, dar și la centrele de cartier Nufărul, Rogerius și Ioșia.
„Și când zugrăvești acasă se face deranj. Îți propui să termini într-o săptămână, apoi realizezi că a trecut o lună și abia ai ajuns să dai jos hârtia de protecție de pe mobilă”, spune viceprimarul Marcel Dragoș.
A fost cândva Leșu...
Unul dintre inginerii care au construit barajul Leșu, primul din România ridicat din piatră, deplânge soarta lucrării hidrotehnice, lăsată pe sec de ani de zile. La împlinirea a 50 de ani de la inaugurarea acumulării Leșu, unde au muncit peste 300 de oameni timp de 4 ani, inginerul Péter Alexandru rememorează pentru BIHOREANUL dificultățile de pe șantierul la acea vreme revoluționar.
Ultraj live!
Ultraj în variantă agravată. E acuzaţia pentru care, pe 26 iunie a.c., un salontan de 31 ani a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv.
Bărbatului i se impută că, beat fiind, a atacat un poliţist, l-a lovit, înjurat şi ameninţat, întâi în stradă, apoi şi în sediul Poliţiei, doar pentru că agentul a încercat să-l liniştească. Incidentul, produs la începutul lunii iunie, a ajuns în faţa instanţei în mai puţin de 3 săptămâni, pentru că bătăuşul nu a putut nega nimic. Polițistul avea camera de corp pornită şi a înregistrat „prestaţia” scandalagiului, care nici nu e la prima ispravă penală...
Scandal pe lac
ABA Crișuri cheltuie bani publici pentru un interes privat, prin transformarea în lac de agrement a unei acumulări hidrografice nepermanente din Băile Felix, menită, în acte, să apere stațiunea de inundații.
Riscul, însă, este egal cu zero, acuză un orădean care, la fel ca alți 124 deținători de terenuri ce vor fi acoperite de ape, a dat în judecată instituția, susținând că proiectul nu are nicio legătură cu realitatea: „Proiectul este pentru amenajarea Crișului Repede, dar acesta se află la 25 km distanță”. „Niciodată riscul nu este inexistent”, răspunde conducerea ABA Crișuri.
Run, Ronaldo, run!
Un tânăr din Bihor a devenit antrenor de ogari englezi, iar unul dintre „elevii” săi a ajuns campion în Budapesta. Patrupedul sportiv se numește Ronaldo, după numele fotbalistului portughez, are 3 ani și a reușit să câștige o competiție în care au fost înscriși zeci de câini rapizi din Ungaria și România.
TIMP LIBER
Coloana sonoră a verii
Festivalurile de amploare nu sunt singurele care țes agenda Oradiei. Farmecul serilor de vară va fi sporit în perioada următoare în orașul de pe Crișul Repede cu ajutorul unor evenimente organizate în aer liber.
Printre acestea se numără concerte de jazz, muzică de filme și tangouri simfonice, spectacole cu statui vivante pe promenada Libertății, precum și un târg dedicat meșterilor populari, și acela sărbătorit inclusiv cu muzică...
OPINII
Mircea Chirilă: Dezbateri publice la mișto
La dezbaterile organizate pentru noul drum expres Oradea - Arad s-au prezentat zero contribuabili. Poate o fi miza prea mare pentru cetățeanul de rând când e vorba de un drum de miliarde de lei și care trece la distanță mare de localități. Sau poate o fi vorba de blazarea care a apărut din cauză că oamenii și-au dat seama că oricum părerea lor nu prea contează.
De curând am fost informați brusc cum urmează să arate pasajul de la Magazinul Crișul. E vorba de niște planșe și o scurtă informare prin care suntem preveniți că ne-am înșelat dacă am crezut că scăpăm de șantiere în centru.
Adrian Criș: Banii publici pentru sport
Finanțările anunțate de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor (350.000 euro, respectiv 100.000 euro) pentru FC Bihor repun în discuție relația bani publici - activități sportive. Bihorenii, ca de altfel românii în general, s-au obișnuit ca autoritățile să „bage bani” în sport, în cazul nostru mai ales în fotbal, în baschet și în polo, considerate sporturi „de tradiție” în plan local. Unii spun că e perfect normal, alții că nu-i ok. Din ultima categorie fac parte, nota bene, mai ales cei convinși că aportul financiar al autorităților este prea mic și, deci, ar trebui majorat consistent!
COLȚUL JURIDIC
Mircea Ursuța: Dosarul cu șină moare, dar nu se predă!
În ultimele săptămâni, peste tot în mass media au apărut informații legate de modificarea cadrului legislativ în sensul modernizării administrației publice, folosirii instrumentelor electronice și „pensionării” bătrânului dosar cu șină.
Dacă citim însă atent Legea nr. 9/2013, intrată recent în vigoare, vom constata că lucrurile nu sunt așa frumoase cum au fost prezentate în public.
PREMIILE LUI BIHOREL
De trei ori penală: „Spioana” lui Victor Micula din Poliție, trimisă din nou în judecată; Milionar din mega-nuntă: Suma colosală primită ca dar de nuntă de deputatul Adrian Merka; Avocatul Prescripție: Cum se dă în spectacol celebrul Răzvan Doseanu pe TikTok; VIP-uri pe sec: Fost președinte al Consiliului Județean Bihor, cu vilă, dar fără contract pentru apă!; Șef peste șefi: Cum s-a ajuns în Primăria Oradea ca la șase oameni să fie trei șefi; Comunism de Nojorid: Primăria vrea să-i „ardă” la impozit pe localnici, indiferent de mărimea proprietății.
ACTUALITATE LOCALĂ
Primăria Oradea l-a dat în judecată pe Ludescher pentru terasa făcută ilegal în buricul târgului; Singurul zecist de la Bac în Bihor n-a luat meditații pentru examen; Nu mergem la mare cu avionul! Air Connect a anulat zborurile Oradea - Constanța; Rezultatele finale ale recensământului în Bihor: care este ponderea etniilor?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.