URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ce scenarii noi se pregătesc pentru Aeroport după ce proiectul Air Oradea a rămas „în aer”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 21 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Subiectele noii ediţii:

Air Oradea, în aer!

Noi scenarii pentru Aeroport, după ce firma finanțată de Primărie și CJ Bihor cu 15 milioane lei nu a închiriat aeronave pentru curse externe regulate.

După eșecul „Air Oradea”, cele două administrații plănuiesc acum fie să declare operarea a două rute spre hub-uri din Europa ca serviciu public obligatoriu, pe care să-l presteze o companie desemnată prin licitație și subvenționată, la fel ca OTL, fie să-și transforme propria firmă în una de ticketing, care să vândă locuri pentru cursele altor companii ce vor zbura din Oradea.

Dottore la reabilitare

Prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, Florian Bodog, își „cârpește” CV-ul, subțiat din cauza imposturii.

Cu o teză de doctorat ținută la secret, cu o alta dovedită ca fiind plagiată și lăsat și fără dreptul de a coordona doctorate, PSD-istul încearcă să-și restaureze cariera universitară cu o nouă teză, pentru a avea abilitarea de a „produce” la rându-i noi doctori.


(Inquam Photos/Octav Ganea)

„Ciubucari” la judecată

Doi poliţişti din Bihor acuzaţi de corupţie de un şofer pe care l-au „iertat” contra cost de dosarul penal au fost daţi pe mâna ofiţerilor DGA chiar de şeful Serviciului Rutier.

Subofiţerii Radu Lucuş şi George Groza, de la Postul de Poliţie Biharia, l-au „agăţat” pe şofer la intrarea în ţară și l-au dus într-o parcare ferită, unde unul dintre ei s-a „servit” cu bani din portofelul omului, la plecare asigurându-l că i-au lăsat totuși bani de motorină.

Marian al II-lea

Un tânăr regizor din Salonta s-a lansat în cinematografie cu o comedie filmată în orașul natal și a cules premii și nominalizări la festivaluri internaționale.

La 24 de ani, salontanul Marian Fărcuț a fost ucenic în câteva proiecte ale cunoscutului său concitadin, regizorul Marian Crișan, care i-a produs scurtmetrajul de debut după ce l-a inspirat încă din copilărie.

Crișul subțiat

Viitoarea promenadă de pe Crișul Repede ar putea destabiliza Podul Sf. Ladislau!

Doi specialiști acuză ABA Crișuri că a îngustat ilegal albia râului în centrul Oradiei, ceea ce a modificat deja scurgerea Crișului, iar pe viitor poate provoca eroziuni în malul drept și în picioarele podului din apropiere.

Luffa de Diosig

La o plimbare prin piața volantă, deschisă sâmbătă de sâmbătă în Piața Unirii din Oradea și dedicată producătorilor locali, nu găsiți doar de-ale gurii.

Un tânăr cuplu de bihoreni, István Anikó și Károly, îmbie clienții să încerce un burete eco-friendly, adică 100% natural și 100% biodegradabil, care poate fi folosit atât în bucătărie, pentru spălarea vaselor, cât și în baie, pentru exfolierea și curățarea corpului.

Un lucru mai puțin știut este că acest tip de burete este obținut dintr-o specie de dovleac exotic, care - dovedesc cei doi agricultori - poate da roade și în Bihor...

TIMP LIBER

Klezmer pentru toți

Începutul toamnei aduce în Oradea o serie inedită de evenimente, toate având în prim-plan comunitatea evreiască și cultura acesteia.

Festivalul „Euroiudaica” va avea loc pentru prima oară în urbea de pe Crișul Repede și cuprinde o agendă bogată: concerte de muzică tradițională klezmer, conferințe pe teme interesante - cum ar fi „Evreii Rock’n’Roll”, susținută de Berti Barber -, precum și spectacole de teatru ale unor trupe din țară și străinătate. Și toate sunt deschise oricărui curios...

OPINII

Du-mă acasă, măi tramvai!
de Mircea Chirilă

Oradea e un oraș prea mare ca să te poți deplasa doar pe jos sau cu bicicleta și prea mic ca să fie rentabil un metrou. Așa că strategia de transport în comun trebuie să se bazeze pe tramvaie și autobuze. Adică autobuzele să aducă populația din noile cartiere cât mai aproape de liniile de tramvai.

Când primarul Florin Birta a anunțat că scopul pasajelor Crișul și Gară este, de fapt, să fluidizeze traficul în așa măsură încât să permită crearea unei benzi dedicate tramvaiului, lumea a luat foc. Cu greu îți poți imagina acum traseul de mașini pe strada Republicii castrat la o singură bandă în condițiile în care și drumul oarecum paralel, cel expres, este sufocat în orele de vârf.

AUR fără limite
de Adrian Criș

România nu mai este doar o țară rămasă în urma celorlalte țări europene, ci una de-a dreptul retardată. O mină explodează pe litoral, dar aborigenii vor musai atunci pe plajă. Niște bombardieri pe care salvamarii nu-i lăsau în marea agitată sar la bătaie cu aceștia și apoi și cu jandarmii care încercau, în fond, să le protejeze viețile. Nicidecum să le strice sejurul, să le limiteze „libertățile”.

Colțul juridic: Modificări importante în materie penală. Legislația rutieră
de Mircea Ursuța

Așa cum arătam săptămâna trecută, la începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023 prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani.

În materia infracțiunilor rutiere cele mai importante modificări vizează adaptarea legislației penale la decizia CCR prin care s-a stabilit că textul legal - care stabilea că alcoolemia este cea din momentul recoltării probelor biologice - este neconstituțional, alcoolemia relevantă trebuind să fie cea din momentul condusului.

ACTUALITATE LOCALĂ

Incendiu violent la Hotel Mureș din Băile Felix: 14 persoane au avut nevoie de medici; S-a redeschis ștrandul copilăriei noastre! Cât costă biletele la Aquaparkul Venus din Băile 1 Mai?; Tânăr din Tinca, reţinut pentru schingiuirea animalelor. A chinuit o pisică şi a postat imaginile pe TikTok; AUR, în campanie electorală: Poșta îi distribuie materialele de propagandă în Oradea; Cât costă parcurile industriale; Elev dat afară de la Bac; Modernizări la Maternitatea Oradea.

PREMIILE LUI BIHOREL

Bitea se întoarce: Fostul subprefect de Bihor și-a găsit un nou post călduț, la Ministerul Muncii; Kitsch marca Micula: Hotelul Iadolina din Stâna de Vale oferă băi în ciubăr... printre dărăpănături; Cereți, Așteptați, Sperați! Cardurile europene de sănătate ale bihorenilor vin și cu întârziere, și cu informații greșite; Totul până la bani: Directorul de la Colegiul Economic contestă sancțiunea primită pentru că a vrut să-i taxeze pe elevi; Justiţia Evei: Prinsă că a decontat servicii fictive, farmacista şefă din Spitalul Marghita rămâne cu cazierul curat; Laudă-mă, gură! Folcloristul Cornel Borza, fost consilier județean al PNL, se pretinde curtat de partide.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Te-ai plictisit rău săptămâna trecută, niciun subiect pt propagandă ::::::)))) acum recuperezi
Postat 21 August 2023, 09:00 de Sandu2100
Fly Bolo Fly ... un proiect eșuat și prevăzut de câțiva cititori încă de la faza de intenție.
Dar, cum habarnismul și căpoșenia merg mai departe, mână în mână ca de la CJB la PMO ... se pare că banii aceia ce stau în cont, 3 milioane Euro, au lipici pentru niște "neterminați" ai PNL Bihor. Trebuie să fi de două ori în profund retard, ca să propui ... "serviciu public obligatoriu" pe niște rute externe, sau ca "serviciu de ticketing" inutil, care să trăiască din comisioanele puse pe costurile altor operatori. Soluția e una și bună ... dizolvarea juridică a agentului economic denumit "Air Oradea" la cererea acționarilor, închiderea contului bancar și transferul capitalului depus în numerar către unul dintre proiectele de interes public care se află în derulare. Orice alte "artificii" propuse de binomul Bolojan&Birta trebuie din start respinse.
Postat 21 August 2023, 08:06 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON