URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Martie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum a motivat Judecătoria Oradea condamnarea lui Victor Micula la 2 ani de închisoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 11 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

„Pușcat” cu pușcărie

BIHOREANUL vă prezintă cum a motivat Judecătoria Oradea condamnarea lui Victor Micula la 2 ani de închisoare fiindcă a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea.

Hotărârea pronunţată de judecătorul Andrei Pop dezvăluie cum a încercat Micula să-i păcălească pe anchetatori cu o armă „fake”, în timp ce mitraliera pe care o folosise a fost vopsită şi ascunsă, dar şi cum a fost dovedit, cu un martor sub acoperire şi imagini video, că a cheltuit sute de mii de lei pe arme, înregistrându-le pe numele altora.

Casele bunicilor

Gândite să ofere vârstnicilor orădeni posibilități de socializare, cele patru centre sociale ale Primăriei Oradea sunt închise în weekend și de sărbători, tocmai când bătrânii s-ar întâlni..

Centrele înființate în cartiere aglomerate, cum ar fi Nufărul, Ioșia și Rogerius, sunt frecventate zilnic de circa 900 de bătrâni, aproape toți bărbați veniți să joace cărți sau să discute, care și-ar dori ca locurile de întâlnire să rămână deschise și în zilele nelucrătoare.

„Ecoul” pandemiei

Încă una din urmările pandemiei de Covid-19: tot mai mulți preșcolari și elevi din clasele primare au probleme de pronunție!

Pentru că în anii când trebuiau să-și dezvolte vorbirea nu au interacționat suficient cu educatorii și învățătorii, copiii nu au învățat vorbirea corectă, ceea ce le îngreunează învățarea cititului și a scrisului.

Familia de la sală

Un orădean, tată a doi copii, antrenează pro bono zeci de adolescenți și tineri din Oradea, pentru ca aceștia să devină campioni la box.

Dacian Chișvasi este mentorul a zeci de sportivi, mulți dintre aceștia provenind din medii defavorizate, ajutându-i inclusiv să-și cumpere echipamente, să se lase de droguri și să-și continue studiile.

Primăvară cu povești

Actorii Teatrului Regina Maria pregătesc noi povești pe care le vor prezenta, nu peste mult timp, publicului atras de arta spectacolului.

Următoarele premiere sunt programate în lunile martie și aprilie, iar textele alese - care abordează teme ca dragostea, melancolia ori suferința - sunt semnate de apreciați autori americani contemporani. Prima dintre producții, „Undeva, cândva”, va avea premiera pe 23 martie.

ORADEA NOASTRĂ

Pistă... în pană

Pista pentru bicicliști care leagă orașele Oradea și Berettyóújfalu pare ruptă din Ucraina. Pe tronsonul paralel cu Calea Borșului este întreruptă, plină cu noroi ori „decorată” cu obstacole produse de șantierele din zonă. Pe tronsonul din Ungaria, însă, arată aproape impecabil. Din nou, vecinii ne pot da lecții...

Deșeuri cu valoare  

La trei luni de la demararea sistemului de garanție-returnare (SGR), în magazinele din Oradea sunt tot mai frecvente băuturile pentru care cumpărătorii sunt obligați să plătească în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj. Nu toți comercianții s-au organizat, însă, pentru preluarea PET-urilor, sticlelor ori dozelor. BIHOREANUL a făcut o trecere în revistă.

Colectarea, simplă și nu prea...

Colectarea separată a deșeurilor pare simplă: sticla se aruncă în pubela verde, hârtiile și cartoanele merg „la albastru”, plasticul și metalul se depozitează doar în sacul sau pubela galbenă, iar deșeurile biodegradabile, care devin compost, se pun „la maro”. Ce rămâne se aruncă „în negru”, adică în pubela pentru deșeuri reziduale. Totuși, există și deșeuri care ne pun în dificultate... RER Vest lămurește unde trebuie să aruncăm mai multe obiecte care ne pot da bătăi de cap.

Echipa perfectă

O adolescentă de 14 ani și bunicul ei de 61 de ani sunt doi dintre voluntarii care mențin curat Parcul Libertății. Cei doi adună săptămânal gunoaiele aruncate de alții pe jos, în parc. Victor și Tina nu simt nici oboseală, nici rușine când curăță parcul, fără să aștepte ceva la schimb. Din contră, spun că munca de voluntariat le aduce satisfacții și, cel mai important, le dă ocazia să petreacă timp împreună. O poveste de „Jos plălăria!”.

OPINII

Adrian Criș: Hoțul și prostul

Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva...

Mircea Chirilă: Dacă facem o sală, să fie ca lumea!

Acum se pregătește un centru multifuncțional frumos, cu o sală mare, de peste 1.000 de locuri, plus încă două mai mici, bașca o grămadă de facilități. Numai că sala asta mult așteptată are o hibă care ar putea să-i ciuntească sever utilitatea. Nu are fosă pentru orchestră! Sigur că introducerea sa în proiect ar fi crescut valoarea investiției, dar absența ei se poate dovedi catastrofală în timp...

PREMIILE LUI BIHOREL

Candidat de musai: Liberalii vor să îl arunce pe Călin Gal în cursa pentru Primăria Sânmartin; Directoarea Fundației pentru Protecția Monumentelor Istorice și-a depus demisia; Scandal de toată pomina în interiorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor; Angajații Parchetelor parchează cum vor... bolizii lor; Hoții i-au adus la disperare pe crescătorii de oi din Bihor; Alertă lentă: Cum tratează Direcția Sanitar-Veterinară Bihor reclamațiile privind alimentele dubioase...

ACTUALITATE LOCALĂ

Purtare abuzivă: Dosar penal deschis polițiștilor din Aușeu care au brutalizat un cetățean; Afaceristul Călin Raita, suspectat de o fraudă fiscală de peste 5 milioane lei; Liber la construirea lotului Suplacu de Barcău - Chiribiș al Autostrăzii: Construcții Erbașu se poate apuca de lucru!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON