Vă plac bomboanele de ciocolată umplute cu lichior ori rom? Evitaţi-le când şofaţi: dacă vă opresc poliţiştii, riscaţi să rămâneţi fără permis!
A păţit-o un bihorean care a încasat şi o amendă, anulată după ce a dovedit în instanţă, cu analize de sânge, că nu băuse înainte de a urca la volan. Legea trebuie schimbată, concluzionează avocatul acestuia, Ionuţ Iştoc, care a sesizat problema Curţii Constituţionale.
Legea-i lege
Dacă în unele ţări poţi conduce după ce ai băut o bere sau un pahar cu vin, în România nu e permis niciun strop de alcool. Şoferii prinşi cu alcoolemie de până la 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sunt sancţionaţi cu amendă între 9-20 puncte (1 punct este 145 lei) şi suspendarea permisului pentru 3 luni.
O alcoolemie egală sau peste 0,4 mg/litru alcool pur în aerul expirat (minimum 0,8 grame/litru alcool pur în sânge) devine infracţiune, pedepsită cu închisoare între 1-5 ani sau amendă penală. Spre deosebire de contravenţii, unde poliţistul îţi "saltă" permisul pe loc, în aceste cazuri şoferul e condus obligatoriu la un spital, unde i se prelevează două probe de sânge, la o distanţă de o oră, doar rezultatul acestor analize constituind probă în instanţă.
Pentru infracţiuni, contravaloarea testelor o suportă statul, în timp ce contravenienţii le plătesc şi le pot face doar la Serviciul de Medicină Legală. Indiferent de rezultat, sancţiunea poate fi anulată numai de instanţă. Iar procesele curg gârlă...
Legea e lege
Sunt şoferi rămaşi fără permis pentru alcoolemii de 0,003 sau chiar 0,001 în aerul expirat! "Legea spune zero alcool. Nu există nicio toleranţă. Alcoolul afectează reacţiile, încetineşte reflexele şi îl face pe şofer să subestimeze pericolele", explică şeful Biroului Rutier Oradea, comisarul şef Alin Gherman (foto). În opinia sa, reglementarea e clară şi necesară pentru a-i disciplina pe şoferi.
Doar în acest an, zic statisticile Poliţiei Bihor, 414 conducători auto au fost prinşi băuţi la volan, dintre care 184 s-au ales cu dosare penale. Nu există date care să arate câţi din ceilalţi 230, contravenienţi, au consumat alcool. Până şi poliţiştii recunosc, însă, că sunt cazuri în care cifra indicată de etilotest are alte motive.
Un orădean a fost amendat pentru că aparatul a indicat o alcoolemie de 0,05 în aer, deşi mâncase doar câteva bomboane cu lichior, alţii au rămas fără permis după ce au consumat sirop medicinal, castraveţi muraţi sau cornuri cu ciocolată. Un şofer care s-a clătit cu apă de gură era cât pe ce să se aleagă cu dosar penal, etilotestul indicând o alcoolemie peste limita de 0,4. L-a salvat analiza de sânge, după cum spun chiar poliţiştii care l-au dus la Medicină Legală pentru prelevarea probelor biologice.
La proces
"Legea nu face nicio diferenţă. Spune alcoolemie zero şi punct. Nu există o marjă, ca în alte ţări europene", spune avocatul Ionuţ Iştoc (foto). Clientul său a rămas fără permis pe 22 mai 2019. Băuse un pahar de vin înainte cu o seară, după cină, iar dimineaţa la ora 7, când îşi ducea soţia la muncă, a fost tras pe dreapta. Rezultatul etilotestării l-a şocat, arătând o alcoolemie de 0,03 în aer, motiv pentru care s-a şi ales cu amendă şi cu permisul suspendat 3 luni.
Orădeanul a decis să conteste sancţiunea, aşa că s-a dus imediat la analize de sânge. Primul rezultat a indicat o alcoolemie de 0,04 g/mie, iar al doilea, după o oră, de 0 g/mie, ceea ce dovedea că nu băuse înainte de a urca la volan. Totuşi, instanţa nu i-a anulat complet sancţiunea.
"Petentul a recunoscut că a consumat alcool cu aproximativ 10 ore înaintea săvârşirii faptei, afirmaţie verosimilă ţinând cont de valoarea înregistrată", a admis Judecătoria Oradea, care a înlocuit amenda cu avertisment, menţinând totuşi suspendarea permisului pentru 90 de zile. Motivul? Aşa impune Codul Rutier.
Să se schimbe legea
Avocatul a atacat hotărârea la Tribunalul Bihor, cerând instanţei să sesizeze CCR pentru a declara neconstituţionale dispoziţiile din Cod potrivit cărora toţi cei găsiţi pozitiv la etilotest sunt sub influenţa alcoolului. "Din cauza modului defectuos de redactare a normelor juridice, orice persoană testată cu un aparat etilotest, pozitiv, se află sub influenţa băuturilor alcoolice. Se deschide calea unor abuzuri", argumentează Iştoc.
Oamenii rămân fără permis, iar dacă vor să-şi demonstreze dreptatea, cheltuie bani pe analize şi avocaţi. "Chiar şi aşa, instanţele nu totdeauna le dau dreptate", zice avocatul, susţinând că legea trebuie să diferenţieze între o persoană care a băut înainte de a şofa şi una care a băut înainte cu o zi, dar al cărei organism n-a eliminat complet alcoolul, ori care a mâncat doar o ciocolată cu rom.
Cert e că Tribunalul a acceptat demersul său, o premieră naţională, iar până când CCR va da un verdict, procesul clientului a fost suspendat. Rămâne de văzut cum va fi, în final, cu permisul...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.