URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2024, 09:07

Nu mai au scuze: Se deschid cinci noi platforme pentru deșeuri în Bihor

Nu mai au scuze: Se deschid cinci noi platforme pentru deșeuri în Bihor (sursa foto: CJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii din alte 12 comune vor avea unde să arunce deșeurile voluminoase, textile, periculoase ori de alte tipuri, și fără să-i coste nimic.

Consiliul Județean Bihor a anunțat că, în zilele următoare, în județ se vor deschide cinci noi centre pentru aport voluntar al deșeurilor, în tot atâtea comune, dar care vor deservi și comune vecine.

Primul se va deschide centrul din satul Beznea, comuna Bratca, care va începe să funcționeze de sâmbătă, 14 septembrie. „Locuitorii din comunele Bratca, Borod și Bulz vor putea depozita gratuit deșeurile în fiecare sâmbătă, între orele 10:00 - 18:00”, a transmis CJ Bihor.

Accesul la platfoma de colectare va fi permis doar vehiculelor cu sarcina utilă maximă de 1,5 tone, identificarea cetățenilor urmând să se facă pe baza cărții de identitate. Firma care va administra centrul este Salubri Aleșd, operator de salubritate în zonă.

Săptămâna viitoare, se vor deschide și platformele din Ceica, Sântandrei, Tileagd și Oșorhei. Toate vor fi deschise o zi pe săptămână, între orele 10 și 18, după următorul program: centrul de colectare din Ceica va fi deschis în fiecare luni și va primi locuitorii din comunele Ceica, Drăgești și Sâmbăta, centrul din Sântandrei va fi deschis marțea pentru localnicii din această comună și din Girișu de Criș, platforma din Tileagd, care va primi și locuitorii din Brusturi, va fi deschisă miercurea, iar cea din Oșorhei, disponibilă și pentru bihorenii care locuiesc în comuna Ineu, va funcționa în zilele de joi.

Fiecare centru este dotat cu 12 containere de mari dimensiuni pentru colectarea separată a deșeurilor precum materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice/electrocasnice/electronice, materiale plastice, hârtie/carton, lemn/mobilier, vegetale, resturi din construcţii şi deşeuri cu conţinut periculos.

„Odată cu deschiderea noilor CAV-uri, bihorenii au la dispoziție 10 astfel de platforme în tot județul pentru depozitarea deșeurilor mari: Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta, Vadu Crișului, Bratca, Ceica, Sântandrei, Tileagd, Oșorhei”, a mai transmis CJ Bihor.

Platformele fac parte dintr-o rețea de 32 de asemenea facilități, proiect inițiat de Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group și derulat în parteneriat cu primăriile. Mai precis, CJ Bihor și Ecolect construiesc și dotează platformele, iar primăriile le asigură funcționara.

„Acest proiect are scopul de a încuraja bihorenii să sorteze și să recicleze mai ușor deșeurile, prin aducerea lor la aceste centrele de colectare. Astfel, întreaga comunitate contribuie la protejarea naturii, reducerea poluării și previnirea depozitărilor ilegale a deșeurilor”, a mai transmis CJ Bihor.

Citește mai jos regulamentul centrului din Bratca:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cât timp birtinezii, care lucrează pentru mafia gunoaielor ...
... nu impun primăriilor ca în sate să existe, la intersecțiile de ulițe, containere pe categorii de deșeuri (reciclabile și reziduale măcar), sistemul județean de gestionare nu va asigura standarele de mediu cerute prin legislația în domeniu. Habarnismul merge mână-n mână cu interesele operatorilor în materie de profit. Deșeurile, de orice fel ar fi, trebuie ridicate și colectate de către operatori de la locul la care se produc, nu centralizat pe localități, ca să facă bani Keviep prin reducerea cheltuielilor de transport și manevrare, care oricum se facturează lunar în sumă fixă către clienți.
Postat 14 Septembrie 2024, 11:57 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON