URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea la rece

Orădenii riscă să tremure în case pentru că sezonul rece prinde oraşul, din nou, cu lucrări pentru înlocuirea conductelor neterminate.

După ce Primăria s-a încurcat în atragerea de finanţări UE, iar muncitorii puşi să înlocuiască 20,28 kilometri de magistrale au finalizat până săptămâna trecută doar 80% din lucrări, Termoficare a oprit apa caldă în Oradea şi Sînmartin în speranţa că firmele îşi vor termina treaba şi va putea furniza căldură măcar după 20 octombrie.

Maşinaţiuni de lux

Şefii Consiliului Judeţean toacă banii pe cumpărături „confidenţiale”, pentru a-şi satisface orgoliile proprii şi pentru a obţine obedienţa subordonaţilor.

Dacă de Crăciunul 2016 preşedintele Pásztor Sándor a spart 22.000 euro pe iluminatul bilingv al sediului CJ cu contracte post-factum, în primăvară s-a pregătit împreună cu vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea să-şi tragă „gipane” de 112.000 euro special alese, iar în vară a „cinstit” concediile a 56 de funcţionari cu 37.600 euro.

Vara „dezertorilor” 

Sute de angajaţi din Bihor ai Ministerului Administraţiei şi Internelor au fugit la pensie în ultimele luni,  înainte de plafonarea pensiilor speciale.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului intrată în vigoare la 15 septembrie, pensiile speciale, mai puţin ale magistraţilor, au fost limitate la media salariilor ori soldelor nete încasate de beneficiari.

„High” spre moarte 

Fenomen îngrijorător: în Bihor cei mai mari consumatori de droguri sunt adolescenţii între 14 şi 17 ani.

Stările halucinogene şi depresive induse de consumul de droguri determină narcomanii să devină agresivi şi chiar suicidali, iar consumatorii care caută ajutor nu găsesc în tot judeţul un centru specializat unde să fie trataţi pe perioade lungi.

Sex nebun

Bolnavă de schizofrenie, a ajuns în două rânduri victimă a traficului de persoane.

O bihoreancă a fost „agăţată” direct de pe patul de spital de un proxenet care, profitând de boala şi de problemele ei familiale, a sedus-o şi apoi a forţat-o să se prostitueze, câştigând de pe urma ei peste 26.000 lei în şase săptămâni.

Tărăboi fără economie

Un concurs pentru un post de profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice s-a finalizat cu scandal.

Una dintre candidate, Sunhilde Cuc, dă Universitatea în judecată pentru că ar fi sabotat-o, iar câştigătoarea, Madela Abrudan, îşi acuză adversara de şantaj.

TIMP LIBER

Festival cu delicii

Distracţia e pe cale să înceapă la Toamna Orădeană, festival care anul acesta va aduce în oraş artişti autohtoni apreciaţi, precum Zdob şi Zdub, Delia şi Smiley, spectacole de stradă din Franţa şi Olanda, dar şi o ofertă culinară pe cinste.

Pe lângă show-uri, evenimentul îşi va aştepta participanţii cu mâncăruri delicioase gătite la 30 de standuri şi food truck-uri, atât în Piaţa Unirii, cât şi în Cetate, ateliere creative pentru copii şi tineri, lecţii de iniţiere în golf şi plimbări cu tramvaiul de epocă. 

ORADEA NOASTRĂ

Poluare îngropată

Orădenii care au concesionat terenuri de la Primărie în Cartierul Tineretului pentru a-şi construi case s-au trezit cu o moştenire nedorită: solul e doldora de deşeuri din azbest, extrem de periculoase la inhalare, pentru că pot declanşa boli pulmonare grave, chiar şi cancer.

Ridicat pe locul depozitului de deşeuri al fostei fabrici de azbociment din Velenţa, cartierul n-a avut niciodată parte de o ecologizare autentică, recunosc reprezentanţii Primăriei. Reziduurile au fost pur şi simplu îngropate în pământ, fiind scoase acum la suprafaţă de concesionarii parcelelor, care au reclamat poluarea dosită Gărzii de Mediu...

Colectaţi selectiv! 

Pentru că una dintre cele mai importante preocupări ale operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, este ca sistemul de colectare selectivă a deşeurilor să funcţioneze fără sincope, societatea va distribui clienţilor persoane fizice noi role cu saci galbeni.

Astfel, marţi şi joi, după colectarea deşeurilor, orădenii care stau la case vor primi câte o rolă cu 25 de saci galbeni de unică folosinţă, rezervaţi exclusiv colectării fracţiei uscate, adică deşeurilor reciclabile.

Mihai Togor, noul comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor: "Nu ascundem nimic sub preş”

Ecologiştii orădeni au primit o veste bună: în sfârşit, „limba” lor se vorbeşte şi în instituţiile de mediu! De la jumătatea lunii septembrie, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu este condus de Mihai Togor, cunoscut în ultimele două decenii pentru poziţiile „verzi” pe care le-a luat adesea în contradictoriu cu autorităţile publice.

Din noua funcţie, prima de conducere într-o instituţie publică, ecologistul vrea să contribuie la menţinerea siguranţei mediului din Bihor. Adică la o bună simbioză între om şi natură...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON