URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2014, 19:38

Nu, Prefecturii: Consiliul Local Oradea refuză să retragă Poliţia Locală din "alianţa" cu Romprest

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce săptămâna trecută prefectul Claudiu Pop a cerut municipalităţii abrogarea hotărârii de Consiliu Local privind parteneriatul între Poliţia Locală şi firma Romprest, pe motiv că poliţiştii nu se pot pune în slujba unui operator privat, aleşii orădenilor au votat, joi, menţinerea hotărârii în vigoare.

Motivul solicitării lui Pop vine pe motiv că juriştii Prefecturii nu consideră legală obligarea Poliţiei Locale de a ajuta compania Romprest să încheie contractele cu persoanele juridice şi persoanele fizice, astfel încât aceasta să încheie câte 2.000 de contracte pe an, 12 pe zi. "Contractul de parteneriat încheiat în baza HCL 909 între Poliţia Locală şi compania Romprest spune că "Poliţia Locală va folosi toate mijloacele coercitive de uzanţă îndreptate către utilizatorii persoane fizice şi persoane juridice de drept public şi privat de pe raza municipiului Oradea", iar colegii jurişti au spus că acest lucru nu este oportun şi nu respectă cadrul legal", a arătat prefectul Claudiu Pop, spunând că, dacă CL nu va abroga decizia la proxima şedinţă, Prefectura o va ataca în contencios.

Pop afirma că rolul Poliţiei Locale putea fi exercitat nu pentru a ajuta compania Romprest să încheie contracte, şi încă cu "target", ci doar ulterior, amendând firmele şi cetăţenii care nu încheie contracte cu Romprest, la fel cum se întâmplă atunci când cetăţenii şi firmele nu au contracte de salubrizare cu RER.

Totuşi, municipalitatea se ţine pe poziţie şi a decis păstrarea hotărârii în aceeaşi formă. Decizia a fost luată, joi, cu 17 voturi pentru şi 9 împotrivă, de CL Oradea. Singurii opozanţi au fost consilierii UDMR şi PDL.

Reprezentanţii Primăriei susţin că parteneriatul "vizează colaborarea celor două entităţi cu privire la Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie "DDD" în municipiul Oradea" şi spun că rolul poliţiei în această ecuaţie este de informare.

"Decizia de menţinere a parteneriatului Poliţiei locale cu Romprest este fundamentată pe Raportul de specialitate al Poliţiei Locale. În raport se arată că acordul de colaborare încheiat între Poliţia Locală Oradea şi Compania Romprest a fost adoptat prin respectarea prevederilor legale, rolul Poliţiei Locale fiind acela de informare a cetăţenilor cu privire la obligaţia încheierii contractului cu prestatorul, care potrivit legii deţine exclusivitate pe raza Municipiului Oradea în ceea ce priveşte prestarea activităţii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie", arată un comunicat al municipalităţii.

De asemenea, reprezentanţii municiplităţii subliniază că nici în contractul cu Romprest, nici în acordul de colaborare, "Poliţia Locală nu are target şi nici nu sprijină societatea Romprest pentru a încheia un anumit număr prevăzut de contracte".

Comunicatul mai precizează şi că Poliţia Locală are datoria de a informa cetăţenii asupra obligaţiilor legale (deci şi cel de a deţine un contract pentru prestarea unei activităţi de DDD), dar şi de a constata contravenţii şi a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale specifice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
DNA pe voi hotilor
Nimeni nu se incumeta sa-i dea in judecata pe hotii astia cu acte! Unde este concurenta libera! pai daca cei de la romprest au numai tzigani angajati! De preturi nici sa nu mai vorbim, clar sunt cei mai scumpi. Idem RER-cei mai scumpi si de *, cica sunt obligat sa fac contract cu ei! La instanta cu monopolurile astea!
Postat 29 Martie 2014, 19:44 de Velenta
Atunci de ce Poliţia Locală se deplasează împreună cu angajaţi ai Romprest la stimularea afacerii?
.
Postat 28 Martie 2014, 18:52 de Carp III
Bolojan jecmanitorul de oradeni
.... ce naiba Bolojane te-ai tampit? cum sa acorzi exclusivitate adica monopol unei firme din Bucuresti si restul firmelor din Oradea ce sa faca sa dea faliment ??? ca asa vrei tu ? un minim de cunostinte economice si ti-ai da seama ca concurența scade preturile si creste calitatea servicilor ... zau ca nu esti sanatos si nici bine intentionat pur si simplu iti bati joc de oradeni, ne consideri cumva sclavi pe plantatia ta ? I-ti mai trimiti si lacheii (politia comunitară)sa ne ameninte cu amenzi cum iti permiti sa practici asemenea abuzuri ???
Postat 28 Martie 2014, 13:03 de Johny B
multumim consiliului local
Multumim pitpalacilor fara creier din consiliul local carevoteaza fara sa aiba habar. Cum dreaq decid eu sa-mi bage in casa/proprietatea mea privata o companie fara acordul meu? Maine o sa decisa ca treb uie sa folosim o singura hartie de buda agreata de consiliul local! Bolo parca esti liberal, sau dupa ce ti-ai taoat mustata nu mai esti? Nu ma deratizez ma amendezi nu imi impui tarifele si compania pe care o vreti voi! Daca vrei sa faci gratis bine de nu pa! Iar cretini din polotia locala mai bone ar uda cipacii din parc! Pe langa ca te ameninta cu romprestu mai si debiteaza prostii de te dor capyl. Dormi in pace consiliul local oradea si primaria oradea
Postat 27 Martie 2014, 21:38 de the citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON